Obavijesti

News

Komentari 2

Španjolci će zbog Gibraltara glasovati protiv Brexita?

Španjolci će zbog Gibraltara glasovati protiv Brexita?
1

Preostalih 27 čelnika Europske unije trebali bi na summitu u nedjelju prihvatiti sporazum koji su postigli Bruxelles i London prošlog tjedna. Očekuje se da će rezultat summita biti politička deklaracija

VIDEO

Španjolski premijer Pedro Sanchez u utorak je izjavio da će glasati protiv nacrta sporazuma o Brexitu ako u njega ne budu unesene promjene kako bi bilo jasno da budućnost Gibraltara, teritorija koji pripada Velikoj Britaniji a na koji Španjolska polaže pravo, ovisi o pregovorima između Madrida i Londona.    

Ne bude li revidiran članak 184 tog sporazuma na posebnom summitu o Brexitu u nedjelju, "glasat ću protiv sporazuma", rekao je Sanchez.

Španjolski ministar vanjskih poslova Jose Borrell dan ranije je također kritizirao sporazum navodeći kako je potrebna "veća pravna jasnoća".

Gibraltar leži na španjolskoj južnoj obali i britanski je prekomorski teritorij od 1713. Španjolska je opetovano polagala pravo na to područje.

"Gibraltar ne pripada Velikoj Britaniji, ona ga predstavlja, no on joj ne pripada", kazao je španjolski premijer.

Preostalih 27 čelnika Europske unije trebali bi na summitu u nedjelju prihvatiti sporazum koji su postigli Bruxelles i London prošlog tjedna. Očekuje se da će rezultat summita biti politička deklaracija koja u osnovnim crtama utvrđuje buduće odnose između Britanije i EU.

Španjolska tvrdi da postojeći nacrt sporazuma jasno ne utvrđuje da će se budući pregovori o odnosima između Britanije i EU voditi odvojeno od pregovora o statusu Gibraltara.

Madrid želi da se u sporazumu izrijekom navede kako će se između Španjolske i Britanije voditi izravni pregovori o tome.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca