Obavijesti

News

Smatrate da ste uslugom prevareni i želite na sud? Pokušate riješiti spor mirenjem

Smatrate da ste uslugom prevareni i želite na sud? Pokušate riješiti spor mirenjem
1

U povodu tjedna medijacije koji se održava u mjesecu listopadu, ali i u vrijeme kada ovrhe i blokade ponovo postaju aktualne, razmislimo da uvijek sporove pokušamo riješiti mirnim putem

VIDEO

Svatko od nas želi svoje eventualne poteškoće s pružateljima financijskih sluga riješiti što bezbolnije, uz što manje troškova i izgubljenog vremena.

Nitko ne voli sudske postupke kao krajnju mjeru u slučaju prijepora i sumnje da nam je financijska institucija povrijedila neka prava.

Prije pokretanja sudskih postupaka postoji mogućnost mirnog rješavanja spora, koji podrazumijeva dobrovoljnost stranaka, a koji u Hrvatskoj još nije dovoljno prepoznat i nedovoljno se koristi.

Mirenje je dobrovoljno, ali treba pokrenuti inicijativu

Zakonom o mirenju definirana je i uvedena mogućnost rješavanja sporova između dviju strana postupcima mirenja. Za razliku od svih drugih postupaka, rješavanje sporova mirenjem je, kako smo već napomenuli, dobrovoljno, što je glavna prednost tog načina rješavanja nastalog spora, a ujedno podrazumijeva i vjerojatno niže troškove od onih koji nastaju u sudskom procesu.

Mirenje je svaki postupak, bez obzira na to provodi li se na sudu, instituciji za mirenje ili izvan njih, u kojem stranke nastoje sporazumno riješiti spor uz pomoć jednog izmiritelja ili više njih, koji strankama pomažu postići nagodbu, bez ovlasti da im nametnu obvezujuće rješenje.

Glavni je cilj mirenja rješavanje spora nagodbom uz izbjegavanje dugotrajnih i skupih sudskih postupaka.

Ako se stranke nisu drugačije sporazumjele, svaka snosi svoje troškove, a troškove postupka mirenja stranke snose na jednake dijelove odnosno u skladu s posebnim zakonom ili pravilima institucija za mirenje.

Prilika za rješavanje potrošačkih sporova

Mirenje ili medijacija može se provesti u gospodarskim, obiteljskim, radnim i drugim sporovima, a često se provodi u potrošačkim sporovima, kada je riječ o kupnji potrošačke robe, komunalnim uslugama poput energije, financijskim uslugama, telekomunikacijskim, prijevozničkim i drugim uslugama.

Svi mogu pokušati provesti postupak mirenja, ali njegova uspješnost ponajprije ovisi o dobroj volji obiju strana. Prijedlog za provođenje postupka podnosi se u pisanom obliku centru za mirenje, koji prijedlog dostavlja drugoj strani, a kako bi se ona u roku od 15 dana izjasnila prihvaća li prijedlog.

Tada započinje proces mirenja, koji provode stručni izmiritelji, koji su za to uz svoje osnovno zvanje i dodatno educirani.

Kome se javiti?

Centri za mirenje često su osnovani pri stručnim udrugama i komorama. Tako se na primjer iz područja osiguranja postupci mirenja provode pri Hrvatskom uredu za osiguranje (HUO), a važno je napomenuti da se oni provode na trošak društva za osiguranje s obzirom na to da su društva, članovi HUO-a, i na taj način željela dati doprinos pokušaju da se sporovi riješe izvansudskim putem.

Postupci mirenja tako su primjereni kada između osiguratelja i osiguranika nastane spor oko visine odštetnog zahtjeva, dok u slučajevima utvrđivanja prava na odštetu to ipak nije slučaj. Slučajevi pogodni za mirenje jesu i sporovi kod ugovorenih obrtničkih usluga kada potrošač nije zadovoljan isporučenim proizvodom ili izvedbom ugovorenih radova, a što može biti bilo koja usluga, čak i one manje uobičajene poput organizacije poslovnih događanja.

Postupci mirenja jednostavni su postupci te se u slučaju postojanja problema ili spora s pružateljem financijskih usluga korisno informirati i o mogućnostima mirenja.

Za više informacija o pokretanju samog postupka najbolje je kontaktirati neki od postojećih centara za mirenje.

 

Ovaj članak je sponzorirani sadržaj preuzet s portala NovacZaSutra.hr

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.