Obavijesti

News

Komentari 0

Socijaldemokrati traže više novca za palijativnu skrb

Socijaldemokrati traže više novca za palijativnu skrb

Poručuju da je potrebno mijenjati sustav te da je nužno nacionalno tijelo koje će u suradnji s Ministarstvom zdravstva kreirati sustav palijativne skrbi kakav zaslužuju građani

VIDEO

Saborske zastupnice Socijaldemokrata Romana Nikolić i Katica Glamuzina poručile su u srijedu da je nužno povećati financijska davanja države i lokalnih vlasti za palijativnu skrb čiji se razvoj po njihovoj ocijeni odvija iznimno sporo iako je riječ o osnovnom ljudskom pravu. Činjenica je da potrebu za palijativnom skrbi u Hrvatskoj godišnje ima oko 46.000 pacijenata, i to nisu samo starije osobe, nego svi oni koji boluju od neizlječivih i progresivnih bolesti, a to uključuje i djecu, priopćili su Socijaldemokrati.

Zastupnica Romana Nikolić uspjela je proračunska izdavanja za palijativnu skrb amandmanom povećati na tri milijuna eura, ali kao članica oporbene stranke ne može kontrolirati kako će se novac raspodijeliti i hoće li se paziti na pravilnu regionalnu raspodijeljenost, kažu u toj stranici.

Socijaldemokrati predstavili program: Ozbiljno. Za Hrvatsku.
Socijaldemokrati predstavili program: Ozbiljno. Za Hrvatsku.

Upozoravaju da se mobilni palijativni timovi suočavaju s nedostatkom odgovarajućeg prostora i opreme, standardnim operativnim procedurama dok registar palijativnih bolesnika nije uspostavljen, a brza linija za njih nikada nije zaživjela.

"Osim toga što se pacijenti i njihove obitelji suočavaju s kompliciranim terapijama, preopterećenim zdravstvenim radnicima, manjkavim uvjetima, bore se i s enormnim i kompliciranim administrativnim preprekama. Situacija je ponižavajuća za pacijente, ali i neodrživa za liječnike i medicinske sestre koji se bave palijativnom skrbi", priopćila je ta stranka.

Poručuju da je potrebno mijenjati sustav te da je nužno nacionalno tijelo koje će u suradnji s Ministarstvom zdravstva kreirati sustav palijativne skrbi kakav zaslužuju građani.

Potrebno je i hitno pokrenuti međuresornu suradnju između ministarstava zdravstva i socijalne skrbi te poboljšati uvjete rada i povećati financijska davanja države i lokalnih vlasti za palijativnu skrb.

Svi oni koji osjete poziv da se bave ovim poslom, moraju biti adekvatno valorizirani i educirani, a to se može postići uvođenjem subspecijalizacije za palijativnu medicinu.

Socijaldemokrati predali liste, otkrili s kime neće u koaliciju
Socijaldemokrati predali liste, otkrili s kime neće u koaliciju

Socijaldemokrati ističu da su u svojem programu iznijeli rješenje prema kojem će kategorizirati domove za starije te omogućiti povećanje standarda zdravstvene zaštite unutar domova koji bi mogli primati na skrb zahtjevnije pacijente.

Također, kažu, nužno je osigurati psihološku podršku pacijentima i njihovim obiteljima, ali i pružateljima usluga. 

"Nadamo se da će taj plan zaživjeti i bez obzira na to što možda neće biti spreman za sadašnje palijativne pacijente, može biti spreman za buduće", kažu Socijaldemokrati.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma
KRAJ POTRAGE

Tražili ga od petka: Stjepan (26) u ponedjeljak se vratio doma

Stjepanu Posavcu se svaki trag gubi od petka kad se udaljio s adrese prebivališta. U ponedjeljak se vratio kući

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti
PRIPREMITE KABANICE

Planirate roštilj za Praznik rada? Evo kakvo vrijeme će biti

U srijedu će biti sunčano, no postupno će rasti naoblaka te će u drugom dijelu dana mjestimično pasti kiša s grmljavinom...
VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'
METEOROLOŠKI FENOMEN

VIDEO El Nino prži na 52 °C! Zatvorili su tisuće škola, a bit će još gore: 'Ne možemo ni disati'

Filipinske vlasti zatvorile su škole na dva dana nakon što se nekoliko dana zaredom temperatura nije spuštala ispod 40 stupnjeva. U nekim dijelovima zemlje bilo je i preko 50 °C