Obavijesti

News

Komentari 220

Zračne uzbune diljem Ukrajine; Novi podaci o ruskim gubicima

Zračne uzbune diljem Ukrajine; Novi podaci o ruskim gubicima
1

Snažna eksplozija odjeknula je u Belgorodu, ruskom gradu oko 40 kilometara udaljenom od granice s Ukrajinom na sjeveru. Žrtava nema, a u centru grada stvorio se ogroman krater na cesti

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.
Live
Sortiranje događaja
20.40

Rusko ministarstvo vanjskih poslova kaže da su izjave NATO-a o ulasku Ukrajine u savez "opasne"

Rusko ministarstvo vanjskih poslova izdalo je u petak upozorenje o "opasnim" izjavama NATO-a u vezi s pridruživanjem Ukrajine savezu.

- NATO si postavlja za cilj 'poraziti' Rusiju u Ukrajini, a kako bi motivirao Kijev, obećava da nakon završetka sukoba zemlja može biti primljena u savez- rekla je glasnogovornica ministarstva Maria Zakharova.

Upozorenje dolazi nakon što je glavni tajnik NATO-a Jen Stoltenberg posjetio Kijev u četvrtak i rekao da je "budućnost Ukrajine u NATO-u".

Njegov posjet i izjave o ulasku Ukrajine u NATO naišle su na otpor Rusije. Kremlj je u četvrtak ponovio da je sprječavanje Kijeva da se pridruži NATO-u jedan od njegovih ključnih ciljeva.

- Takve izjave su kratkovidne i krajnje opasne. To može dovesti do konačnog kolapsa europskog sigurnosnog sustava- rekla je Zakharova.
 

20.21

Nuklearni stručnjaci u elektrani Zaporožja čuli su granatiranje 'gotovo svaki dan' ovaj tjedan

Stručnjaci Međunarodne agencije za atomsku energiju u ukrajinskoj nuklearnoj elektrani Zaporožje čuli su granatiranje gotovo svaki dan tijekom prošlog tjedna, objavila je agencija.

U jednom trenutku rečeno im je da se sklone zbog potencijalnih opasnosti, kaže glavni direktor IAEA-e Rafael Grossi.

- Vidio sam jasne naznake vojnih priprema u tom području kada sam posjetio nuklearnu elektranu Zaporiožje prije nešto više od tri tjedna. Od tada su naši stručnjaci na lokaciji često izvještavali o detonacijama, povremeno sugerirajući intenzivno granatiranje nedaleko od lokacije. Duboko sam zabrinut zbog situacije u elektrani- rekao je Grossi.

Elektrana se još uvijek oslanja na jedan funkcionalni dalekovod 'za vanjsku električnu energiju koja joj je potrebna za hlađenje reaktora i druge bitne nuklearne i sigurnosne funkcije- dodao je Grossi.

Tvornica je prije rata imala četiri takva dalekovoda.

Osim toga, zbog "značajnog smanjenja" osoblja na lokaciji, tvornica "trenutačno nema sustavno održavanje i raspored inspekcije tijekom rada", rekao je Grossi.

17.30

Danska i Nizozemska će Ukrajini donirati 14 tenkova Leopard 2. Ruske snage nastavile su obrambene pripreme u južnoj Ukrajini zbog zabrinutosti za moguću ukrajinsku protuofenzivu.

13.36

Ruski noćni napad dronovima na Kijev, većina letjelica srušena

Ukrajinske zračne snage u petak su priopćile da su oborile 12 dronova Šahed iranske proizvodnje koje je Rusija tijekom noći lansirala na glavni grad Kijev, prvi put nakon gotovo mjesec dana, ali je napad prošao bez žrtava.

"Nakon predaha od 25 dana, ukrajinski glavni grad ponovo je bio meta zračnih udara neprijetelja", objavio je na Telegramu šef vojne uprave Kijeva Sergui Popko.

Osam dronova je srušeno na "prilazu" grada i prema prvim informacijama nema žrtava niti je zabilježena materijalna šteta, rekao je Popko.

No, u središnjoj regiji Poltava i Viniciji, u zapadnom središnjem dijelu zemlje, pogođena je infrastruktura, javili su guverneri tih regija.

Dronovi su lansirani iz ruske oblasti Briansk, sjeverno od Ukrajine.

 

 

12.46

Obnovljen tranzit ukrajinskih proizvoda preko Poljske

Tranzit ukrajinskih prehrambenih proizvoda preko Poljske nastavljen je u petak  kada su stupili na snagu novi propisi pošto je nekoliko zemalja zabranilo taj uvoz radi zaštite vlastitih poljoprivrednika.

Prvi kamioni s ukrajinskim prehrambenim proizvodima uključujući kukuruz i jaja nastavili su u petak ujutro tranzit preko Poljske prema Nizozemskoj, rekla je poljska carinska dužnosnica, prenosi Reuters.

Novi propisi okončali su zabranu uvedenu 15. travnja bez najave zbog čega su mnoge tvrtke s robom u Ukrajini ostale blokirane.

"Prvi konvoj od pet kamiona s poljoprivrednim proizvodima s pratnjom na putu je prema Nizozemskoj s graničnog prijelaza Dorohusk", rekla je glasnogovornica Nacionalne uprave za prihode Justyna Pasieczynska.

Nekoliko srednjoeuropskih zemalja zatrpanih uvozom jeftinih ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda što je ugrozilo lokalne proizvođače uvelo je ovaj tjedan zabrane uvoza iz Ukrajine.

Komentari 220