News

Komentari 32

Pratite sve upute: Opet rade frizeri, pokreće se i zdravstvo

Pratite sve upute: Opet rade frizeri, pokreće se i zdravstvo

Druga faza popuštanja mjera i pokretanja društvenih i gospodarskih aktivnosti započela je danas. Liječnici obiteljske medicine vraćaju u ambulante zdravstvene usluge, frizeri i kozmetičari otvorili salone

Vlada se na sjednici prije dva i pol tjedna zbog dobre epidemiološke situacije odlučila na popuštanje mjera i postupno pokretanje niza gospodarskih i društvenih aktivnosti. I to u tri faze. 

POGLEDAJTE VIDEO: Novi režim karantene

Na snagu je danas stupila 2.faza. Što nam ona donosi:

1. Postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava

Omogućuje se rad javnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, osim u onim bolnicama koje su organizirane za liječenje samo COVID-19.

Znači, danas je počelo postupno reaktiviranje zdravstvenog sustava, ponovno pokrenutanje operativnih programa i dijagnostičko-terapijskih postupaka koji su bili odgođeni od polovice ožujka.

Liste čekanja biti će ažurirane, a svi bolesnici bit će obaviješteni o novim terminima.

Liječnici obiteljske medicine u ambulante vraćaju zdravstvene usluge u punom obujmu i sadržaju.2. Počinje s radom i privatni zdravstveni sustav

2. Počinje s radom i privatni zdravstveni sustav

Od danas se omogućuje se rad privatnog zdravstvenog sustava u punom opsegu, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera

3. Otvaraju frizerski i kozmetički saloni...

Omogućuje se rad svim poslovnim subjektima koji obavljaju uslužne djelatnosti u kojima se ostvaruje bliski kontakt s klijentima, uz poštovanje posebnih epidemioloških mjera kao što su frizeri, kozmetičari, brijači, pedikeri, fizoterapeuti..

U frizerskim salonima je potrebno osigurati minimalni međusobni razmak od 1,5 metara između svih osoba koje se u jednom trenutku nalaze u prostoru izuzev klijenta i djelatnika. Treba osigurati dostatnu količinu papirnatih maramica i ostalih jednokratnih materijala, opreme, sredstava za čišćenje, pranje i dezinfekciju.

 U dijelovima salona preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade od pleksiglasa ili pogodnog za redoviti čišćenje i dezinfekciju

U kozmetičkim salonima, baš kao i u frizerskim nužno je osigurati dostupnost dozatora za dezinfekciju ruku na svim mjestima kao što treba ukloniti časopise i klijentima ne posluživati piće/grickalice i slično.

U dijelovima poslovnog prostora za obavljanje plaćanja usluge, odnosno putovima, preporučuje se postavljanje zaštitne pregrade od pleksiglasa ili drugog prozirnog materijala pogodnog za redovito čišćenje i dezinfekciju.. treba osigurati adekvatan prostor za kretanje. Puteve kojima se osobe kreću unutar poslovnih prostora poželjno je označiti.

Nužno je osigurati dostatnu količinu papirnatih maramica i ostalih jednokratnih materijala, opreme i sredstava za čišćenje, pranje i dezinfekciju, uključujući i opremu za odlaganje otpada sukladno uputama.  Uobičajene ogrtače za klijente, ako je moguće, preporučuje se zamijeniti jednokratnima.

Za sanitarne čvorove potrebno je osigurati učestalije pravilno čišćenje i higijenu. Ako je moguće, preporučuje se da se osiguraju odvojeni sanitarni čvorovi za klijente i zaposlenike.

Najčitaniji članci