News

Komentari 0

Slovenski radnici će u Austriju moći samo s negativnim testom

Slovenski radnici će u Austriju moći samo s negativnim testom

Pretpostavlja se da u Austriji radi 25 do 30 tisuća Slovenaca iz pograničnih krajeva, koji se svaki dan voze u susjednu državu, a nakon posla vraćaju u Sloveniju

Slovenski državljani koji rade u Austriji, putujući svaki dan na posao, morat će od idućeg tjedna na granici pokazati negativan test na korona virus.

Austrijska vlada je u srijedu donijela uredbu temeljem koje je prelazak granice za prekogranične radnike migrante moguć samo s negativnim antigenski brzim testom ili PCR testom  koji ne smije biti stariji od sedam dana, objavio je u četvrtak Sindikat radnika migranata Slovenije, koji brine za interese te skupine zaposlenih. Uredba stupa na snagu iduće srijede, dodaje se.

Pretpostavlja se da u Austriji radi 25 do 30 tisuća Slovenaca iz pograničnih krajeva, koji se svaki dan voze u susjednu državu, a nakon posla vraćaju u Sloveniju.

Prema informaciji sindikata radnika migranata, negativan test za ulazak u Austriju vrijedit će tjedan dana, a  osim toga svaki tjedan će se morati ponovo registrirati na posebnom web portalu. Trošak testiranja pada na zaposlene, no postoji i inicijativa prema vladi da se organizira besplatno testiranje u Sloveniji, što bi za radnike migrante bilo povoljnije, a mogli bi se testirati i nedjeljom.

Austrijska vlada spomenutu je uredbu donijela u okviru novih restriktivnih mjera radi obuzdavanja epidemije Covida-19. Uz to, odlučila je zadržati pojačanu kontrolu na granici sa Slovenijom i Mađarskom, te je proširiti na granicama sa Slovačkom i Češkom, javljaju slovenski mediji.

U Austriji su povećane i novčane kazne zbog kršenja pravila o obveznom nošenju zaštitnih maski i održavanju fizičke distance sa dosadašnjih 25 ili 50 eura. Kazna za to iznosit će 90 eura jedinstveno za svaki prekršaj.