Obavijesti

News

Komentari 70

Slučaj Visoka: Je li to obećanje o preseljenju naštetilo Kolindi?

Slučaj Visoka: Je li to obećanje o preseljenju naštetilo Kolindi?
9

Kolinda Grabar Kitarović tijekom cijele izborne kampanje ponavljala je kako će Ured predsjednika preseliti s Pantovčaka u Visoku ulicu gdje je počela raditi 1993.

VIDEO

Na samom kraju Visoke ulice široke oko tri metra, iza visoke ograde na broju 22, nalazi se državna vila na tri etaže. Unutrašnjost vile prostire se na više od tisuću četvornih metara, a jednokatna palača s dvokatnom kulom iz 16. stoljeća uglavnom služi za boravak brojnim visokim državnicima tijekom posjeta Zagrebu. Upravo je to lokacija oko koje se posljednjih mjesec dana vode žustre rasprave.

 Kolinda Grabar Kitarović tijekom cijele izborne kampanje ponavljala je kako će Ured predsjednika preseliti s Pantovčaka u Visoku ulicu gdje je počela raditi 1993. godine. Time bi se, govorila je Kolinda, znatno smanjili troškovi njezina Ureda. S istom pričom nastavila je i nakon izbora za predsjednicu.

- Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman je na Pantovčak premješten nakon raketiranja Banskih dvora. Sada više nismo u ratu. Trebamo modernije i jeftinije mjesto za predsjedničku rezidenciju - rekla je tada Grabar Kitarović. 

Ubrzo su se oglasili stanari Visoke koji nisu bili sretni Kolindinim izborom. Kažu ulica je uska, i prije je policija blokirala promet kad bi dolazili visoki dužnosnici koji su odsjedali u vili. Kako bi policija regulirala promet, a da pritom ne inkomodira stanare, pitaju se. Na njihovu stranu stali su stručnjaci iz osiguranja.

- Ulica je jednostavno preuska. U njoj se ne mogu mimoići dva automobila. Da sam na mjestu stanara, ja bih se odselio. Tim ljudima će se život promijeniti za 180 stupnjeva. Svaki dan će biti pod prismotrom predsjednikova osiguranja - rekao je Mate Laušić, prvi šef osiguranja dr. Franje Tuđmana. 

- Znam svaki metar te zgrade i odgovorno tvrdim da ondje nema mjesta ni za postrojavanje počasne postrojbe. U Visokoj ne postoji mogućnost sigurnog izvlačenja štićene osobe osim na glavni ulaz. A znamo da mora postojati opcija izvlačenja i zračnim putem dok tamo helikopter nema gdje sletjeti. Eventualno se može spustiti na Markov trg -  rekao je Miro Rašić, bivši šef osiguranja državne rezidencije u strogom centru Zagreba.

Kasnije se ipak otkrilo da rezidencija ima tajni prolaz,  točnije lift koji iz garaže na Tuškancu vodi podzemnim tunelom izravno u vilu u Visokoj. No, iz Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUDI) kažu da lift, koji je izgrađen nakon Drugog svjetskog rata, sada nije u funkciji i da se do njega dolazi iz garaže u kojoj se parkiraju vozila iz osiguranja. Budući da je rezidencija štićeni objekt taj je prolaz trenutačno zatvoren metalnim vratima i zapečaćen. 

Osim toga, stručnjaci su kazali da vila treba rekonstrukciju, a sve skupa moglo bi trajati i do godinu dana.

- Prvo se mora napraviti konzervatorska studija… Znamo da su uredski prostori i suvremena tehnologija, grijanje i hlađenje u čistoj kontradikciji sa spomeničkom baštinom. Projekti energetske učinkovitosti i kulturna baština ne idu zajedno jer previše morate destruirati prostor.  Po našim saznanjima potrebno je minimalno osam mjeseci, dva za izradu studije, a ostalo za radove -  objasnila je ministrica kulture Andrea Zlatar Violić. 

Kolinda nije morala dugo čekati, a Vlada je udovoljila njezinoj želji te je vilu u Visokoj, kojom je upravljao Ured za rezidencijalne potrebe, prepustila Uredu predsjednika. No, onda je nova predsjednica okrenula priču. Izrazila je čuđenje zbog trenutka i načina na koji je odluka donesena. Iz njezina Ureda poručili su da je Vlada trebala pričekati preuzimanje dužnosti Predsjednice 19.veljače 2015. te službeni zahtjev Vladi  za alternativnu lokaciju. 

- Državna rezidencija u Visokoj ulici pritom bi mogla biti jedno od rješenja, prvenstveno uzimajući u obzir troškove adaptacije objekta, zaštićenog spomenika kulture - oglasili su se iz Ureda izabrane predsjednice dodajući da je uz lokaciju u Visokoj, Državni ured za upravljanje državnom imovinom trebao ponuditi i nekoliko alternativnih lokacija, kako bi se pronašlo najkvalitetnije rješenje. Zatim je Kolinda kazala da će prije konačne odluke o preseljenju imenovati povjerenstvo koje će pripremiti sveobuhvatnu stručnu ekonomsku analizu. 

Oglasio se i Karamarko koji je Vladinu odluku ocijenio brzopletom te predložio da taj ured bude u Banskim dvorima te da se premijer preseli u zgradu na Prisavlju, popularnu Kockicu. 

- Umjesto da budu kooperativni, da doista ozbiljno pristupe tom problemu i nađu adekvatni prostor i rok za preseljenje, oni to daju ovako brzopleto, a da još nije održana inauguracija, a onda još daju izjavu da je za obnovu toga prostora potrebno barem godinu dana - rekao je Karamarko.

 Vladu se optuživalo i da odlukom o preseljenju želi spriječiti Grabar Kitarović da se domogne arhiva Mesića i Josipovića koji se čuvaju na Pantovčaku. Iz Vlade su potom poručili da se Kolinda ne mora seliti ako ne želi i da Vlada svoju odluku može promijeniti.

Zasad se zna da u Visoku seli Josipović dok Ured nove predsjednice o tome ne želi niti razmišljati prije primopredaje dužnosti.











Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 70
VIDEO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...
FELJTON: ČERNOBIL, 3. DIO

Heroji: Znali da im prijeti bolna smrt, ušli su ispod reaktora...

Hrabro su ušli ispod reaktora i ispustili vodu, ali i tamo su prošli pravu dramu jer su ostali bez svjetla. Iako su znali da riskiraju bolnu smrt od radijacije, otišli su i spasili svijet od još veće katastrofe...
Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura
DOBIO 13 GODINA ZATVORA

Bivši policajac pljačkao banke pa bježao na romobilu: Prijeteći pištoljem uzeo je 80.000 eura

Bivši policajac Denis Lingart nepravomoćno je osuđen zbog 18 razbojništava i jednog u pokušaju. Mete su mu bile banke, Fina...