News

Komentari 0

Socijaldemokrati tvrde: Zakon o predškolskom odgoju donosi više štete nego koristi

Socijaldemokrati tvrde: Zakon o predškolskom odgoju donosi više štete nego koristi

Udruga Socijaldemokrati u ponedjeljak je upozorila da će nedavno izglasani Zakon o predškoskom odgoju rodtieljima i djeci donijeti više štete nego koristi i da će se negativne posljedice zakona osjetiti vrlo brzo

Saborska zastupnica Romana Nikolić na konferenciji za novinare kazala je kako je u Francuskoj je 99,5 posto djece uključeno u programe predškolskog odgoja, a Hrvatska je po tome na samome dnu, sa samo 56 posto djece.

Navodi kako, prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja, trenutno u 76 općina i gradova nema organiziranog vrtićkog smještaja, a zbog nedostatnih i prebukiranih vrtića svake godine na listama čekanja ostane pet tisuća djece.

Uz novi zakon programi predškolskog odgoja i dalje će ostati nepristupačni djeci nezaposlenih roditelja ili djeci iz obitelji nižeg socio-ekonomskog statusa. Nije donesena ni jasna i ujednačena metodologija za izračun subvencija, što će i dalje ovisiti o fiskalnoj snazi lokalnih proračuna i politikama lokalnih čelnika, smatra Nikolić.

Tvrdi kako to sve pokazuje da "novi zakon nije jednak za sve" i da diskriminira djecu, koja nikako ne bi smjela biti predmet diskriminacije.

Iako vladajući predstavljaju sredstva iz Nacionalnog plana otpornosti i oporavka za izgradnju i dogradnju vrtića kao spasonosna, Nikolić tvrdi kako natječaj kasni miminalno pola godine, a gradovi i općine tek će u proračunima za 2023. osigurati sredstava za projektiranje, gradnju i opremanje.

Stoga je izvjesno da će do povećanja kapaciteta doći tek početkom 2026., a na obećanih novih 22.500 vrtićikh mjesta roditelji će moći računati tek u predškoslkoj 2026/2027. godini, smatra Nikolić.

Kao mjeru koja može povećati broj djece u programima predškolskog odgoja saborski zastupnik Domagoj Hajduković naveo je sufinanciranje smještaja u privatnim vrtićima, što,provodi oko polovica gradova u Hrvatskoj, upravo zbog nedostatka kapaciteta u gradskim vrtićima.

Upozorava kako je Osijek jedini od četiri najveća grada u Hrvatskoj, koji to ne sufinancira, dodajući kako su tri privatna osječka vrtića predali molbu Gradskoj upravi za ulazak u model sufinanciranja smještaja, ali da još nisu dobili odgovor.

Pozvao je Gradsku upravu da pomogne djeci i roditeljima, ocjenivši kako bi, do dogradnje i povećanja gradskih vrtićkih kapaciteta, ova mjera mogla pomoći u demografskoj politici ovog, ionako demografski devastiranog, dijela Hrvatske.

Najčitaniji članci