Obavijesti

News

Komentari 14

'Ne trebate srepiti da će se Hrvatska zbog toga sramotiti'

'Ne trebate srepiti da će se Hrvatska zbog toga sramotiti'
1

Na saborskom Odboru za europske poslove, premijer Andrej Plenković predstavio je Dubravku Šuicu kao kandidatkinju za povjerenicu Europske komisije

VIDEO

- Dubravka Šuica ima dugogodišnje iskustvo, tri puta je izabrana u Europski parlament, bila je godinama zastupnica u Saboru, imala niz važnih uloga koje su se ticale međunarodnih odnosa. Životno iskustvo je čini izrazito kvalitetnom kandidatkinjom - rekao je premijer Andrej Plenković. 

Napomenuo je da se u ovoj fazi ne razgovara se o portfeljima, a za dva do tri tjedna bi se mogao znati portfelj koji će pripasti hrvatskoj kandidatkinji. Ponovio je da je normalna procedura što je predsjednica Europske komisije već razgovarala sa Šuicom 

- Mudro je, pametno, diplomatski iskusno obaviti razgovore ranije. Tu nema trunke govora i nepoštivanju institucija - poručio je premijer.  
Dubravka Šuica pobrojala je članovima odbora sve na čemu je radila u posljednje vrijeme. 

- Svojim iskustvom smatram da bi mogla doprinijeti nizu portfelja. Svjesna sam da je posao iznimno dinamičan i zahtjevan. Izazovi pred Komisijom će biti brojni. Bez obzira na portfelj zalagat ću se ja jednake prilike i kvalitetu života - kazala je Šuica. 

Dubravka Šuica kandidatkinja za novu europsku povjerenicu
Dubravka Šuica kandidatkinja za novu europsku povjerenicu

Poručila je da će bez obzira a portfelj, brinuti o nacionalnim temama i interesima. Spremna je kao povjerenica redovito dolaziti u Hrvatsku i Sabor.  

- Snažno ću raditi na tome da se naš glas čuje još snažnije, ne samo u Europskoj komisiji, nego i diljem Europske unije - poručila je kandidatkinja za europsku povjerenicu.

Šuica o imovini: Nešto smo zaradili, a nešto naslijedili

Peđu Grbina (SDP) pitao je Dubravku Šuicu o njenoj imovini. 

- Nedavno smo imali problem s jednim članom Vlade i njegovom imovinom. Prema dostupnim podacima 2000. ste imali jedan stan, a nekoliko godina kasnije imovinu koja je procijenjena na 5 milijuna eura,nakon što ste prestali biti gradonačelnica Dubrovnika. Nitko ne želi da imamo situaciju kao s Lovrom Kuševićem i da se imovina povlači kroz medije. To više nije potrebno
 - kazao je Grbin. 

Zanimalo je SDP-ovca i što misli o fotografiji Ante Pavelića u vili bivšeg ministra uprave. 

- Smeta li vam štovanje Pavelića u HDZ-u  i treba li on ostati članom vaše stranke - upitao je Grbin.

Šuica je kazala da joj je žao što crpi nevjerodostojne informacije s pojedinih portala. Navela je da je imovinu koju imaju ona i suprug jasno navela u imovinskoj kartici. Poručila je kako je njezin suprug pomorski kapetan te da je radio na 44 uglavnom strana broda. Poručila je da je nešto stekao kroz taj svoj radni vijek. 

Zagreb: Sjednica Odbora za europske poslove o kandidatkinji RH za člana Europske komisije

- Sve je jasno i ne trebate se bojati da će se dogoditi nepredviđena situacija. Nema straha od naše imovine i ne trebate  srepiti da će se Hrvatska zbog toga sramotiti. Kod naše imovine sve je jasno i transparentno. Nešto smo zaradili, a nešto naslijedili - poručila je Šuica.
 
Kada je riječ o slici Pavelića, kandidatkinja za europsku povjerenicu poručila je da se protivi svakom obliku totalitarizma. 
- To o slici Pavelića sam pročitala i to moram osuditi. Svi oblici totalitarizma su za svaku osudu. To je moj životni stav. - poručila je Šuica. 

Strenja: Hrvatska ima ustavnu krizu

Ines Strenju (Most) pojasnila je da će njezina stranka biti suzdržana, jer se u procesu njezine kandidature pokazalo da je parlament nebitan. Ustvrdila je i da Hrvatska ima ustavnu krizu, jer se ignorira rok za sazivanje izvanredne sjednice Sabora kako bi se raspravljalo o stanju u zdravstvu i opozivom resornog ministra. Zanimalo ju je hoće li se Šuica kao europska povjerenica pokušati izboriti da tj sustav u Hrvatskoj ima barem dio onoga što imaju zapadne zemlje odnosno da se dostignu europski standardi. Prvo joj je odgovorio premijer navodeći kako nije bilo uvjeta za sazivanje izvanredne sjednice Sabora. 

- Samo vi vidite ustavnu krizu, nitko drugi. Vaša inicijativa nije tako dramatično važna da ne bi mogla pričekati redovitu sjednicu Sabora. Za izvanrednu nije bilo uvjeta, a bit će prilike da i to raspravimo - poručio je. 

Podsjetio je da je Most već jednom pokrenuo tu inicijativu u Saboru. Održao je i bukvicu Mostovcima.

- Niste svjesni važnosti Europske unije, niste svjesni jer niste ni postojali kada su ljudi ovdje borili se za taj cilj. Vama će kao mladoj stranci i politički nezreloj trebati vrijeme da to dokučite - rekao je. 

Zagreb: Sjednica Odbora za europske poslove o kandidatkinji RH za člana Europske komisije

Članove odbora zanimalo je zašto je u Europskom parlamentu glasala protiv izvješća o ravnopravnosti muškaraca i žena, kojim se jamčilo jednaka plaća za isti posao. 

- Zalažem se za jednake plaće no to je bilo izvješće jedne portugalske ljevičarke. Ona je u taj izvještaj unijela pravo na abortus ze ostale ideološke teme s kojima se ne slažem. Mi smo imali i alternativnu rezoluciju, ali ona zbog omjera snaga nije prošla -kazala je Šuica. 

Plenković: Nije bilo drugih kandidata osim Šuice

Nezavisni Marin Škibola upitao je li osim Šuice bilo drugih kandidata za povjerenika, te ga je zanimalo što će joj biti u fokusu. Slično je zanimalo i Domagoja Hajdukovića (SDP) koji je Šuicu upitao koji bi resor voljela vidjeti. 

Premijer Plenković je odgovorio kako nije bilo drugih kandidata osim Šuice. 

- Ona je kandidatkinja vladajuće većine i hrvatske Vlade - rekao je. 

Šujica je pak odgovorila da će joj u fokusu biti demografija, obrazovanje, proširenje Europske unije, poduzetništvo. 

Šuicu kao kanidatkinju odbor je potvrdio većinom glasova. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca