Obavijesti

News

Komentari 236

Slovenski mediji: Hrvatska ne može odustati od sporazuma

Slovenski mediji: Hrvatska ne može odustati od sporazuma
1

Vasilika Sancin, profesorica Pravnog fakulteta u Ljubljani kaže da hrvatski izlazak iz arbitražnog sporazuma ne bi prihvatila ni Slovenija niti međunarodna zajednica

VIDEO

Vodeći slovenski mediji u komentarima u subotu navode da će se Slovenija svim silama oduprijeti pokušaju Hrvatske da otkaže arbitražni sporazum, pri čemu će iskazati političko jedinstvo vladajućih stranaka i opozicije. Uz to slovenska vlada vjeruje da otkazivanje sporazuma zbog regionalne stabilnosti ne bi dopustila ni međunarodna zajednica.

Velika većina medija otkrivanje skandala naziva "obavještajnom" ili "špijunskom aferom" koju su navodno pripremile hrvatske obavještajne službe kako bi kompromitirale arbitražni sporazum zbog neformalnih informacija da su arbitražni suci skloni da u graničnom prijeporu daju za pravo Sloveniji.

Ljubljansko "Delo" navodi da je arbitražni sporazum potpisan 2009. obvezujući dokument  "čak i u slučaju kad ga jedna strana ne želi", te da bi njegovo otkazivanje narušilo regionalnu stabilnost.

Hrvatska je "u sporu sa svim susjednim državama", navodi vodeći slovenski list koji dodaje da Zagreb nije riješio granični spor ni sa Srbijom, BiH i Crnom Gorom, da je u sporu s Mađarskom oko vlasničkih odnosa u Ini, te da je u prijeporu s Italijom oko radijskih frekvencija u Dalmaciji, Istri i na nekim hrvatskim otocima.

- Hrvatska ne može odstupiti od toga da arbitražni sud granični spor sa Slovenijom riješi po pravilima arbitražnog sporazuma - izjavila je za "Delo" Vasilika Sancin, profesorica Pravnog fakulteta u Ljubljani i članica stručnog tima za praćenje arbitraže.

Po njenim je riječima jedan dio arbitražnog sporazuma već je ispunjen jer je Slovenija deblokirala hrvatske pristupne pregovore s EU-om i omogućila joj punopravno članstvo.

- Dio sporazuma je time ispunjen, a sada treba biti ispunjen i dio koji se odnosi na granični prijepor - ustvrdila je Sancin, dodavši da hrvatski izlazak iz arbitražnog sporazuma ne bi prihvatila ni Slovenija niti međunarodna zajednica.

Predsjednik slovenskog parlamenta Milan Brglez izjavio je za isti list da Hrvatska pokušava poništiti arbitražni sporazum, ali da joj to neće uspjeti i da će slovenska politika u tome zauzeti jedinstveno stajalište.

Objavljeni tajni razgovori Sekolca i Drenik za Brgleza su, kako je rekao, bili "veliko iznenađenje" koje će imati svoje posljedice, ali će sporazum o arbitraži opstati.

- Slovenija mora napraviti sve da sačuva ugled i integritet arbitražnog suda i legitimitet arbitražnog sporazuma - kazao je Brglez, dodavši da Hrvatska sada "pokušava izigrati svoje međunarodnopravne obveze".

- Nadam se da će se vruće glave brzo ohladiti jer će u suprotnom slučaju napetosti među našim državama opet porasti - kazao je Brglez, član stranke premijera Mire Cerara.

- Trojica profesionalnih sudaca u arbitraži teško će si moći priuštiti veću promjenu odluke o tijeku granice u odnosu na onu koju su utvrdili proteklih mjeseci, kako zbog vlastita kredibiliteta, tako i zbog opće nepristranosti suda kao takvog - navodi ljubljanski 'Dnevnik' u komentaru Aleš Gaube.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 236
VIDEO

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!
EKSKLUZIVNE FOTOGRAFIJE

Čudo u Zagrebu: Zaletio se u šleper, od auta nije ostalo ništa, a on prošao s lakšom ozljedom!

Vozač (58) nije prilagodio brzinu te je udario u šleper koji je bio zaustavljen na semaforu na Jadranskoj aveniji: U nesreći je vozač auta zadobio lakše ozlijede te je prevezen u KBC Zagreb

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama
PROSVJED U ZAGREBU

UŽIVO Vatrogasci izašli na veliki prosvjed, svirale sirene. Odali su počast preminulim kolegama

Vatrogasci su odlučili izaći na ulice nakon što su pojedini osnivači javnih vatrogasnih postrojbi najavili zatvaranje postrojbi
FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma  završila na tramvajskoj stanici!
PASSAT U GRMLJU

FOTO Detalji jutarnjeg kaosa u Dubravi: Nakon sudara guma završila na tramvajskoj stanici!

Jedan čovjek je ozlijeđen u prometnoj nesreći koja se dogodila oko 4.45 na Aveniji Dubrava. Zbog sudara tramvajski promet bio je u prekidu.