Obavijesti

News

Komentari 22

Spas za sezonu: Slovenci dijele turističke bonove od 200 eura

Spas za sezonu: Slovenci dijele turističke bonove od 200 eura
2

Ljubljana navodi da su tzv. 'turistički bonovi' u visini 200 eura  koje vlada trećim paketom pomoći zbog posljedica epidemije namjerava podijeliti svim punoljetnim državljanima samo 'kratkoročna mjera'

VIDEO

 U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena jedna nova zaraza koronavirusom, a nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u utorak slovenska vlada koja sada zbog dobre epidemiološke situacije nekim mjerama nastoji potaknuti otvaranje turizma.

U bolnicama su trenutno 24 pacijenata s covidom-19, od čega pet na odjelima intenzivne njege, a broj hospitaliziranih i dalje je u padu.

Od početka epidemije zabilježeno je ukupno 1467 slučajeva zaraze, pretežno u središnjem dijelu države, od čega je najviše infekcija biol na području ljubljanske regije (417), a nakon toga oko Celja (307).

Slovenci dovršili vojnu bolnicu za oboljele od korona virusa
Slovenci dovršili vojnu bolnicu za oboljele od korona virusa

Nakon što je početkom tjedna došlo do ponovnog otvaranja škola i svih trgovina, najveća pažnja zbog dobre epidemiološke situacije u Sloveniji posvećuje se mogućem spašavanju dijela turističke sezone.

Znatnija relaksacija režima na granici za sada temeljem bilateralnog dogovora vrijedi s Hrvatskom, a vode se razgovori i s vladama drugih susjednih zemalja.

No,  vodeći  predstavnici slovenskih turističkih tvrtki upozorili su u utorak da toj djelatnosti prijeti propast ako vlada ne produži mjeru  subvencioniranja  plaća radnika na "čekanju" u toj djelatnosti s obzirom da su rezervacije gostiju trenutno "na nuli".

Turistički bonovi samo kratkoročni spas?

Ako se ta mjera produži za samo jedan mjesec, a ne do kraja godine, kako je danas predložila vlada, u slovenskom turizmu bit će izgubljeno 20.000 radnih mjesta, odnosno skoro trećina, a hoteli i drugi turistički kapaciteti bit će u sredini ove ljetne sezone nelikvidni, upozorili su u Ljubljani na konferenciji za novinare vodeći ljudi hotelskih i drugih turističkih tvrtki.

Navode da su vaučeri, odnosno tzv. "turistički bonovi" u visini 200 eura  koje vlada trećim paketom pomoći zbog posljedica epidemije namjerava podijeliti svim punoljetnim državljanima samo "kratkoročna", a ne sistemska mjera, te da postoji opasnost od velikog gubitka radnih mjesta, a kasnije i rasprodaje slovenskih turističkih objekata po niskim cijenama.

Kako dodaju, zakonskim prijedlogom po kojemu bi mjera pomoći turizmu vrijedila još samo mjesec dana vrlo su razočarani i smatraju ga "neprihvatljivim" s obzirom da se obećavalo da će se subvencioniranje turizma koji je u epidemiji doživio najviše štete nastaviti sve do kraja ove godine.

Uz to predstavnici slovenske turističke industrije upozorili su da su granice s Italijom, Austrijom i Mađarskom za uobičajene turističke prijelaze još uvijek zatvorene, da u normalnim sezonama 75 posto noćenja u Sloveniji ostvaruju stranci, te da 60 posto stranih turista dolazi upravo iz Austrije, Italije i Njemačke.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"