Obavijesti

News

Komentari 8

Slučaj Fimi Medija, zbog kojeg je Ćaća bježao iz Hrvatske, još nema kraja. Traje već 10 godina

Slučaj Fimi Medija, zbog kojeg je Ćaća bježao iz Hrvatske, još nema kraja. Traje već 10 godina

Ivo Sanader je na Dan borbe protiv korupcije 9. prosinca 2010., nekoliko sati prije nego što mu je ukinut zastupnički imunitet, otišao iz vile u Kozarčevoj. Sad smo u 2020. I čekamo nepravomoćnu presudu

VIDEO

Bivša računovotkinja u HDZ-u Branka Pavošević danas bi se na Županijskom sudu u Zagrebu trebala očitovati o izmijenjenoj optužnici u Fimi mediji. Onda bi trebale krenuti završne riječi stranaka i, ako ne bude iznenađenja zbog korone i bolesti optuženika, slijedi nepravomoćna presuda - 10 godina od početka izbijanja najveće političke korupcijske afere.

Pogledajte video: Sanader je dolazio i na štakama

Pokretanje videa...

00:56

Sanader u Remetincu 2010.

Da Uskok istražuje kako su se rijeke novca slijevale u HDZ i za što se sve taj novac trošio saznalo se u ljeto 2010.

Ivo Sanader je na Dan borbe protiv korupcije 9. prosinca 2010., nekoliko sati prije nego što mu je ukinut zastupnički imunitet, otišao iz vile u Kozarčevoj.

Brzo je izdana tjeralica i već sutradan je završio u austrijskom zatvoru, u kojem je boravio do srpnja 2011., nakon čega je smješten u Remetinec.

Krajem godine uslijedila je i optužnica kojom Uskok bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, bivšeg rizničara HDZ-a Mladena Barišića, bivšega glasnogovornika Ratka Mačeka, bivšu šeficu računovodstva Branku Pavošević, HDZ i agenciju Fimi media terete da su za crne fondove HDZ-a iz državnih i javnih tvrtki izvukli oko 70 milijuna kuna.

HDZ može odahnuti: Presuda za Fimi mediju nakon izbora
HDZ može odahnuti: Presuda za Fimi mediju nakon izbora

Suđenje počelo 2012.

Suđenje je počelo 2012. i tad su Mladen Barišić, Nevenka Jurak i Branka Pavošević priznali krivnju za sve što ih se teretilo. Javnost je saznala kako su pjevači plaćani da ne pjevaju, kako su u središnjici HDZ-a stizale torbe s milijunima, kako se novac trošio. Dio je završio i kod Sanadera. Barišić tvrdi da mu je predao dva milijuna eura.

Ispričao je i to da je za Sanadera “prikupljenim novcem” nabavio blindirani BMW, kao i da je nakon što se bivši premijer povukao iz politike njegovoj nasljednici predao dva milijuna kuna i 300.000 eura, koje je novo stranačko čelništvo kasnije odnijelo u Uskok.

“Sanader je tad rekao: Jadranka, izbori se dobivaju s dvije trećine sredstava ispod stola, a s jednom trećinom na stolu”, svjedočio je Barišić.

Prvostupanjskom presudom sutkinje Ivane Čalić iz ožujka 2014., Ivo Sanader bio je nepravomoćno osuđen na devet godina zatvora, Mladen Barišić dobio je tri godine, Branka Pavošević godinu i pol, Nevenka Jurak dvije godine zatvora, a Ratko Maček na godinu dana uvjetno uz rok kušnje od četiri godine. Hrvatska demokratska zajednica kažnjena je s pet milijuna kuna i oduzimanjem imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom u iznosu od 24,2 milijuna kuna.

Presudom je određeno i da Sanader uz zatvorsku kaznu mora vratiti i ukupno 15,27 milijuna kuna.

Presudu je ukinuo Vrhovni sud u listopadu 2015., a novo suđenje počelo je u lipnju 2016. Ovaj put Jurak, Barišić i Pavošević promijenili su taktiku i rekli kako se ne osjećaju krivima. Kako je

Sanaderu i njegovoj obitelji blokirana imovina u iznosu od više desetaka milijuna kuna i kako mu, ako bude proglašen krivim, prijeti oduzimanje 15,27 milijuna kuna, bivši premijer je najveći dio obrane posvetio objašnjavanju kako je desetljećima zarađivao na svim područjima.

- Igor Zidić, vodeći povjesničar umjetnosti u Hrvatskoj, moju zbirku umjetnina je 2011. procijenio na 9,628 milijuna kuna. No on nije vodio računa da sam ja te slike skupljao 40 godina, da sam mnoge dobio na poklon, da sam neke po puno nižim cijenama od prodajnih kupovao direktno od umjetnika u njihovim ateljeima... Znači, od 23 milijuna nesrazmjera imovine oduzmite 7,6 milijuna kuna, a prema procjeni koju je vještak napravio, prema mojoj obrani, do 1992. sam zaradio još 15,780 milijuna kuna. I to je to, nema nikakvog nesrazmjera - branio se Sanader.

Bivša blagajnica HDZ-a mijenja iskaz: 'Bila sam pod pritiskom'
Bivša blagajnica HDZ-a mijenja iskaz: 'Bila sam pod pritiskom'

'Ja i HDZ smo nedužni'

Dodao je kako ga duboko pogađa nepravda oko vještačenja njegove imovine i zamolio sudsko vijeće da donese oslobađajuću presudu.

- Ja i HDZ smo potpuno nedužni u ovom slučaju. Smatram da je ona zaslužila drugačiji tretman, a ne da se već 10 godina sa mnom nalazi na optuženičkoj klupi - istaknuo je Sanader, koji je za nezakonitosti i nepravilnosti kod financiranja unutar HDZ-a teretio bivšega glavnog tajnika stranke Ivana Jarnjaka.

- Sve što sam radila, radila sam po nalogu glavnih tajnika stranke Branka Vukelića i Ivana Jarnjaka te rizničara Mladena Barišića. Jarnjak mi je sve naređivao, a on nije optužen, nego sam optužena ja koja sam izvršavala njegove naredbe - rekla je, među ostalim, bivša blagajnica HDZ-a Branka Pavošević.

Barišić pak tereti Sanadera:

“Sve što sam radio, radio sam po nalogu predsjednika stranke. Sve odluke financijske prirode donosio je isključivo i jedino Sanader”.

U desetak godina, koliko je, s prekidima, u zatvorima, Sanader je operirao karcinom prostate, koljeno, kralježnicu...

Vlasnica Fimi medije Nevenka Jurak preminula je, a tvrtka je izbrisana iz sudskog registra.

Bolesni su i Barišić i Pavošević.

10 godina sapunice

  • 2010. Istraga u Fimi mediji krenula je u ljeto 2010. Sanader je, nakon bijega iz RH, 10. prosinca uhićen u Austriji.
  • 2011. U srpnju 2011. Austrija ga je izručila Hrvatskoj a u prosincu je Uskok podigao optužnicu u aferi Fimi media.
  • 2012. Suđenje je počelo u travnju, a nepravomoćna presuda, kojom su svi optuženici osuđeni, donesena je u ožujku 2014.
  • 2015. Presudu, kojom je Ivo Sanader bio osuđen na devet godina zatvora, a HDZ kažnjen s pet milijuna kuna, ukinuo je Vrhovni sud u listopadu i odredio novo suđenje pred drugim vijećem.
  • 2016. Ponovljeno suđenje počelo je u lipnju. Postupak je bio dugo odgađan zbog bolesti vlasnice marketinške tvrtke Fimi medije Nevenke Jurak, koja je preminula u studenom 2019.
  • 2020. Ne bude li iznenađenja do kraja godine, sud bi trebao donijeti novu presudu u postupku protiv Sanadera, Barišića, Pavošević, Mačeka i HDZ-a.
Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 8
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa