Obavijesti

News

Komentari 68

Spaljena zemlja: Ovako danas izgleda opožarena Dalmacija

Spaljena zemlja: Ovako danas izgleda opožarena Dalmacija
14

Vatra je gutala nisko raslinje, šume, kuće, ali i 80-ak automobila i motora koji su u potpunosti izgorjeli. Izgleda kao da je bomba pala u okolici Splita...

VIDEO

Nekoliko sati nakon jednog od najtežih požara koji su pogodili Dalmaciju, u naselju Žrnovnica nekoliko kilometara od Splita vide se katastrofalne posljedice. Stanovnici su evakuirani. Tek ih se nekoliko vratilo u kuće, koje su djelomično ili sasvim izgorjele. 

- Kuća nam je dijelom izgorjela, ali ja plačem radi vrta i cvijeća. Da bar kiša padne. Ovo će se danima hladit - rekla je stanovnica i dodala kako u naselju nema ni struje ni vode. Njen suprug kaže kako im se vatrena stihija približila kući unutar deset minuta. Pokupili su stvari, ali su se ubrzo i vratili kad su ga vatrogasci vatru stavili pod kontrolu. 

Vatra je gutala nisko raslinje, šume, kuće, ali i 80-ak automobila i motora koji su u potpunosti izgorjeli. Izgleda kao da je bomba pala u okolici Splita. Materijalne štete su ogromne. Stanovnicima Žrnovnice izgorjeli su maslinici i vinove loze, a procjenjuje se da je sveukupno uništeno 5.000 hektara šume. Stanovnici Dalmacije ovakvu katastrofu ne pamte. Ljudi su sami gasili kuće od vatre iznad Splita. Buktinju su pokušali umiriti šmrkovima. 

- To je bila borba do iznemoglosti - naglasila je stanovnica Korešnice, kojoj je ovo drugi put da spašava vlastitu glavu od vatrene stihije.

- Da ima išta zeleno, i to bi izgorjelo - rekla je dok je gumenim crijevom još uvijek gasila užareno područje blizu svoje kuće.  Ona ju je sinoć gasila s nepoznatim ljudima. U toj katastrofi, kaže, nije ih stigla pitati za ime. 

Požar je ugašen, ali aktivirao se iznad Mosora, nenaseljenog područja. Tim dijelom preletavaju kanaderi. Vatrogasci na područjima okolo Splita i dalje neumorno dežuraju. 

Snimke požara iz drona

Kako izgleda opožareno područje, pokazala je i Facebook stranica St Dron koja je objavila snimke iz zraka:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 68
VIDEO

Milanović sazvao Sabor, sutra će dati mandat Plenkoviću
IZBORI 2024.

Milanović sazvao Sabor, sutra će dati mandat Plenkoviću

Andrej Plenković objavio je kako su u četvrtak sakupili potrebnih 76 potpisa za formiranje nove Vlade

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece
ODVJETNIKU MUČNO

Horor u Belgiji! Curu (14) dečko namamio u šumu. Silovali je i mučili, uhitili su 10-ero djece

'Ovo nikad nisam doživio u svojoj karijeri', rekao je šokirani odvjetnik osumnjičenog. Pretpostavlja se da je djevojka provela dva dana u šumi i ondje ju je najmanje dva puta silovala, mučila i zlostavljala skupina djece
Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!
SVE ZBOG POTPISA

Doznajemo: Domovinski pokret izbacit će Jurčevića iz stranke!

Jurčević se usprotivio  koalicijskom sporazumu s HDZ-om i bio je nezadovoljan što nisu dobili Ministarstvo kulture. Predsjedništvo bi trebalo predložiti tu sankciju Časnom sudu stranke koje će donijeti zadnju odluku