Obavijesti

News

Komentari 19

'Sluškinje' u Splitu prošetale od Marmontove sve do Pjace

'Sluškinje' u Splitu prošetale od Marmontove sve do Pjace
3

Žene odjevene u likove iz popularne serije "Sluškinjina priča" marširale su i prošle godine zagrebačkim ulicama. U veljači 2018. poručile su "nisam sluškinja" na Cvjetnom trgu

Ulicama Splita volonterke i aktivistkinje Udruge Domine održale su performans "Sluškinje ustaju" koji je predstavljen nedavno u Sarajevu na kulturno umjetničkom festivalu.

Sluškinje su prošetale gradom od Bosanske 4 preko Marmontove do Pjace gdje su održale završnu izvedbu. 

'Sluškinje' marširale i u Zagrebu ranijih godina 

Žene odjevene u likove iz popularne serije "Sluškinjina priča" marširale su i prošle godine zagrebačkim ulicama. U veljači 2018. poručile su "nisam sluškinja" na Cvjetnom trgu i dignule svoj glas za ratifikaciju Istanbulske konvencije. Događaj su solidarno organizirale brojne organizacije civilnoga društva, aktivistice i građani koji su se pridružili borbi za ratifikaciju Konvencije.

Odore sluškinja su tada šivale članice udruge Kamensko. 

U prosincu 2017. desetak žena obučene u sluškinje prosvjedovale su pred Hrvatskim saborom i tražile hitnu ratifikaciju Konvencije. 

 

Prosvjednu akciju pod nazivom "STOP fundamentalističkom nasilju nad ženama", koja se održala i na Narodnom trgu u Splitu, organizirala je Ženska mreža Hrvatske, Autonomna ženska kuća Zagreb, Lezbijska grupa Kontra i Domine Split.

Napominjući kako su obučene kao sluškinje iz knjige, serije i filma "Sluškinjina priča", aktivistica Autonomne ženske kuće Zagreb Neva Toelle rekla je kako su žene stavljene u funkciju "reproduktivnog stroja, hodajuće maternice i poziciju sluškinja".

Istaknula je i da su ispred Sabora kako bi poručile da ne žele biti u toj ulozi.