Slovenija: Raste broj umrlih od korone i stalno se povećava broj onih koji trebaju hospitalizaciju | 24sata
Obavijesti

News

Komentari 8

Slovenija: Raste broj umrlih od korone i stalno se povećava broj onih koji trebaju hospitalizaciju

Slovenija: Raste broj umrlih od korone i stalno se povećava broj onih koji trebaju hospitalizaciju

U proteklom tjednu od covid-a je umrlo 50 ljudi. Vlada razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja, koje od petka vrijedi za državne službenike, za šire stanovništvo

VIDEO

U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđeno 1.037 novih zaraza koronavirusom te 9 smrtnih slučajeva, no dok broj oboljelih više ne raste kako se predviđalo, zabrinjavajući je rast broj umrlih, navode epidemiolozi koji još ne najavljuju vrhunac četvrtog vala epidemije.

U usporedbi sa stanjem prije sedam dana, kad je zabilježeno 1.308 zaraza, stanje je bolje, a i u cijelom prošlom tjednu došlo je do pada broja zaraženih u odnosu na nekoliko uzastopnih tjedana ranije, kad se predviđalo da će se do kraja ovog mjeseca bilježiti i do dvije tisuće novih slučajeva.

Broj pacijenata koji trebaju hospitalizaciju stalno se povećava

S druge strane, epidemiolozi iznose da je epidemiološka situacija i dalje vrlo ozbiljna. O tomu svjedoči i podatak da je zbog visoke incidencije od prošlog tjedna Slovenija na "tamnocrvenoj" listi prema kriterijima Europskog centra za kontrolu bolesti (ECDC), kao jedina u EU-u, ali visoko kotira i na američkoj  listi visoko rizičnih zemalja s obzirom na tijek pandemije.

Prošlog je tjedna od posljedica Covida-19 umrlo 50-ak ljudi, a broj pacijenata koji trebaju hospitalizaciju i dalje se povećava. Bolnice zbog toga preraspoređuju potreban medicinski kadar na covid odjele, pa se redovi čekanja na operativne zahvate povećavaju.
U Ljubljani, na odjelu za kardiologiju Sveučilišnog kliničkog centra (UKC), boje se da će i ove godine predviđene programe morati smanjiti za 20 do 30 posto, kako se dogodilo i lani, prenosi Slovenska televizija.

Najmlađi pacijent na intezivnoj ima - 27 godina

Postotak pozitivnih testova  na koronavirus i dalje je vrlo visok, u zadnja 24 sata iznosio je 21,7 posto. U  bolnicama je  419  covid pacijenata, od čega 105 na intenzivnim odjelima. Sedmodnevni prosjek potvrđenih infekcija trenutno je 839, dok 14-dnevna incidencija iznosi 619 zaraza na sto tisuća stanovnika. Aktivnih slučajeva  zaraze je 13.124,  prema podacima ministarstva zdravstva.
Najmlađi hospitalizirani pacijent ima 18 godina, a najmlađi pacijent na intenzivnoj njezi 27 godina, objavila je vlada.

Slovenci su dali otkaz učiteljici antivakserici: Odbijala cjepivo i testiranje, nije nosila ni masku
Slovenci su dali otkaz učiteljici antivakserici: Odbijala cjepivo i testiranje, nije nosila ni masku

Prema službenim podacima, u Sloveniji je jednom dozom cjepiva protiv covida-19 cijepljeno 53 posto stanovništva, a sa svim dozama cjepiva 47 posto.
Među starijima od 18 godina, 63 posto ljudi cijepilo se jednom dozom, a 56 posto svim potrebnim dozama. Među starijima od 50 godina 74 posto je cijepljeno prvom dozom, a 68 posto svim dozama.

Jako povećan interes za cijepljenje protiv Covida-19, fenomen koji se pojavio nakon što je vlada najavila i uvela obvezne covid potvrde za većinu aktivnosti i za rad, već je nestao, zbog čega Vlada razmišlja i o obveznom cijepljenju, koje se od petka uvodi za državne službenike, za druge kategorije i za šire stanovništvo, prenose mediji.

Ako javni službenici misle raditi na svojim radnim mjestima do 1.10. se moraju cijepiti 1. dozom
Ako javni službenici misle raditi  na svojim radnim mjestima  do 1.10. se moraju cijepiti 1. dozom

Prema prijedlogu epidemiološke struke koja savjetuje vladu, obvezno cijepljenje, bez mogućnosti da se zdravstveno stanje dokazuje testiranjem, došlo bi u obzir kad ukupan broj pacijenata na intenzivnim odjelima premaši 150.

No, takva bi odluka vjerojatno  izazvala nova nezadovoljstva, kako je pokazala i odluka vlade obveznom cijepljenju javnih službenika, o čemu će se u četvrtak početi izjašnjavati i ustavni sud, jer odluku neki pravnici smatraju protivnom ustavnim odredbama.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Komentari 8

VIDEO