Obavijesti

News

Komentari 123

Slučaj Čavajda otkrio je nemar i samovolju u zdravstvu, a Beroš tvrdi da sustav funkcionira

Slučaj Čavajda otkrio je nemar i samovolju u zdravstvu, a Beroš tvrdi da sustav funkcionira
2

Mirela Čavajda primorana je medicinsku skrb tražiti vani, a inspekcija je učinila sve da ministar zdravstva Vili Beroš ne bude odgovoran

VIDEO

Mirela Čavajda ići će u Sloveniju na zakonom zajamčeni zahvat prekida trudnoće zbog tumora na glavi fetusa. I tako se Ministarstvo zdravstva opralo: doktori koji su je odbili i usmeno je poslali u Sloveniju neće morati obaviti zahvat za koji su školovani, a HZZO će joj refundirati troškove samo ako je neka od bolnica, u ovom slučaju KBC Zagreb, i službeno pošalje na liječenje u inozemstvo. Stigli su i rezultati inspekcijskog nadzora, kojim su utvrđene proceduralne pogreške za koje će odgovarati pojedini djelatnici.

- U segmentu pružanja zdravstvene skrbi, utvrđeno je da je pacijentici pružena sva raspoloživa zdravstvena usluga u okvirima struke i zakonskih odredbi u Republici Hrvatskoj - tvrde iz Ministarstva.

Inspekcija o slučaju Čavajda: Utvrdili proceduralne propuste
Inspekcija o slučaju Čavajda: Utvrdili proceduralne propuste

No nije poštovana zakonska odredba koja kaže da Čavajda ima pravo na prekid trudnoće u Hrvatskoj nakon 10. tjedna u slučaju da se utvrde tjelesna i duševna oštećenja ploda. Ovom rečenicom izuzeli su od odgovornosti ministra Beroša, čiji resor evidentno ne funkcionira. Da Čavajda nije javno progovorila, spadala bi u onih 10 Hrvatica godišnje koje same plate zahvat u Sloveniji. Ali onda ne bi ni doživljavala napade prolifera i liječnika na čelu sa šefom KBC-a Zagreb, Antom Ćorušićem. Ona je 19. travnja došla na pregled u Sveti Duh. Kako je inspekcija poslije utvrdila, nastao je propust jer je čekala devet dana na rezultate pretraga. Nakon toga, umjesto da je upute gdje može dobiti prekid trudnoće, koji je zajamčen zakonom, i umjesto da osnuju prvostupanjsku komisiju, savjetuju joj usmeno da ode u Sloveniju. Tako su oni oslobođeni odgovornosti, a HZZO joj ne treba platiti liječenje.

Zašto na Svetom Duhu imaju kapelana, ali ne i psihologa?
Zašto na Svetom Duhu imaju kapelana, ali ne i psihologa?

U šoku razgovara s odvjetnicom, koja joj prva govori da je prekid trudnoće njeno zakonsko pravo. Odluči istupiti i u javnost jer je svjesna kako je to jedini način da se stvari promijene. U Sloveniji joj govore da je riječ o teratomu i kako je nemoguće da dijete preživi porođaja, ako ne umre prije u njoj. Osim toga, oni joj prvi govore koje su opasnosti za nju. Ministar Beroš u prvi mah šalje priopćenje u kojem govori da se zahvat može i mora obaviti u Hrvatskoj.

Iz ljubljanske bolnice oštro su odgovorili šefu Rebra Ćorušiću i nekim hrvatskim ginekolozima
Iz ljubljanske bolnice oštro su odgovorili šefu Rebra Ćorušiću i nekim hrvatskim ginekolozima

No onda su osnovali čudnu komisiju od sedmero ljudi, na čelu s dr. Antom Ćorušićem, koja je unatoč nalazima donijela odluku da nema pravo na prekid trudnoće. I tu se postavlja pitanje - ako nisu donijeli odluku na temelju nalaza, na temelju čega su odlučili. Beroš mijenja priču i počinje govoriti o tome da će se dijete roditi živo, iako svi nalazi govore suprotno. Ćorušić je pogrešno iznio u javnost da se zahvat radi komadanjem. Demantirali su ga i naši ginekolozi, ali i Slovenci. Nakon toga u javnost više nije istupio. Beroš je razgovarao i s 40-ak ginekologa, koji nisu ni smjeli niti mogli vidjeti nalaze gospođe Čavajde. Na kraju su joj odobrili prekid trudnoće, no Ćorušić na televiziji izjavljuje da će je kolege poslati u Sloveniju. Što su i učinili uz obrazloženje da joj ovdje ne mogu pružiti zdravstvenu skrb koja joj je potrebna. 

PROCEDURALNE POGREŠKE

Inspekcija je utvrdila nepravilnosti u KB-u Sveti Duh, gdje su Čavajdi usmeno rekli da ide u Sloveniju, iako su prekršili zakon. Nije poznato jesu li istražili tko je Berošu dao nalaze o psihološkoj pomoći budući da nemaju psihologa.

'ZOVI ČOVIKA'

Ministar je izjavio kako bi se u slučaju Mirele Čavajde sve ubrzalo da se javila izravno njemu.

ŠTO JE S BEROŠEM?

Beroš je javno rekao da se savjetovao s 40-ak ginekologa, koji nisu mogli ni smjeli imati uvid u Čavajdine nalaze jer nije njihova pacijentica. To nije smio ni Beroš.

BEROŠ TVRDI DA JE SUSTAV DOBAR

Više od 50 posto ginekologa poziva se na priziv savjesti, pa godišnje 200 Hrvatica odlazi na pobačaj u Sloveniju. Krivo se tumači zakon o pobačaju, kao i zakon o liječništvu, koji definira priziv savjesti.

KAKVU ULOGU IMA RAVNATELJ KBC-A ZAGREB ANTE ĆORUŠIĆ?

U javnosti je pogrešno opisivao kako se provodi prekid trudnoće. Bio je na čelu mistične treće komisije, koja je odbila prekid trudnoće na temelju literature, a ne nalaza. Spominjao je eutanaziju, koja nema veze s ovim zahvatom, uveo je riječ ‘feticid’, koja u zakonu ne postoji, i javno je rekao da će njegovi zaposlenici Čavajdi reći da ode u Sloveniju prije nego što je uopće došla u Petrovu.

TKO NE ZNA ČITATI NALAZE?

Unatoč dijagnozi tumora i hidrocefalusa te i uputi iz Svetog Duha da prekine trudnoću, Beroš je izjavio da su mu pokazali nalaze na kojima toga nema. Pitanje je tko ga je pogrešno informirao i zašto.

GDJE JE NOVI ZAKON?

Sabor je odbio SDP-ov prijedlog novog zakona i odlučio da Vlada ne mora donijeti novi zakon unatoč odluci Ustavnog suda. No Beroš je još 2020. za Lupigu rekao da radna skupina radi na prijedlogu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 123
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca