Na portal se također možeš prijaviti i
putem svog Facebook ili Google računa.
ili Prijava Prijavi se
Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata
125 komentara

Šok-lista: Među 162 lijeka koji će se plaćati, našao se i inzulin

HZZO kaže kako za svaki lijek koji se naplaćuje postoje zamjenski na osnovnoj listi. Dijabetičari objašnjavaju kako ne mogu preći na drugi lijek bez prilagodbe

Nikola Čutuk/PIXSELL
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
125 komentara

Pacijenti će od ovoga mjeseca morati plaćati 162 lijeka koja su dosad bila besplatna, doznaje Večernji list. Lijekovi se odnose na one za snižavanje krvnog tlaka, liječenje čira i refluksa i inzulin. Dijabetičari će kutiju Levemira od sada plaćati 25,52 kune.

Naravno, reagirale su udruge oboljelih od šećerne bolesti. Iz dubrovačke udruge djece oboljele od dijabetesa i njihovih roditelja napominju kako djeca prolaze teške prilagodne promjenom lijeka. Nekima odgovara Lantus, a nekima Levemir. Iako su oba inzulina slična, ne mogu se mijenjati bez nove prilagodbe. Smatraju da će ova odluka izazvati brojne komplikacije, od akutnih, hipoglikemije i ketoacidoze do kroničnih koje zahvaćaju oči, bubrege i periferne živce.

- Nama je inzulin potreba za život - poručila je Ivana Buzjak, predsjednica Zagrebačkog dijabetičkog društva.

Iz HZZO-a objašnjavaju kako je do odluke za naplatu 162 lijeka došlo nakon provedbe javnog natječaja. Neki nositelji odobrenja nisu prihvatili referentne cijene lijekova i time su prešli na dopunsku listu.

- Ako osiguranici ne mogu ili ne žele plaćati doplatu za lijek, mogu se savjetovati s liječnikom koji će im propisati neki lijek s osnovne liste - rekli su. Nakon što su dijabetičari ponovili kako to nije tako lako, u Ministarstvu zdravlja nisu imali komentara. 

Možda vas zanima i ovo:
Naši partneri pišu
Message