Obavijesti

News

Komentari 228

'Šokirao me kad je psu naredio da stane u položaj za napad'

'Šokirao me kad je psu naredio da stane u položaj za napad'

Mogu shvatiti strah od nepoznatog, mogu shvatiti strah od represije, ali ono što ne mogu shvatiti su urlanje i prijetnje. Konstruktivna kritika da, govor mržnje ne, rekla nam je Matea Dominiković

VIDEO

Matea Dominiković i snimatelj Ivan Teskera jučer su u parku na Trešnjevci trebali odraditi ono što su napravili već tisuće puta - javiti se uživo u program N1 televizije. Matea je trebala razgovarati s dr. Alemkom Markotić, nakon čega bi njen radni dan završio. Umjesto rutinskog izvještavanja, televizijsku ekipu i Markotić je verbalno napao dvojac, i to u dva navrata.

 

POGLEDAJTE VIDEO: Napad na dr. Markotić i novinarsku ekipu N1

Pokretanje videa...

Napad N1 02:22

-  Dok smo čekali uključenje uživo, prišao nam je taj mlađi par prvi puta na vrlo nepristojan i podrugljiv način i pitali su nas gdje su nam maske - započinje Matea.

- Mladić se krenuo derati na nas 'Gdje su vam maske?', ali smo ih taj prvi put izignorirali, oni su otišli i mislila sam to je to - objašnjava Matea prvi verbalni napad i nastavlja:

- Nakon što smo ih ignorirali, oni su se vratili i to minutu prije uključenja s istim provokacijama, ali ovaj puta žešće. Trudili smo se ignorirati situaciju, no kad su se oni nama previše približili neposredno prije javljanja i krenuli jako agresivno na nas, moj snimatelj je reagirao riječima 'Maknite se, smetate nam' i tu je nastala drama. Ja sam se trudila smiriti situaciju i govorila sam snimatelju da me kadrira i da idemo uživo, no napad je postao još žešći. Tad su nas iz režije uključili, a napadač je naredio svom psu da stane u položaj za napad, što me jako šokiralo. Onaj trenutak na snimci kad komuniciram s njim i govorim mu 'srami se', je prvi put da sam reagirala i to zato što je dr. Markotić nazvao jako pogrdnim imenom - priča Matea i dodaje da je ignorirala sve što je uputio njoj jer je napadač izgledao intoksicirano, kao da nešto nije u redu s njim u tom trenutku i nije htjela raspravljati. No nakon nekoliko minuta tog maltretiranja i vulgarnih riječi, morala je reagirati.

 

POGLEDAJTE VIDEO NAPADA

Napad nisu snimili namjerno, a objasnila nam je i kako je sve završilo uživo.

 - Snimatelj nije stisnuo 'record' pa nismo znali ni da se snima cijela situacija. Kad idemo uživo, snimatelj se preko uređaja za javljanje uživo spoji na server u režiji koji onda pokrene snimanje i zapravo sve ostaje direktno na serveru - kaže Matea i dodaje da su prijavili napad policiji koja je izuzela cijelu snimku napada jer je napad na novinara koji samo radi svoj posao, kazneno djelo. Napad se kažnjava s do pet godina zatvora jer novinari obavljaju posao od interesa javnosti. Objasnila nam je i zašto je napadač urlao na nju da kaže 'koji je zakon izašao jučer'.

 

Ovo je pijani par koji je prijetio i vrijeđao Alemku Markotić, a ranije je napadnut i Vili Beroš
Ovo je pijani par koji je prijetio i vrijeđao Alemku Markotić,  a ranije je napadnut i Vili Beroš

- Ne radi se o nikakvom zakonu nego o uputi zagrebačkog Stožera za civilnu zaštitu koje se mi i držimo. Nošenje maski obvezno je u zatvorenim prostorima, zdravstvenim ustanovama, restoranima...kad govorimo o otvorenim prostorima, obvezne su u Zagrebu na mjestima gdje nije moguće držati fizičku distancu. Sve troje smo bili na javnoj zelenoj površini. Ja sam imala mikrofon, doktorica svoj i bile smo na udaljenosti od dva metra, što je princip kojeg N1 koristi od početka pandemije - objašnjava reporterka.

- Nosimo maske gdje je god to propisano, trudimo se izvještavati što objektivnije i točnije. Da krenemo nositi maske gdje to nije propisano, stvorili bismo konfuziju i slali bismo krivu poruku, a to ne želimo - govori Matea.

Svjesna je da su tenzije u društvu velike i da strah od nepoznatog i gospodarska kriza produbljuju anksioznost u društvu. Ali to nije razlog da se 'puca na glasnika'.
 - Osobno mogu shvatiti strah od nepoznatoga, mogu shvatiti strah od represije ali ono što ne mogu shvatiti neargumentirano urlanje i prijetnje. Konstruktivna kritika da, govor mržnje ne. Mislim da su vrlo teška i izazovna vremena ispred i građana i ispred nas novinara i političara koji imaju sve veći pritisak od medija. Svi smo mi suočeni s nepoznatom situacijom - objašnjava nam svoj pogled na cijelu situaciju. Ovo nije prvi put da je Matea imala neugodnosti zbog toga što obavlja svoj posao.

 - Prijavljujem i prijavit ću svakoga tko mi prijeti. Pokazati zube je bolje nego pristajati na ulogu žrtve - kaže reporterka i dodaje da kao novinari ne bi trebali pristajati na lošije izvođenje svog posla jer se nekome nešto ne sviđa.

Nedopustive uvrede, iznuda pa prijetnja psom pred kamerama televizije: 'Sjedi, čekaj napad'
Nedopustive uvrede, iznuda pa prijetnja psom pred  kamerama televizije: 'Sjedi, čekaj napad'

- Ovo nije posao, ovo je poziv za kojeg mi živimo svaki dan, i kad ne radiš, trudiš se sve pratiti i brineš. Mi izvještavamo javnost o svemu bitnome, a ne o onome što netko smatra da je bitno. Nebitno bio snijeg, padala kiša, bilo vruće ili opasna situacija, trudimo se raditi svoj posao. Mi novinari nismo ni suci ni odvjetnici niti pravna služba, niti smo komentatori. Dakako ima političkih komentatora, ali mi smo tu da prenosimo ono što je u javnom prostoru i što je bitno za ljude. Naravno da je i nama teško, svaki dan učimo nove stvari koje pokušavamo što jednostavnije objasniti svima jer nam je to posao. Naravno da očekujemo propitkivanje javnosti, ali ne očekujemo prijetnje i bojazan za vlastitu sigurnost. Ne pronalazim niti jedan razlog koji bi opravdao ovo što se nama dogodilo - završava Matea.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 228
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.