Obavijesti

News

Komentari 37

Slovenski ministar: 'Hrvatska nema dovoljno potpore članica EU-a za ulazak u Schengen'

Slovenski ministar: 'Hrvatska  nema dovoljno potpore članica EU-a za ulazak u Schengen'

Hrvatska unatoč jakom lobiranju još nema dovoljno potpore među članicama EU-a za ulazak u Schengenski prostor, kazao je slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs za domaće medije

VIDEO

Komentirajući sastanak ministara unutarnjih poslova EU-a, održan u petak pod predsjedavanjem Portugala, slovenski ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs je kazao da je na njemu samo uzeta na znanje izjava Europske komisije kako Hrvatska ispunjava tehničke uvjete za Schengen, no da o tome nije bila otvorena rasprava i da osobno ne očekuje da će Portugal do kraja svog mandata predsjedatelja Vijećem EU-a to pitanje opet uvrstiti na dnevni red.

Hrvatska već sada, po njegovim riječima, jako lobira za članstvo i tvrdi da ima sve pod nadzorom, kazao je Hojs, no dodao da sam tako ne misli, premda "ne želi širiti pesimizam", niti ima rezerve prema tome da se to pitanje ponovo otvori u vrijeme slovenskog predsjedanja EU-om u drugoj polovici ove godine.

Nizozemska i Francuska  imaju zadrške glede Hrvatske

Slovenija podržava ulazak Hrvatske u Schengen kad ispuni sve uvjete, no premda je Hrvatska u velikoj mjeri otklonila nepravilnosti u kontroli granice teško je prosuđivati o političkoj potpori među članicama, kazao je Hojs, a prenose slovenski mediji.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Prema riječima Hojsa, po neslužbenim je informacijama više članica, među njima Nizozemska i Francuska, koje imaju zadrške glede Hrvatske, vezane na kontrolu granice i postupke prema migrantima.

Premijer Andrej Plenković rekao je u razgovoru za Politico, objavljenom u ponedjeljak, kako je „razumno” očekivati da će Hrvatska ući u eurozonu i šengenski prostor do druge polovice 2024. godine.

I Slovenija na oprezu: Odgodili korištenje cjepiva AstraZenece
I Slovenija na oprezu: Odgodili korištenje cjepiva AstraZenece

„Ideja je da postignemo oboje, uđemo u Schengen i eurozonu, do kraja mandata ove vlade, dakle do druge polovice 2024.”, rekao je Plenković u razgovoru za Politico koji je vodio tijekom posjeta Bruxellesu u petak. Dodao je da je to težak zadatak, no i razuman rok.

Europska komisija još je 2019. objavila da je Hrvatska ispunila sve tehničke uvjete za ulazak u šengenski prostor, no to još sad moraju prihvatiti i članice, što već niz godina čekaju Rumunjska i Bugarska.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 37
VIDEO

HDZ na 64 mandata, SDP na 42, Most i Domovinski pokret na 11
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

HDZ na 64 mandata, SDP na 42, Most i Domovinski pokret na 11

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti
IZ MINUTE U MINUTU

UŽIVO Gužve na biralištima! Mnogi se žale da ih nema na listi. DIP se oglasio o izlaznosti

Hrvatska bira 11. saziv Sabora odnosno 151 zastupnika. Građani svoje pravo mogu iskoristiti do 19 sati, kada se birališta zatvaraju
FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto