Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Službenik koji je snimljen kako dogovara mito ipak oslobođen

Iako je sud dobio snimku kako Nenad Kovačević dogovara mito, korupcija na Županijskom sudu u Zagrebu nije dokazana. Snimka je snimana bez sudskog naloga pa nije zakonit dokaz

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
13 komentara

Službenik u zagrebačkom Uredu za obrazovanje Nenad Kovačević snimljen je kako dogovara mito sa poduzetnikom Davorom Pejićem čiju je nekretninu Grad Zagreb trebao unajmiti za potrebe gradskog vrtića. No taj razgovor nije postao zakonit dokaz na sudu jer je snimka snimana bez sudskog naloga.

Korupcija stoga i nije dokazana te je Davor Pejić oslobođen krivnje. I Kovačević je nepravomoćno oslobođen krivnje jer nije dokazano da je od Pejića tražio mito.

'DAJ NOVAC, EVO TI VRTIĆ' Potvrdili su optužnicu u aferi 'vrtići': Petorka je tražila mito

Prema USKOK-ovoj optužnici, Kovačević je Pejiću ponudio da će mu osigurati sklapanje ugovora o najmu zgrade za potrebe dječjeg vrtića, s time da će dogovorena cijena najma iznositi osam eura po četvornom metru, te još dva eura po četvornom metru pripadajućeg zemljišta. Uvjet za to je bio da euro po 'kvadratu' zemljišta, odnosno 1.750 eura mjesečno, plaća njemu i još nekim zaposlenicima u Gradu Zagrebu.

Ukupno je Pejić Kovačeviću za prvu godinu trajanja ugovora trebao platiti 20 tisuća eura mita.

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Snimka je snimljena običnim diktafonom, a kako je snimana bez sudskog naloga nije mogla postati zakonit dokaz. Pejić je u međuvremenu i promijenio iskaz.

Borna Filić/Pixsell SUĐENJE Afera vrtići: Sud je prihvatio tajnu snimku kao novi dokaz

U USKOK-u je tijekom istrage teretio Kovačevića, no to nije ponovio na glavnoj sudskoj raspravi. A sudsko vijeće taj prvi iskaz nije moglo koristiti. Obrana je tijekom istrage imala mogućnost postavljati pitanja svjedoku pa je taj dokaz protiv Kovačevića propao. 

MUP-ovcima po godinu dana zatvora

Ostali optuženici, Marko Vučićević, gradski službenik optužen za pomaganje u davanju mita, Goran Kosović, vlasnik tvrtke koja se bavi zaštitom od požara koji je mito dao, te dva MUP-ova inspektora za zaštitu od požara, Božo Ljubičić i Davor Jurić, koji su primili mito, nepravomoćno su proglašeni krivima.

AFERA VRTIĆI Kosović: Inspektorima sam dao 1000 €, a 1500 sam zadržao

Kosović i Vučićević kažnjeni su uvjetno, a policijski inspektori dobili su bezuvjetne zatvorske kazne od po godinu dana.

- Netko će reći da je u pitanju samo 500 eura, ali to se ne može dopustiti. Svojim ste činom poslali poruku građanima da od službi ne mogu očekivati ništa ako ne plate mito. Ovaj slučaj je mikroprimjer onoga što se događa u našoj državi. Za svoj rad  svi vi primate plaću, a to što ste se odlučili dodatno angažirati nakon što ste primili mito zaslužuje kaznu - rekla je sutkinja Rahela Valentić obrazlažući presudu.

Možda vas zanima i ovo:
Message