Obavijesti

News

Komentari 0

Slovenija pokrenula istragu o lažnim upisima na fakultete

Vodimo kriminalističku istragu zbog više kaznenih djela krivotvorenja dokumenata, potvrdio je u petak glasnogovornik policije Drago Menegalija, ne želeći otkriti pojedinosti

VIDEO

Slovenska policija pokrenula je opsežnu istragu o sumnjama u fiktivne upise na fakultete, te prodaju lažnih potvrda o statusu učenika ili studenta, radi dobivanja nekih beneficija, osobito zbog mogućnosti zapošljavanja preko studentskih servisa, za što su poslodavci zainteresirani kako bi smanjili svoje troškove i doprinose.

"Vodimo kriminalističku istragu zbog više kaznenih djela krivotvorenja dokumenata", potvrdio je u petak glasnogovornik policije Drago Menegalija, ne želeći otkriti pojedinosti zbog interesa istrage niti precizirati o kolikom se broju slučajeva radi.
O kupovanju potvrda o studentskom statusu i fiktivnim upisima na fakultete preko posrednika u Sloveniji se govori već više godina, a takvi se dokumenti ponekad nude i na oglasnim mjestima u medijima.

Ljubljanski list "Dnevnik" navodi kako je riječ o prilično masovnoj pojavi koju na određeni način izaziva i velika nezaposlenost među mladima koji su diplomirali jer ih poslodavci ne žele zaposliti redovno nego samo preko studentskih servisa, za što im je potreban fiktivan status na nekom od fakulteta.

Takve se potvrde ove godine nude za 100 do 200 eura, navode mediji.

Kriza na tržištu rada u Sloveniji natprosječno je pogodila mlade generacije. Iako je stopa nezaposlenosti među mladima smanjena sa 35 posto u 2008. godini na sadašnjih 23,5 posto, u tom je uzrastu nezaposlenost još uvijek dvostruko veća od prosječne. Osim toga mladi diplomanti dobivaju prvi posao prosječno tek u svojoj 27. godini, a u više od 70 posto slučajeva dobivaju ugovore na kraće određeno vrijeme. Sve je češća i praksa kojom poslodavci zapošljavanje uvjetuju time da novi zaposlenici moraju osnovati svoje firme i onda kao tzv. "samozaposleni" sebi plaćati doprinose na plaću.

Zbog toga zadnjih godina sve više mladih odlazi u inozemstvo i tamo traže šansu za kvalitetniji posao ili brže zapošljavanje.
Lani je u inozemstvu živjelo više od 13 tisuća slovenskih državljana u dobi između 25 i 39 godina, a od mladih koji su iselili iz zemlje u zadnjih pet godina više od 40 posto imalo je tercijarno obrazovanje. Među njima je i  preko 300 magistara i doktora znanosti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...