Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
8 komentara

Slučaj Todorić: Odgodili odluku o prvoj optužnici protiv Ivice...

Optuženi ne moraju doći na optužno vijeće, no moraju primiti dostavnicu. Ako to nije tako, onda se zbog proceduralnih razloga sjednica mora odgoditi, rekla nam je odvjetnica Ines Margetić

Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
8 komentara

Zbog neuredne dostave poziva Anti Huljevu, optužno vijeće protiv Ivice Todorića, Huljeva, Piruške Canjuge i austrijske državljanke Nicole D. Rossi, odgođeno je za sljedeći tjedan.

Nitko od četvero optuženih nije se danas pojavio na Županijskom sudu u Zagrebu.

- Optuženi ne moraju doći na optužno vijeće, no moraju primiti dostavnicu. Ako to nije tako, onda se zbog proceduralnih razloga sjednica mora odgoditi - rekla je Ines Margetić, odvjetnica Ante Huljeva.

Ivica Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna.

Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić. 

Zagrebački Županijski sud danas je trebao odlučivati o osnovanosti prve optužnice protiv Ivice Todorića koji je u rujnu, s troje suradnika, optužen da je plaćanjem fiktivnih savjetodavnih usluga švicarskoj tvrtki svoj bivši koncern Agrokor oštetio za 1,25 milijuna eura. Sud, u konačnici, optužnicu može potvrditi, odbaciti ili vratiti tužiteljstvu na doradu.

Todorić, kao predsjednik uprave Agrokora i Huljev kao izvršni direktor financija u koncernu su, prema sumnjama tužiteljstva, 2013. zlouporabili svoj položaj jer su na štetu koncerna omogućili plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarskog trgovačkog društva za savjetodavne usluge, znajući da one nisu niti će biti obavljene u korist koncerna.

Švicarska tvrtka time se nepripadno materijalno okoristila, dok je koncern oštećen za 1,25 milijuna eura, objavilo je Županijsko državno odvjetništvo nakon podizanja optužnice početkom rujna.

De Rossi, kao odgovornu osobu švicarske tvrtke, tužiteljstvo tereti da je Todoriću i Huljevu pomogla izdavanjem računa, u ime švicarskog trgovačkog društva, za navodno obavljene savjetodavne usluge.

Trećeokrivljenoj Canjugi, nekadašnjoj članici uprave Agrokora, stavlja se na teret da je sudjelovala kao poticateljica prvookrivljenog i četvrtookrivljenice.

U optužnici se ujedno navodi da su stvarni vlasnici švicarskog trgovačkog društva bili Huljev i Canjuga, napominje tužiteljstvo.

Osumnjičene terete za poticanje i pomaganje na zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju.

Ivica Todorić se još od studenog 2017. nalazi pod istragom zbog nezakonitog pribavljanja više od milijardu kuna. Tom istragom su obuhvaćeni i njegovi sinovi Ivan i Ante Todorić te 12 Agrokorovih menadžera i revizora.

Istražni zatvor bio je odobren jedino za Ivicu Todorića koji je nakon izručenja Hrvatskoj iz Londona sproveden u zatvor u Remetincu, da bi 20. studenoga prošle godine na slobodu izašao uz jamčevinu od 7,5 milijuna kuna i mjere opreza među kojima je i zabrana napuštanja Zagreba.

Tema: Hrvatska

Možda vas zanima i ovo:
Message