News

Komentari 102

Slovenija oduzela sve dionice Mercatora bivšem Agrokoru!

Slovenija oduzela sve dionice Mercatora bivšem Agrokoru!

Iz Fortenove grupe, kako se sada zove bivši Todorićev koncern poručili su da je odluka neprimjerena i da su 140 milijuna eura vrijednu imovinu zaplijenili pozivajući se na zakon o prometnim prekršajima u Sloveniji

- Slovenija krši ugovor o funkcioniranju Europske unije. O tome smo obavijestili i veleposlanstva svih država članica EU u Sloveniji, ali i veleposlanstva SAD-a i Rusije iz kojih zemalja su ključni investitori Fortenove grupe. Štitit ćemo imovinu kompanije svim raspoloživim pravnim sredstvima - zaključuje se u priopćenju Fortenove grupe, kako se danas zove Agrokor, bivši koncern Ivice Todorića.

Slovenija, odnosno Javna agencija za varstvo konkurence (AVK), što je njihova Agencija za zaštiti tržišnog natjecanja, privremeno je Fortenovi zaplijenila sve dionice Mercatora, moćnog trgovačkog lanca koji posluje u svim zemljama regije. Udio od 69,5 posto Mercatora je kupio Agrokor prije nego je doživio slom. Trenutačno je vrijedan oko 140 milijuna eura, navode iz Fortenove.  Otada traje i sukob sa Slovenijom.

Oduzimanje dionica posljedica je ranije odluke da Fortenova plati kaznu od  skoro 54 milijuna eura zbog neprijavljivanja koncentracije kada je Ivica Todorić kupio malu tvrtku za vodu u Sloveniji. Na odluku o kazni se Fortenova žalila, ali unatoč tomu je donesena odluka o oduzimanju  dionica.

- Oduzimanje dionica vrijednih 140 milijuna eura je nesrazmjerno nepravomoćnoj kazni. Odluka je donesena bez suda, a pozivajući se na zakon o prometnim prekršajima kojim se kažnjavaju fizičke osobe koje nisu iz Slovenije. U tim slučajevima se strancima plijene vozačka ili automobil dok ne plate kaznu kako se ne bi skrio ili pobjegao. Pravni subjekt koji posluje u Sloveniji ne može se ni skriti ni pobjeći. Izvanredna uprava izražava ozbiljnu zabrinutost da je ona donesena samo kako bi poslužila kao sredstvo za eksproprijaciju dionica Mercatora - priopćili su iz Fortenove.

 

Najčitaniji članci