News

Komentari 0

Socijaldemokrati su pobjednici izbora, no ne vraćaju se na vlast

Socijaldemokrati  su pobjednici izbora, no ne vraćaju se na vlast

Rumunjski oporbeni socijaldemokrati pobjednici su parlamentarnih izbora. Birači su nezadovoljni načinom na koji vladajući upravljaju pandemijom, prebrojanih glasova i ne očekuje se da će oni formirati novu vladu

Rezultati na temelju više od 90 posto prebrojanih glasova pokazuju da su socijaldemokrati dobili 29,7 posto, a liberali premijera Ludovica Orbana  25,57 posto.

U rezultate još nisu ubrojani glasački listići iz dijaspore, oko 265.000, piše agencija Reuters.

Međutim, Orbanovi liberali vjerojatno ostaju na vlasti u koaliciji s reformistima iz saveza USR-Plus koji su osvojili 15 posto glasova u parlamentu.

Prije izbora upravo je takav scenarij podržavao šef države Klaus Iohannis, koji je bio član PNL-a.

Predsjednik Ioahnnis je nekoliko puta isključio mogućnost da dopusti socijaldemokratima povratak na vlast tijekom svog drugog mandata koji istječe 2024. godine.   

Lijevi PSD nasljednik je bivše Komunističke partije i dominirao je rumunjskom politikom posljednjih 30 godina. Uvjerljivo je pobijedio na prošlim izborima 2016., ali njegovu vlast obilježili su masovni prosvjedi protiv korupcije i sporovi s Bruxellesom zbog kontroverznih pravosudnih reformi. 

Samo još dvije stranke uspjele su prijeći izborni prag od 5 posto potreban za ulazak u parlament u koje će tako biti zastupnici pet stranaka. To su nacionalisti bliski Pravoslavnoj crkvi, Alijansa za AUR koji su osvojili 9 posto, te stranka manjinskih Mađara UDMR koja je 6 posto. 

Više od 18 milijuna birača je bilo pozvano na glasanje, ali je - zbog porasta broja oboljelih od covida-19 i birača koje je umorila nekompetentna politička klasa - samo svaki treći Rumunj izašao glasati, prema podacima izbornih vlasti.

Rumunjske bolnice se, zbog nedostatka osoblja i loše infrastrukture, već teško bore s priljevom pacijenata na odjelima intenzivne njege. 

Zemlja s 19 milijuna stanovnika potvrdila je oko pola milijuna zaraza i 12.000 umrlih od početka pandemije. 

Uz borbu protiv pandemije, nova vlada morat će oživjeti gospodarstvo i smanjiti javni deficit koji bi trebao ostati na razini nešto većoj od devet posto BDP-a.

Nagnani siromaštvom 4 milijuna Rumunja emigriralo je zadnjih godina napose u zemlje zapadne Europe u potrazi za bolje plaćenim poslom. 

Najčitaniji članci