Obavijesti

News

Komentari 10

Šonje: 'Ideja poljoprivrede koja sve spašava? To je romantizam'

Šonje: 'Ideja poljoprivrede koja sve spašava? To je romantizam'

Međutim, ako ćemo biti objektivni i realni, nema samodostatnih ekonomija. Njemačka negdje pet do sedam puta hrane više uvozi, nego što izvozi, objasnio je analitičar Velimir Šonje

VIDEO

Europska komisija revidirala je svoje procjene o gospodarstvima unutar EU te je nova prognoza za Hrvatsku pad od gotovo 11 posto.

'Projekcije za Hrvatsku lošije, procjena pada je 10,8 posto'
'Projekcije za Hrvatsku  lošije, procjena pada je 10,8 posto'

- Komisija se sada približava, po mom mišljenju, realnom intervalu procjene. Ovo je jednokratni šok kakav nismo vidjeli sto godina, nema statistika, nema osnova za procjenu, ali neki grubi osjećaj je od početka govorio nekih 11 do 15 posto. Komisija je sad na 10,4 - rekao je ekonomski analitičar Velimir Šonje u RTL Direktu gdje je s profesorom političke ekonomije Kristijanom Kotarskim predstavljao knjigu 'Koronaekonomika: Pet jahača apokalipse'.

Vlada i dalje prognozira da će pad biti oko devet i nešto posto, no Šonje smatra da je realnija neka druga procjena zbog slabog turizma, a Šonje smatra kako je kineski model borbe s korona virusom ispao pogreška zbog štete gospodarstvu i društvu:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Društvo mora naučiti izbalansirati zdravlje i sigurnost s jedne strane i slobodu s druge. Ne samo ekonomsku slobodu, nego i političku.

Kotarski je nadodao kako početne odluke Stožera ne bi trebalo preispitivati, ali kako su kasnije selektivne interpretacije pravila itekako bacile ljagu na njihov pristup.

Šonje se dotakao i samodostatnosti, koja je postala jedan od najkorištenijih pojmova otkad je krenula pandemija korona virusa. Mnogi u tome vide rješenje:

- To je drugi od pet jahača apokalipse, prvi je helikopterski novac, a drugi samodostatnost. Ideja o samodostatnosti se pojavila kao refleks iz straha, na neki način je prirodna. Međutim, ako ćemo biti objektivni i realni, nema samodostatnih ekonomija. Njemačka negdje pet do sedam puta hrane više uvozi, nego što izvozi. Resursi su u drugoj industriji. Tako da ta neka romantična ideja o poljoprivredi koja će nas spasiti od svih zala ovog svijeta je u biti čisti romantizam.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!