Obavijesti

News

Komentari 0

Joca Amsterdam oslobođen optužbi za ubojstvo Pukanića

Joca Amsterdam oslobođen optužbi za ubojstvo Pukanića
26

Nakon četiri godine suđenja Sreten Jocić, zvani Joca Amsterdam, oslobođen je optužbi za ubojstvo novinara i urednika Nacionala Ive Pukanića i Nike Franjića

VIDEO

Sreten Jocić oslobađa se optužbe... čim je to sudac Specijalnog suda u Beogradu Vladimir Vučinić izgovorio supruga Sretena Jocića Vera Milosavljević podignula je od oduševljenja ruke u zrak. Zgrabila je križ koji je nosila na lančiću oko vrata i nekoliko ga puta poljubila, a oči su joj se ispunile suzama radosnicama. Dio publike je zapljeskao , a Jocić, okružen trojicom pravosudnih policajaca, okrenuo se prema publici s osmijehom na licu gestikulirajući u stilu "pa što sam vam rekao".

Pokretanje videa...

24sata VIDEO

Nakon upozorenja Jocićevim prijateljima i supruzi da se smire i da dostojanstveno prate presudu, sudac Vučinić je nastavio obrazlagati zašto je oslobodio Sretena Jocića, zvanog Joca Amsterdam, optužbe da je organizirao kriminalnu organizaciju i naložio joj da za 1,5 milijun eura ubije Ivu Pukanića.

- Nema niti jednog dokaza da je Sreten Jocić ustrojio kriminalnu organizaciju . Da bi se utvrdilo da postoji kriminalna organizacija morali bi znati tko ju je organizirao, kada, tko su bili njezini pripadnici, hijerarhija, s kojim ciljem je organizirana? O tome nema dokaza. Tužiteljstvo nas nije uvjerilo da je Jocić kriv. Ostala je samo sumnja, a eventualno osuđujuća presuda može se temeljiti samo na dokazima. Zbog toga se sud vodio načelom in dubio proreo i donio oslobađajuću presudu - rekao je sudac Vučinić.

Kazao je kako je jedino krunski svjedok Tomislav Marijanović rekao da je bio nazočan kada je Slobodan Đurović u stanu Roberta Matanića u Zagrebu razgovarao sa Sretenom Jocićem.

- Đurović mu je, tvrdi, rekao da je razgovarao s Jocićem i da je on poručio da nema problema što se tiče novca te da ima informaciju da se Pukanić sprema na odlazak iz zemlje. To je, tvrdi Marijanović, bilo krajem rujna ili početkom listopada 2008. No, osim što je on u ovom slučaju posredni svjedok telekomunikacijski vještak iz Hrvatske utvrdio je kako nije zabilježio takvu komunikaciju Slobodana Đurovića u tom razdoblju. Nadalje, više svjedoka je ustvrdilo kako Jocić u tom razdoblju nije imao mobitel. Sve znači ostaje na indicijama, a i hrvatski sud govori o nepoznatom naručitelju Pukanićeva ubojstva - redom je navodio sudac napomenuvši kako Sreten Jocić u Hrvatskoj nije bio niti osumnjičen. No, kako je pravomoćno osuđen na 15 godina zbog poticanja na ubojstvo Goksija Bombaša ostaje u zatvoru.

'Milovanović u likvidaciji sudjelovao iz koristoljublja'

U slučaju Željka Milovanovića, pak, sudsko vijeće je uvjereno da je on iz koristoljublja pristao sudjelovati u likvidaciji Ive Pukanića.

- Milovanović je bio glavni izvršitelj , a Bojan Gudurić osigurač koji je s tavana obližnje zgrade sa snajperom pratio situaciju i trebao reagirati ako se eksplozivna naprava na parkiralištu ispred NCL grupe u Palmotićevoj ulici u Zagrebu ne aktivira - smatra sudac.

Osim nalaza DNK-a, videosnimki, otisaka Milovanovićevih prstiju u stanu u Petrinjskoj ulici, telekomunikacijskog vještačenja, Milovanovića terete svjedoci, pa i optuženi Robert Matanić. Milovanović se branio tvrdeći da u trenutku ubojstva 23. listopada 2008. nije bio u Zagrebu no obrana mu je pala jer nije imao alibi. Zbog sudjelovanja u teškom ubojstvu nepravomoćno je osuđen na 40 godina, za arsenal ilegalnog oružja od osam pištolja, i tisuću metaka, koliko je zaplijenjeno u svibnju 2009. u stanu u kojem se skrivao u Beogradu, dobio je pet godina, a još tri je dobio za falsificirane dokumente. Kako je maksimalna kazna 40 godina nije mogao dobiti više.

Sud je također na temelju materijalnih dokaza i svjedočenja Tomislava Marijanovića utvrdio da je Milenko Kuzmanović bio pomagač.

- Znao je što se sprema i barem je jednom sudjelovao u praćenju Ive Pukanića u Zagrebu. Obećao je kumu Robertu Mataniću da će mu srediti lažne dokumente i pomoći mu u skrivanju u Srbiji nakon ubojstva. Tako je uhićen u Hrvatskoj kada se krenuo s njim naći i donijeti mu krivotvorene dokumente. Sud ga je kaznio s pet godina zatvora - ispod minimalne kazne od 10 godina - rekao je sudac Vučinić dodavši kako do pravomoćnosti presude mora biti na sadašnjoj adresi.

- Ova odluka nije bila ni malo laka. Način izvršenja kaznenog djela i posljedice nisu nam ostavile izbora, no nikakva kazna ne može biti utjeha obiteljima Nike Franića i Ive Pukanića - zaključio je sudac i uputio obitelji poginulih da imovinsko pravni zahtjev za odštetom mogu ostvariti u parničnom postupku.

Jocin odvjetnik: Nanesena je velika šteta njegovoj obitelji

- Sreten Jocić je četiri godine u pritvoru. Velika šteta nanesena je njegovoj obitelji, posebno djeci. Ohrabruje ova presuda jer u Srbiji je hrabro donijeti oslobađajuću presudu iako nema dokaza za osuđujuću - rekao je Zdenko Tomanović , odvjetnik Sretena Jocića.

Dodao je kako će, ako se tužiteljstvo, bude žalilo na presudu i obrana odgovoriti.


Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca