Obavijesti

News

Komentari 110

'Suprug je rekao da 17 milijuna kuna moramo dati Sanaderu'

'Suprug je rekao da 17 milijuna kuna moramo dati Sanaderu'
3

Nastavlja se suđenje u slučaju Planinska. Supruga Stjepana Fiolića je svjedočila kako su kupili zgradu u Planinskoj te da su morali dati novac posredniku Sanaderu

VIDEO

Katica Fiolić, supruga Stjepana Fiolića ispričala je u četvrtak na Županijskom sudu u Zagrebu kako su ona i suprug 2006. podigli kredit i kupili pola zgrade u Planinskoj za 17,8 milijuna kuna. Suprug joj je rekao da namjerava prodati tu nekretninu. Da bi je mogli prodati, kupili su i  drugu polovicu zgrade i platili su je 2,5 milijuna eura kreditom banke. Za kupnju su kaže, bile zainteresirane Hrvatske šume i Ministarstvo poljoprivrede. 

- Suprug mi je rekao da 17 milijuna kuna moramo dati posredniku Sanaderu. Novac smo platili od naše ušteđevine. Stjepan je stavio novac u kartonsku kutiju i odnio ga Ivi Sanaderu - rekla je Katica Fiolić. Dodala je kako je imala strahopoštovanje prema Sanaderu te da je poznavala i njegovu suprugu i veliki broj članova obitelji.

- Nakon ovog događaja promijenilo se moje mišljenje o njemu - rekla je Katica Fiolić. 

'Rekla sam suprugu da ću se rastaviti od njega ako Sanaderu da i lipu'

Katica Fiolić je posvjedočila i kako je Ivo Sanader, nakon što je izašao iz pritvora došao kod njih na večeru. Bio je u pratnji odvjetnika i austrijskog poduzetnika. 

- Nakon večere mi je muž rekao da je Sanader tražio još novaca za obranu. Bila sam luda i šokirana i rekla mu da ću se rastati od njega ako da Sanaderu samo lipu - rekla je svjedokinja i dodala kako je muža, kad je izašao iz istražnog zatvora nagovarala da sve prizna. 

"Iskaz svjedokinje je neistinit" 

Obrana je Katicu Fiolić pitala zašto ju nije zanimalo kako to da su zgradu u Planinskoj prodali za 58 milijuna kuna, a Ivo Sanader ju je pitao da li je bila u automobilu kad je njezin muž navodno predao novac.

- Nisam bila u autu, muž mi je rekao par dana ranije da će predati novac i sreli smo se na stubištu kad je nosio novac- odgovorila je Katica Fiolić. Sanader ju je pitao odakle zna da su slike koje su čuvali njegove. 

- Jeste li bili u kombiju u kojem su se prevozile slike - pitao je Sanader.

- Iskreno tko si može priuštiti takve slike osim vas - rekla je Katica Fiolić. 

- Zašto vam je to bilo čudno, a nije vam bilo čudno zaraditi 23 milijuna kuna? - pitao je Sanaderov odvjetnik Čedo Prodanović. Sutkinja ga je onda upozorila da ne može tako razgovarati sa svjedokom. 

- Bilo mi je samo čudno da su odvjetnici bili sa Sanaderom na večeri - rekla je svjedokinja. 

- Tu  nas se javno diskreditira. Što smo i mi došli hektati novac s optuženikom - protestirao je Prodanović, a sutkinja mu je zaprijetila da će ga udaljiti iz sudnice. 

- Iskaz svjedokinje je neistinit i prilagođen obrani muža. Gospođi i sinu su prijetili kaznenim postupkom i stoga ona tereti Ivu Sanadera - rekao je Prodanović. Sanader je također rekao da je iskaz neistinit te da su Fiolići izgradili kuću za sina novcem koji su navodno dali njemu.   

Svjedok: Ja sam smatrao da zgrada ne vrijedi ni 15 milijuna kuna 

Nastavlja se suđenje u slučaju Planinska, a u četvrtak bi trebali svjedočiti Katica Fiolić, supruga bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i mesara Stjepana Fiolića te bivši član uprave Hrvatskih šuma Mato Štimac. 

Stjepan Fiolić, podsjetimo, je priznao da je nakon prodaje zgrade u Planinskoj ulici Ministarstvu regionalnog razvoja Sanaderu odnio proviziju od 10 milijuna kuna i milijun eura. 

U srijedu je svjedočio Božidar Longin koji je od 2005. do 2008. bio član Uprave Hrvatskih šuma. Rekao je da su prije nekoliko godina Hrvatske šume tražile trajno rješenje za smještaj te da mu je bivši predsjednik Uprave Darko Beuk naredio da pregleda lokaciju u Planinskoj.

- Nakon nekog vremena Beuk mi je rekao da ne trebamo dalje tražiti i da je najbolja zgrada veterinarije u Planinskoj. Rekao mi je da je preporuka došla odozgo i da odem pogledati kako to izgleda. Otišao sam vidjeti i rekao da ta lokacija nije primjerena i da zgrada nije u dobrom stanju i da treba još puno uložiti, da tvrtka naše reputacije treba biti smještena na nekoj boljoj lokaciji. Činilo mi se malo kako nije trebalo biti. Rekao sam da zgrada nije u redu i da po cijenu otkaza to neću dopustiti. Beuk mi je rekao da je cijena 25 milijuna kuna i da će on nastojati spustiti cijenu, no da će 200 kvadratnih metara ostati centru za rasplod. Ja sam smatrao da zgrada ne vrijedi ni 15 milijuna kuna - rekao je. 

- Desetak dana nakon svađe Beuk me pozvao i rekao mi 'Uspio sam to nekako maknuti'. Nije mi rekao s kim je razgovarao o tome - nastavio je svjedok.

Nakon Longina, na klupu za svjedoke sjeo je vlasnik građevinske tvrtke Marijan gradnja, Marijan Horvat. Rekao je kako Stjepana Fiolića poznaje već 18 godina i da je sa svojom tvrtkom kod njega radio sve građevinske radove. 

- Preko Stjepana Fiolića upoznao sam i Ivu Sanadera. Znao sam u Kozarčevu voditi dečke da mu počiste dvorište, pokose travu, a sam sam u kući Ive Sanadera ugradio sef. To je počelo dok je još bio premijer, a završilo nakon mjesec dana kad je već dao ostavku - rekao je Horvat.

Dodao je i da je, kad je Fiolić završio u pritvoru, dobio poziv od Sanaderovog odvjetnika Gorana Suića da dođe kod njega u njegovu kancelariju. Tamo ga je, tvrdi, dočekao Sanader i rekao da ode kod Fiolića koji treba izaći taj dan iz pritvora i vidi da li ga tereti u ovom predmetu. 

Rekao je da je otišao kod njega i pitao ga, a on mu je odgovorio 'nije to tvoj posao i ne miješaj se u to'.

No, na ispitivanju u USKOK-u 15. lipnja 2012. rekao je kako ga je nazvao Goran Suić i rekao da ode kod Fiolića i pita ga je li teretio Sanadera. 

>>> Svjedok: Preporuka za zgradu u Planinskoj došla je odozgo 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret
NOVA VLADA NA POMOLU

DOZNAJEMO Ova ministarstva preuzima Domovinski pokret

Neslužbeno doznajemo da Domovinski pokret nije dobio Ministarstvo kulture, a da su resori podijeljeni sukladno dosadašnjim najavama.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva
IZBORI 2024.

HDZ i DP formirali novu Vladu: Raspodijelili su ministarstva

Na sastanku pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta postignuto je suglasje u vezi s formiranjem nove parlamentarne većine, kao i u vezi sa strukturom buduće Vlade
'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću
SPOMINJE I 'ČUVARA SUHOG ZLATA'

'To može samo ljubav': Kosor se oglasila nakon novih izjava Milorada Pupovca o Plenkoviću

Podsjećamo, Pupovac je gostujući na N1 televiziji kazao kako Andrej Plenković nije imao drugog izbora, kako je Zoran Milanović krenuo normalno, a završio abnormalno...