Obavijesti

News

Komentari 8

Slovenski premijer Janša traži da se objave ugovori između Europske komisije i AstraZenece

Slovenski premijer Janša traži da se objave ugovori između Europske komisije i AstraZenece

Taj ugovor je, prema Janšinim riječima, očito bio loše sastavljen, posebno s obzirom na to da sada nitko ne snosi sankcije ni odgovornost zbog nepoštivanja dogovorene dinamike isporuke i dogovorenih količina

VIDEO

Slovenski premijer Janez Janša kazao je u srijedu da bi ugovor Europske komisije s AstraZenecom trebao postati javan, kako bi se vidjelo tko je odgovoran što britansko-švedska tvrtka ne isporučuje svoje cjepivo protiv Covida-19 dogovorenom dinamikom i u dogovorenim količinama.

Taj ugovor je, prema Janšinim riječima, očito bio loše sastavljen, posebno s obzirom na to da sada nitko ne snosi sankcije ni odgovornost zbog nepoštivanja dogovorene dinamike isporuke i dogovorenih količina. Kazao je kako se lanjske jeseni, vezano uz napredak u razvoju cjepiva, računalo da će "oxfordsko" cjepivo biti prvo odobreno pa je bilo prva opcija pri naručivanju kod velikog broja članica EU-a.

Budući da je cjepivo odobreno kasnije i da AstraZeneca isporučuje mnogo manje količine cjepiva i s njima kasni,  sredinom godine doći će do velikih disproporcija među članicama u procijepljenosti stanovništva, što bi po Janšinim riječima moglo izazvati i ozbiljnu političku krizu u vrijeme kad Slovenija sredinom godine preuzme predsjedanje EU-om.

Slovenija se kao predsjedateljica time ne bi željela baviti, a sada se u dogovoru s Europskom komisijom radi na "korektivnom mehanizmu" kako bi se zemljama s nižim stupnjem procijepljenosti, zbog neisporučivanja dogovorenog cjepiva, omogućilo dobivanje dodatnih količina.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
I Slovenija na oprezu: Odgodili korištenje cjepiva AstraZenece
I Slovenija na oprezu: Odgodili korištenje cjepiva AstraZenece

Uz to, Janša je kazao da je grupa zemalja koje su upozorile na disproporcije pri nabavi cjepiva zatražila da summit Europske unije ponovo donese obvezujući zaključak da će do ljeta protiv covida-19 cijepiti 70 posto odrasle populacije.

Janša je kazao da je iz Češke dobio informaciju da im se cjepivo AstraZenece nudi po komercijalnoj cijeni od 13 eura za dozu, za koliko AstraZeneca cjepivo prodaje izvan EU-a, sugerirajući tako da je jedan od razloga za sporije isporuke i špekulativan, s obzirom da britansko-švedska tvrtka cjepivo prema ugovoru s Europskom komisijom dobiva dva eura za dozu.

Janša je odbio špekulacije prema kojima je odgovoran da Slovenija nije na vrijeme naručila dodatne količine cjepiva Pfizer-Biontecha, u opcijskom drugom krugu kad je to cjepivo bilo dostupno za ugovaranje krajem prosinca, za što ga optužuju oporbene stranke.

Naprotiv, Janša je kazao da je kao privremeni vršitelj dužnosti ministra zdravstva, nakon što je prijašnji ministar Tomaž Gantar dao ostavku, odmah naložio suradnicima da se naruče cjepiva svih proizvođača s kojima je moguće postići takav dogovor i to, kako je dodao, bez obzira na cijenu, pa Slovenija danas ima naručenih ukupno 7 milijuna doza, što je sasvim dovoljno za cijelu populaciju.

Sastanak vlade, njena stručnog tima i čelnika oporbenih stranaka o pitanjima epidemije Covida-19 organizirao je predsjednik države Borut Pahor.

Slovenski ministar: 'Hrvatska nema dovoljno potpore članica EU-a za ulazak u Schengen'
Slovenski ministar: 'Hrvatska  nema dovoljno potpore članica EU-a za ulazak u Schengen'

On je nakon troipolsatnog sastanka kazao da je razgovor bio konstruktivan i koristan, te da se politika treba ujediniti oko zajedničkog cilja prevladavanja zdravstvene krize i ponovnog gospodarskog oporavka i na to se koncentrirati, a ostala pitanja ostaviti za kasnije.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da je Slovenija u gornjoj ljestvici članica EU-a kad je riječ o stupnju procijepljenosti stanovništva, no da s obzirom na porast broja novozaraženih i mogućnost trećeg vala epidemije koji je zahvatio i dobar dio Europe o dodatnom popuštanju protuepidemijskih mjera u sadašnjem trenutku nije realno razmišljati.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi:  'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi: 'Čuli smo dječji žamor... Jedno je dijete već bilo oteto'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...
Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu