Obavijesti

News

Komentari 54

Spašavanje drugarice Dalić

Spašavanje drugarice Dalić

Svi se pitaju čime je Dalić zadužila Plenkovića? Ima li tu nešto dublje, nešto borgovsko, tim prije što je g. Dalić već dugo član uprave Ine, na golemoj plaći, bez nekih vidnih uspjeha. ‘Napit ću se krvi Plenkiju’, govorila je navodno Dalić nakon što je najurena iz Vlade, ali sad se čini da bi jedno drugome dali krv

VIDEO

Premijer se najprije ostentativno ukazao na promociji njezine knjige o “razaranju ortačkog kapitalizma”. Potom ju je na mala vrata pokušao vratiti na veliku scenu uvrštenjem u neko kvazi savjetodavno tijelo koje je trebalo osmišljavati mjere oporavka ekonomije teško pogođene epidemijom. Nakon ogorčene reakcije javnosti ipak je morao ustuknuti. Ni hadezeovci nisu bili sretni pokušajem rehabilitacije žene koja je demonstrativno donirala Pametno, stranku od kojih im se diže kosa na glavi.

Potom je, u najmanju ruku, znao za njezin angažman u pisanju milijunima eura plaćene kupusare zvane “Nacionalna razvojna strategija RH” (ako ga već nije sam inicirao), da bi je zadnjih dana pokušao progurati na vrh korporativne zlatne koke, na ispražnjeno mjesto predsjednika uprave koprivničke Podravke. Zašto!? Svi se pitaju čime ga je zadužila ta žena? Ima li tu nešto dublje, nešto borgovsko, tim prije što je g. Dalić već dugo član uprave Ine, na golemoj plaći, bez nekih vidnih uspjeha. “Napit ću se krvi Plenkiju”, govorila je navodno Dalić nakon što je najurena iz Vlade, ali sad se čini da bi jedno drugom dali krv. Dođe li Martina Dalić na vrh Podravke, ona i suprug mjesečno će brati stotinjak tisuća kuna, plus bonusi. S tim se može pregurati od prvoga do prvoga... Popularni mit o “sposobnosti”, “stručnosti” i “znanju” Martine Dalić bio bi nakon neslavnog odlaska iz Vlade snažno podržan njezinim zaposlenjem u privatnom sektoru. Nikakva jagma poduzetnika za njezinim znanjima nakon izlaska gospođe Dalić na tržište rada nije, međutim, primijećena.

Čini se, zapravo, da je nitko nije htio zaposliti, iako je dio poduzetnika - poput Tedeschija - podržava. Dalić kotira kao svadljiva, kapriciozna i ne osobito stručna ekonomistica javnog sektora kakvih u Hrvatskoj ima na bacanje. Pojavila se jedino vijest da je dobila posao kao ambasadorica Hotmaila, objavljena na Newsbaru. Intermezzo je ova vrsna stručnjakinja, dakle, provela bez stalnog angažmana, a sad bi - kao “ekspert” i “stručnjak kakvi nam kronično nedostaju” (znamo već napamet te mantre), trebala preuzeti vođenje tvrtke koja vozi po automatskom pilotu i koju bi znao voditi i Culej. Podravka uspješno proizvodi juhe, začine, lijekove, kiselu papriku i novac. To je idealno mjesto za aparatčika, wikipedijski primjer sinekure. Martina Dalić nikad nije radila u prehrambenoj industriji.

Možda najuspješnije njezino profesionalno razdoblje bilo je u Privrednoj banci, gdje je bila glavna ekonomistica, no niti se PBZ vinuo u nebo nakon njezina dolaska niti je propao zbog njezina odlaska. Poslove te banke uvijek je kreirao Božo Prka, koji je s poslovima išao i u garažu, ne samo na spavanje. Kraći boravak gđe Dalić u jednoj privatnoj banci okončan je neslavno (vlasnik banke, blago rečeno, nije bio ushićen njezinim sposobnostima pa je se htio riješiti), ali je na vrijeme prešla u državnu službu. Pokojni hotelijer Anđelko Leko primao bi ljude u svoje hotele na probni rad, pa bi ih zaposlio ako su se pokazali dobrima, ako ne, “dali bismo ih državi”, govorio je. Martina Dalić je najsjajniji satelit iz galaksije Borislava Škegre, čovjeka koji nam je uveo PDV, a proslavio se scenom života u filmu Rajka Grlića i Igora Mirkovića “Novo, novo vrijeme”, gdje jedna boca žestice misteriozno završava u unutrašnjosti njegova sakoa.

To i nije jamstvo boljih poslovnih običaja, osim možda u našoj zemlji, pa ipak su Škegru mnogi uzimali kao ozbiljnog gospodarstvenika. “Ne trebamo industriju i turizam, nego uspješne tvrtke”, njegova je slavna izjava. U restrukturiranju Agrokora vidjeli smo manje-više sve moduse operandi ove grupe. Iz afere Borg nekoliko je spretnih ljudi izašlo s milijunskim bogatstvima, zakon je napisan tako da u njemu nema nikakvih odredbi koje sprečavaju angažiranje povezanih društva, ukratko, bio je to sjajan posao za šačicu tijesno povezanih ljudi.

*Cijeli tekst pročitajte u novom Expressu koji je na kioscima od petka 22. siječnja

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 54
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"