Obavijesti

News

Komentari 3

Slučaj misterioznog hepatitisa: U Americi je umrlo šesto dijete

Slučaj misterioznog hepatitisa: U Americi je umrlo šesto dijete

Nažalost, kod mnogih od ovih pacijenata bolest je teška. Očito je riječ o teškoj bolesti pa je iz tog razloga shvaćamo vrlo ozbiljno, rekao je dr. Umesh Parashar, šef odjela za virusni gastroenteritis

VIDEO

Još jedno dijete u Americi umrlo je zbog razloga povezanih s misterioznim slučajevima teškog hepatitisa koji se javljaju među djecom diljem SAD-a i svijeta, potvrdili su u petak dužnosnici Centra za kontrolu i prevenciju bolesti.

Bolest modernog vremena: Provjerite prijeti li i vama na radnome mjestu ova opasnost!
Bolest modernog vremena: Provjerite prijeti li i vama na radnome mjestu ova opasnost!

Istražitelji su za smrt saznali u četvrtak, rekao je dr. Jay Butler, zamjenik ravnatelja za zarazne bolesti u CDC-u. Dužnosnici su ranije izvijestili da istražuju vezu između smrti petero djece i bolesti.

- Nažalost, kod mnogih od ovih pacijenata bolest je teška. Očito je riječ o teškoj bolesti pa je iz tog razloga shvaćamo vrlo ozbiljno. Dio pacijenata, unatoč liječenju, nažalost umire - rekao je dr. Umesh Parashar, šef odjela za virusni gastroenteritis u CDC-ovom odjelu za virusne bolesti.

Kako je objavljeno ranije ovog tjedna, CDC sada istražuje najmanje 180 slučajeva teškog hepatitisa s nepoznatim uzrokom među djecom u 36 država, što je povećanje u odnosu na 109 slučajeva prijavljenih ranije ovog mjeseca. Petnaestoro od 180 djece koja su povezana s istragom u SAD-u zahtijevala su transplantaciju, rekli su dužnosnici u petak. 

Većina ovih slučajeva datira još iz listopada 2021., rekli su dužnosnici, dok je samo 7% slučajeva otkriveno posljednja dva tjedna.

- Znam da smo svi željni informacija, osobito o tome što uzrokuje ovu bolest kod male djece. Nastavljamo raditi s liječnicima te našim državnim i lokalnim javnozdravstvenim partnerima na prikupljanju detaljnijih podataka, ali želim upozoriti da je potrebno vrijeme je za procjenu dokaza - objasnio je Butler.

- Ovo je situacija koja se razvija i istraga je u tijeku, ali važno je napomenuti da je teški hepatitis kod djece i dalje rijedak- dodao je.

- Iako rijetko, djeca ponekad obole od ozbiljnog hepatitisa, a nije neuobičajeno... da je uzrok nepoznat- rekao je Butler

"Vodeća hipoteza" ostaje adenovirus, s "akumulirajućim" dokazima da on može imati ulogu, iako se točna uloga i dalje istražuje. Također, razmatra se igra li ulogu prijašnja infekcija covidom-19, kao i utjecaj mjera ublažavanja, budući da mnoga djeca nisu bila izložena virusima posljednjih godina zbog karantene, pa je stoga moguć faktor "sustizanja", dodao je Butler.

Postoje brojne druge linije istrage o tome može li postojati daljnja povezanost s covidom-19 ili drugim ko-faktorima, izvijestili su dužnosnici. CDC i dalje potiče roditelje da paze na simptome hepatitisa, poput povraćanja, tamne mokraće, svijetle stolice i žute boje kože, te da se obrate pedijatru svog djeteta ako su zabrinuti.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili
ANALIZA EKSPERTA 24SATA

Najveći dosje o Rafaleima: Ovo je cijela istina o zrakoplovima koje su Francuzi masno naplatili

Plus+ Minimalan iznos za održavanje iznosi oko 75 milijuna eura ili šest milijuna eura po avionu. Godišnje. Dakle, samo za 12 Rafalea trebat će četiri puta više novca, nego na sve ostale avione i helikoptere u HRZ-u
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke