News

Komentari 35

Slovenija: Tvrtka iz Srbije će postavljati ogradu prema RH

Na internetskim stranicama tvrtke Legi-SGS stoji kako u Srbiji proizvode i ugrađuju različite metalne konstrukcije za ograde, među ostalim za zatvore i zračne luke, a u asortimanu imaju i proizvodnju tzv. žilet žice

Slovenska vlada planira postaviti dodatnih 40-tak kilometara protumigrantske ograde na granici s Hrvatskom, a za dobavljača ograde i njeno postavljanje izabrala je poduzeće iz Srbije koje je dalo financijski najpovoljniju ponudu, objavili su u srijedu slovenski mediji.

Kako prenosi televizijska postaja POP-TV pozivajući se na izvore u vladi, na javni natječaj ministarstva za javnu upravu za dodatnu ogradu na dijelovima granice s Hrvatskom koji se smatraju riskantnijim za ulazak ilegalnih migranata prijavilo se pet slovenskih i jedno strano poduzeće.

Za najpovoljnije je izabrana tvrtka Legi-SGS sa sjedištem u Beogradu koja je spremna izraditi i postaviti ogradu za cijenu od 4,8 milijuna eura, dok su slovenski konkurenti dali skuplje ponude.

Ministarstvo je nedavno raspisalo natječaj za 40 kilometara "tehničkih zapreka", te stupova i vijaka za sidrenje tehničkih prepreka, a uz to i za montažu panelne ograde dužine 3,8 kilometara, na kojemu je najjeftiniju ponudu dalo beogradsko poduzeće, navode mediji.

Na internetskim stranicama tvrtke Legi-SGS stoji kako u Srbiji proizvode i ugrađuju različite metalne konstrukcije za ograde, među ostalim za zatvore i zračne luke, a u asortimanu imaju i proizvodnju tzv. žilet žice.

Gdje točno će tehničke prepreke i ograda biti postavljeni u ministarstvu unutarnjih poslova Slovenije još ne otkrivaju, te navode da je nabava bila ranije planirana uz oznaku povjerljivosti, pa više informacija od potvrde o izabranom dobavljaču i izvođaču radova ne mogu dati.

U vrijeme velike migrantske krize 2015/2016. Slovenija je na oko 30 posto svoje 670 kilometara duge kopnene granice s Hrvatskom postavila barijere u obliku žilet žice i panelnih ograda koje tamo i sada stoje, ali je bilo više afera oko načina na koji je to izvedeno.

Slovenski premijer Marjan Šarec ovog je tjedna prilikom obilaska pograničnih općina kroz koje je ove godine zabilježen veći ilegalni ulaz migranata nego lani kazao da slovenska policija učinkovito sprječava ilegalne migracije na svojoj južnoj šengenskoj granici, ali da se planira povećanje broja policajaca i vojnika na osiguravanju granice, te korištenje dronova i drugih tehničkih sredstava kako bi u tome bila još uspješnija.

Nove protumigrantske mjera najavljene su nakon izjava talijanskog ministra unutarnjih poslova Mattea Salvinija kako bi Italija na svojoj granici sa Slovenijom mogla postaviti protumigrantsku žicu na oko 30 kilometara najkritičnijeg dijela međusobne kopnene granice.

Tu je ideju najavila i realizirati ukoliko zajedničke ophodnje slovenske i talijanske policije koje su formirane početkom ovog mjeseca ne dovedu do zaustavljanja ilegalnih prijelaza migranata tzv. balkanskom rutom preko Slovenije u Italiju.

Šarec je u utorak u parlamentu izjavio da za tako nešto nema nikakvog razloga, te da bi se u tom slučaju radilo o daljnjem narušavanju šengenskog sustava.

Uz to je ocijenio da bi Hrvatska na svojoj granici sa Srbijom i BiH morala učiniti "nešto više" na suzbijanju ilegalnih migracija ako se želi pridružiti šengenskom području, te da bi efikasno rješenje bilo postavljanje pripadnika Frontexa na granice Hrvatske s BiH i Srbijom koje su i vanjska granica Europske unije.

 

Najčitaniji članci