News

Komentari 2

Slovenija poziva EU na hitni sastanak o Afganistanu

Slovenija poziva EU na hitni sastanak o Afganistanu

Migracije iz Afganistana vjerojatno će se povećati pod talibanskom vlašću, priopćila je u srijedu Europska unija, pozivajući države članice da povećaju kvote za prijem Afganistanaca kojima je potrebna zaštita

Slovensko predsjedništvo Vijeća EU-a pozvalo je u srijedu na krizni sastanak o situaciji u Afganistanu, nakon što su talibani zauzeli prijestolnicu Kabul.

Slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs je, nakon izvanrednog sastanka sa svojim kolegama o migrantskoj krizi na granici s Bjelorusijom, kazao novinarima kako se nada da će sličan susret biti organiziran kako bi se raspravljalo o Afganistanu.

Takav bi se sastanak trebao održati u roku od nekoliko dana, kazao je dužnosnik EU-a, iako je za sada nejasno hoće li o tome razgovarati ministri unutarnjih poslova.

Povjerenica za migracije: Zemlje EU-a trebaju primiti više Afganistanaca

Migracije iz Afganistana vjerojatno će se povećati pod talibanskom vlašću, priopćila je u srijedu Europska unija, pozivajući države članice da povećaju kvote za prijem Afganistanaca kojima je potrebna zaštita, posebno za žene i djevojčice.

"Nestabilnost u Afganistanu vjerojatno će dovesti do povećanog migracijskog pritiska", poručila je priopćenjem povjerenica za unutarnje poslove YIva Johansson, koja je zadužena za migracije i azil.

"Pozvala sam države članice da pojačaj svoj angažman za prihvat (migranata), da povećaju kvote kako bi pomogli onima kojima je potrebna međunarodna zaštita", istaknula je povjerenica.

Mnoge zemlje članice EU-a nervozne su zbog mogućeg ponavljanja migracijske krize iz 2015./2016., čiji bi uzrok bila događanja u Afganistanu. Tada je kaotičan dolazak više od milijun ljudi s Bliskog istoka opteretio sigurnosne sustave i sustave za socijalnu skrb, dok je porasla podrška ekstremno desnim skupinama.

Zemlje EU-a optužile su Bjelorusiju u srijedu za "izravan napad" zbog prebacivanja migranata u susjedne države koje su članice EU-a.

Države članice EU-a dogovorile su se da će ojačati vanjske granice u budućnosti, a Johansson ističe da su započeli razgovori između članica o razvoju i pripremljenosti Unije za migracije.