Obavijesti

News

Komentari 10

"Imre Fazakas je pregovarao o Družbi Adria, ali uime MOL-a"

"Imre Fazakas je pregovarao o Družbi Adria, ali uime MOL-a"
1

Na suđenju bivšem premijeru u slučajevima Hypo i Ina-MOL osim Vesne Trnokop Tantre svjedočila je i bivša tajnica ministarstva gospodarstva, Nataša Vujec

VIDEO

Suđenje bivšem premijeru Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i Ina-MOL na zagrebačkom Županijskom sudu nastavljeno je u četvrtak svjedočenjem bivše predsjednice uprave Janafa Vesne Trnokop Tantre i bivše državne tajnice ministarstva gospodarstva Nataše Vujec.

Prva je svjedočila Nataša Vujec. Ona je na mjestu državne tajnice bila od siječnja 2010. do prosinca 2011. te je sudjelovala u radu hrvatske delegacije koja je pregovarala s ruskom delegacijom o projektu Južni tok odnosno plinovodu od Rusije do Italije. 

- Inicijalni projekt je pokrenula ruska tvrtka Gazprom, najveći izvoznik plina u Europi. Tvrtka Gazprom je u suradnji s talijanskom tvrtkom Eni trebala napraviti plinovod od Crnog mora do jugoistočne Europe i Italije. Hrvatska i Rusija su u ožujku 2010. potpisale ugovor o Južnom toku koji je evoluirao i Gazprom je počeo razmatrati projekt sjeverne varijante koja je imala dvije podvarijante, da se plin uvozi preko Srbije, Bugarske i Mađarske do Austrije, a po drugoj bi trasa išla Srbijom, Hrvatskom i Slovenijom do Austrije - rekla je Vujec.  Objasnila je i kako projekt Južni tok u svojoj ideji nije povezan s Družbom Adria jer se tu radi o transportu plina iz Rusije, a u slučaju Družbe Adria se radi o nafti. 

- Povezuje ih to da su oba projekta bila predložena hrvatskoj strani i da proteklih deset godina, Hrvatska te projekte nije prihvatila - rekla je Vujec. Projekti su u mirovanju od 2000. godine. Južni tok je  u međuvremenu "oživio" pa ima nekoliko varijanti.

Janaf nositelj projekta Družba Adria

- Čak se spominjao i ogranak plina koji bi išao za Hrvatsku, ali ne i tranzit za cijelu Europu - rekla je svjedokinja. Rekla je i kako je za projekt Družba Adria hrvatski nositelj bio Janaf. 

- Počela se pripremati dokumentacija te je izrađena studija zaštite okoliša. Ministarstvo zaštite okoliša je dalo negativno mišljenje o projektu. Projekt je zaustavljen. Janaf je na Upravnom sudu podnio tužbu protiv odluke Ministarstva zaštite okoliša - rekla je svjedokinja. Kaže i kako su Rusi u projektu Družbe Adria mislili preko luke u Omišlju izvoziti 15 milijuna tona nafte. Na pitanje o projektu LNG, Vujec je rekla kako je projekt počeo još 1990-ih. 

- Konzorcij u kojem je bila i INA tada je od projekta odustao jer su cijene plina i nafte bile preniske pa im se nije isplatilo. Projekt je opet aktiviran 2004. ili 2005., a na Krku se planiralo napraviti terminal kapaciteta 15 milijardi kubnih metara ukapljenog plina - kaže Vujec. Taj je projekt kaže svjedokinja, prošao studiju zaštite okoliša te se počela ishoditi  lokacijska dozvola. 

- Konzorcij je zamrznuo projekt dok se ne ishodi ta dozvola - kaže svjedokinja.

"Vlasnik zemljišta na kojem se planirao projekt LNG bio je Ježić"

Na pitanje tužiteljice tko je vlasnik zemljišta koje je predviđeno za projekt LNG, svjedokinja je rekla da je bilo u vlasništvu Diokija Roberta Ježića. 

Na pitanje branitelja Čede Prodanovića kakav je bio stav Vlade i Sanadera o Družbi Adria, svjedokinja kaže kako je Jadranka Kosor tijekom predsjedničke kampanje bila protiv tog projekta. Sudac je onda svjedokinju pitao što ona iz toga zaključuje, a ona je rekla kako ne može zaključiti ništa.  

Pitanje tužiteljice da li su u projektu Družbe Adria na bilo koji način sudjelovali Gucerijev i Fazakas je  sudac Ivan Turudić zabranio.

- Vijeće je to ranije prihvatilo - prosvjedovala je tužiteljica.

- Vijeće se sada predomislilo - odvratio je Turudić.  

"Fazakas je predstavljao MOL"

Nakon Vujec svjedočila je bivša predsjednica uprave Janafa Vesna Trnokop Tantra. Ona je na toj funkciji bila od 2000. do 2004. godine. Sudjelovala je u pregovorima o realizaciji projekta Družba Adria. Kaže kako su u projekt bile uključene Rusija, Ukrajina, Bjelorusija, Mađarska i Hrvatska. 

- Cilj Janafa je bio povećati iskoristivost sustava transporta koja je tada bila od 22 do 25 posto. Na tim pregovorima su sudjelovali predstavnici transportnih naftnih tvrtki i predstavnici nadležnih zemalja  - rekla je svjedokinja. Dodala je kako su naftovodi u vlasništvu države, a ingerencija je bila u nadležnosti ministarstava pojedinih zemalja. 

- Ispred Mađarske je pregovarao MOL, a uz njihovog pregovarača je bio i Imre Fazakas - rekla je svjedokinja. 

Jadranka Sloković je rekla kao je Fazakas na sudu rekao da je u to vrijeme bio u Jukosu te je pitala je li on predstavljao Jukos ili MOL.

- Fazakas je dolazio zajedno s MOL-om i predstavljao MOL jer Jukos nije bio u tim pregovorima - rekla je svjedokinja te dodala kako ga je susrela više od dva puta na tim pregovorima.  

Svjedokinja je na kraju rekla i kako je do 2003. projekt imao podršku, no ne može reći kakva je bila podrška od 2003. 

Turudić: Meni je sve ovo dosadno

Meni je sve ovo dosadno, rekao je sudac Ivan Turudić nakon brojnih pitanja koja je tužiteljica postavila Nataši Vujec. Tužiteljica je naime ispitivala svjedokinju i o najsitnijim detaljima o projektima Družba Adria i LNG na Krku te je ona prepričavala što se sve s  tim projektima događalo od početka devedesetih.  

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'
STRAŠNO

'Mislila sam da je prehlada, a onda su mi rekli da imam četiri tumora i 30% šanse preživjeti'

Nikad neću zaboraviti izraz lica radiologa koji joj je slikao pluća. Odmah sam znala da nešto nije u redu. Pitala sam doktore hoću li umrijeti. Rekli su mi: 'Ne znamo...'

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga
ISTRAGA U TIJEKU

VIDEO Strava kod zagrebačkog nasipa: Muškarac usmrtio ženu oštrim predmetom, uhitili su ga

Osumnjičeni koji se dovodi u svezu s ubojstvom je pod nadzorom policije
Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'
KOMENTIRAO PREGOVORE O VEĆINI

Pupovac se oglasio: 'O tome tko će biti dio Vlade, a tko ne, što se nas tiče, odlučujemo mi - SDSS'

Ponižavanje SDSS-a u političkom životu je i ponižavanje Srba u Hrvatskoj. Segregiranje tih zastupnika jeste segregiranje Srba u Hrvatskoj - tvrdi Pupovac.