Obavijesti

News

Komentari 27

Spašavali štence iz Gline: Pas Gordana Marasa donirao krv, liječenje košta 16.000 kuna

Spašavali štence iz Gline: Pas Gordana Marasa donirao krv, liječenje košta 16.000 kuna

Četiri štenca s polja u Glini spasila je Udruga Indigo iz Zagreba, no pozitivni su na parvo virus. Pas Gordana Marasa, Bongo, donirao im je plazmu, no nažalost jedan je uginuo, a ostalo troje se bori za život

VIDEO

Udruga za dobrobit i zaštitu životinja Indigo već godinama spašava životinje diljem Hrvatske. Surađuju s drugim skloništima, udomljavaju pse i mačke. Oni kojima je povjerenje u čovjeka gotovo nepovratno narušeno, ostaju kod njih 'na terenu', u sjedištu udruge u Rakitju. 

U srijedu navečer dobili su poziv iz Gline, gdje su četiri mala čupava štenca pronađena na polju. 

- Nitko se nije javljao pa smo ih mi preuzeli. Sutradan ujutro smo ih vodili na Veterinarski fakultet jer su imali puno unutarnjih parazita što nije čudno za štence pronađene u ovim uvjetima. Ali bili su pozitivni i na parvo virus. Vrijeme je istjecalo, zadržali su ih u stacionaru u Klinici za zarazne bolesti na fakultetu - objašnjava Jasenka Pavić, predsjednica udruge. 

Parvo virus je jako zarazan virus koji se širi među psima direktnim i indirektnim kontaktom s zaraženim psom, njegovim fekalijama ili nekim drugim predmetom kao što su loptice. Uzrokuje krvavi proljev, povraćanje, visoku temperaturu, letargiju, dehidraciju, opću slabost, gubitak kilograma. Ako se na vrijeme da terapija i ako pas nema slab imunitet, stopa preživljavanja je od 68 do 92 posto. 

- Rekli su nam da psići trebaju plazmu pa smo tražili donora. Psi koji doniraju krv moraju biti spolno zreli, težine 30 kilograma, zdravi i ne smiju davati krv više od jedanput u šest mjeseci. Nitko se nije javljao pa sam nazvala gospodina Marasa koji je od nas udomio Bonga. On je odgovarao kriterijima, Maras ga je odmah doveo na fakultet i Bongo je donirao plazmu mališanima. Nažalost, jedan je uginuo, drugi je na 'staklenim nogama', a dvoje se polako oporavlja, vidjet ćemo - govori Pavić. 

A ako svi prežive i kad se u potpunosti oporave, trebat će 'zauvijek dom.'

- To su mali čupavi mješanci, teško je reći čega, ali mislim da će ostati mali zbog šapica. Ne znam što je ljudima u glavi da tako samo odbace pse - nastavlja. 

Obzirom da moraju do izlječenja ostati u stacionaru Klinike za zarazne bolesti, troškovi liječenja ići će i preko 16.000 kuna. 

- I to sam vam malo rekla - govori Pavić. 

Podaci udruge za novčanu pomoć u otplaćivanju troškova liječenja su: 

IBAN: HR1123600001102382959

SWIFT: ZABAHR2X Zagrebačka Banka

halofon: 060 980 980

PayPal: udruga.indigo@gmail.com

s naznakom: za Kuglice Borce

 

Njena udruga ima oko 40 - ak pasa na skrbi, većina ih je kod 'teta čuvalica' odnosno ljudi koji žele pomoći psima tako što im pružaju privremeni dom, socijaliziraju ih i brinu o njima. Trude se trajno udomiti svakog psa koji dođe kod njih. No oni 'specijalci' koji ostaju kod njih i koje ne mogu udomiti, također trebaju skrb. Kao i oni psi kojima nisu uspjele naći privremeni smještaj. Na 'terenu' imaju svoje uređene bokseve, livadu, loptice.

 

No treba im pomoć u šetnjama. Tko god želi doći i prošetati jednog od štićenika oko jezera u Rakitju ili družiti se sa štencima koji su još u sjedištu udruge, šetnje su svaki dan od 10.30 ujutro, a najava za šetnje ide putem inboxa. 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...
EU IZBORI

Potvrđeno za 24sata: Plenković ide u Europski parlament? Nosit će listu. Ovo su ostala imena...

Po snazi HDZ-a, Plenković sigurno osvaja petogodišnji mandat na izborima 9. lipnja. To će opet otvoriti raspravu o tome hoće li uopće ostati u Hrvatskoj ako mu ponude pozicije unutar europskih institucija

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti
Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u