News

Komentari 0

Španjolci oslobodili pisca kojeg su uhitili na zahtjev Turske

Španjolci oslobodili pisca kojeg su uhitili na zahtjev Turske

Španjolske vlasti oslobodile su u nedjelju Dogana Akhanlija, njemačkog pisca turskog porijekla, koji je uhićen na zahtjev Turske. Glavni uvjet za njegovo oslobađanje je da ostane u Madridu.

Za njegovo oslobađanje postavljeni su uvjeti, a jedan od njih je da pisac ostane u Madridu, rekao je u nedjelju za agenciju dpa njegov odvjetnik Ilias Uyar.

Akhanli je bio na odmoru u Granadi u Španjolskoj gdje je u subotu uhićen.

Njemačka je pozvala Španjolsku da ga ne izručuje Turskoj.

Dogan Akhnali, koji je među ostalima napisao trilogiju o genocidu nad Armencima, sudski je progonjen u Turskoj.

Pisac predstavljen kao kritičar turskog režima ranije je bio osumnjičen za upletenost u oružanu pljačku 1989. i uhićen je 2010. po dolasku u Istanbul. Pušten je i proglašen nedužnim. Zastupnici njemačkih Zelenih su tvrdili da se radi o političkom progonu.

U zatvorima u Turskoj nalazi se 10 njemačkih državljana, od kojih neki imaju dvostuko državljanstvo, pokazuju podaci njemačkih vlasti. Među njima je Deniz Yucelm, njemačko-turski novinar, dopisnik njemačkog lista Die Welt koji je u zatvoru od veljače.

Odnosi Turske i Njemačke su se posebice pogoršali nakon neuspjelog državnog udara 15. srpnja 2016.  pripisanog kleriku Fethulahu Gulenu, koji niječe optužbe.

Najčitaniji članci