Obavijesti

News

Komentari 1

SNH: 'Vladine mjere pomažu vlasnicima, a ne novinarstvu'

SNH: 'Vladine mjere pomažu vlasnicima, a ne novinarstvu'
1

SNH ističe i kako se javni interes, novinarstvo i sve povezane vrijednosti svode na temeljni preduvjet za postojanje novinarstva - informirati javnost, točno, pravovremeno, činjenično i  bez lažnih vijesti...

VIDEO

Sindikat novinara Hrvatske (SNH) ocijenio je kako su na Svjetski dan slobode medija 3. svibnja hrvatski političari dokazali da ''nisu naučili čemu služi novinarstvo i da ono primarno služi javnosti, a ne njima''.

SNH ističe kako i svega nekoliko izjava političara na press konferencijama tijekom nedjelje 3. svibnja ''otkriva svu raskoš njihova nerazumijevanja'', što dokazuje i zašto je borba za slobodu novinarstva u Hrvatskoj itekako važna.

Primjerice, na pitanje novinarke Nataše Božić u razgovoru u emisiji ''Točka na tjedan'' N1 televizije “Je li Dubravka Šuica pozivom na Dubrovačku televiziju izvršila pritisak na medije?” ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek odgovorila je : “Ne vidim kako bi Šuica koja više nije lokalna političarka mogla pritiskati tu televiziju''

Epidemiolozi su ipak popustili politici i bacili mrlju na svoj rad
Epidemiolozi su ipak popustili politici i bacili mrlju na svoj rad

I predsjednik SDP-a Davor Bernardić na Svjetski dan slobode medija prigodno je optužio medije da neće postaviti pitanje o pozdravu ZDS premijeru Andreju Plenkoviću jer ga to ne smiju pitati, ističu u SNH.

- Šef oporbe i samoprozvani kritičar hrabrosti medija ne zna da su premijera i ostale mediji to pitali još u petak. Njemu je pak trebalo dva dana da komentira priču oko odlaska predsjednika Republike Zorana Milanovića iz Okučana zbog majica sa ZDS - navode u SNH.

Predsjednik Zagrebačke gradske skupštine Drago Prgomet (HDZ) pozvao je novinare na konferenciju za medije, a onda su iz njegovog ureda objasnili kako neće biti moguća pitanja. Pritom je čestitao Dan slobode medija.

Vladine mjere ne pomažu novinarstvu već vlasnicima i nakladnicima 

- Pa da malo ponovimo za one kojima i dalje nije jasno što znači da novinarstvo služi javnosti? To znači da kao i drugi sektori u domeni države, novinarstvo ima pravo postojati, biti stabilno, služiti javnosti neovisno o tome osjećaju li se osobe na poziciji moći prozvane za svoja djela - ističu SNH. Dodaju i da, upravo zbog toga, novinari upozoravaju na korupciju osoba na poziciji moći, jer umjesto za društvo, oni koriste javne servise da se okoriste sami, a na našu kolektivnu štetu.

SNH ističe i kako se javni interes, novinarstvo i sve povezane vrijednosti svode na temeljni preduvjet za postojanje novinarstva - informirati javnost, točno, pravovremeno, činjenično i  bez lažnih vijesti  o planovima, motivima, namjerama i odlukama osoba na poziciji. I to ne zbog njih osobno, kako ističu u SNH, jer oni su kao takvi irelevantni, već za opće dobro da ''znate točno što rade u vaše ime''.

Pratite sve upute: Opet rade frizeri, pokreće se i zdravstvo
Pratite sve upute: Opet rade frizeri, pokreće se i zdravstvo

- I u ovoj krizi svjedočimo da mjere koje je Vlada Republike Hrvatske donijela za medije ne pomažu novinarstvu, niti javnosti, već vlasnicima i nakladnicima. Stoga, kada kažemo da se borba nastavlja, to znači da boreći se za novinare, istovremeno se borimo i za javnost i novinarstvo samo - zaključuju u SNH.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću
POSTIZBORNI PREGOVORI

Iz SDP-a najavili izvanredno obraćanje nakon sjednice Ustavnog suda o Milanoviću

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1