Obavijesti

News

Komentari 19

Spasi meeee! Vlasnik ih više ne želi, preuzela ih je udruga. Za spas 26 ovčica trebaju donacije

Spasi meeee! Vlasnik ih više ne želi, preuzela ih je udruga. Za spas 26 ovčica trebaju donacije
5

Vlasnik se o ovcama ne želi više brinuti. Udruga Brsečki česan bori se za ovce

VIDEO

Malo dobre volje i nešto novca potrebni su za spas 26 ovčica kojima su ovo možda posljednji dani na ispaši po obroncima Kvarnera. Vlasnik se o njima više ne želi brinuti pa ih prodaje. Kaže da mu je svejedno tko će ih kupiti i hoće li završiti u klaonici. No zahvaljujući udruzi Brsečki česan, koja djeluje na području istarske općine Mošćenička Draga, život ovaca može biti spašen. Obratili su se svima onima koji vole ovce da im pomognu u skupljanju 2600 eura, koliko je potrebno da bi se ovce kupile i preselile. Riječ je o neprofitabilnoj udruzi za opći ruralni razvoj koja se, između ostalog, zauzima za održavanje krajolika bez uništavanja prirode. Upravo su oni našli smještaj za ove vrijedne domaće životinje, neophodne u oblikovanju krajolika, i to na OPG-u u vlasništvu vrijednih, brižnih i srdačnih supružnika Tominić, Sandre i bivšeg branitelja Franje, od milja zvanog Franc. No da bi udomili ovce, moraju ih prvo otkupiti od vlasnika.

Na njihovu OPG-u na vrhu sela Janjetići iznad Rijeke, s kojega puca pogled na nepregledno more i otoke Kvarnera, dočekat će vas tri psa, Magarica Vazma, dvije boškarinke, Alica i Istra, konj Pika, kokice, patke, kunići, dvije papige, hendikepirana mačka, koze i ovce. Sve su spašene velikim dijelom zahvaljujući udruzi Brsečki česan.

- Ovdje sam odrasla, u prirodi i sa životinjama, u ovoj kući, na ovoj zemlji. Živimo u harmoniji s prirodom, onako kako se nekad živjelo i to želimo podijeliti s drugima - skromno kaže domaćica Sandra dok nas vodi kroz divlji vrt pun raznolikog cvijeća, bio voća i povrća koje uzgaja od domaćeg sjemena starog i 120 godina.

- Ustajemo sa svitanjem, a liježemo nešto iza kokica. Umori se čovjek, ima tu posla, nahraniti, okopati, popraviti ograde, krovove, počistiti štalu... Ali pogledajte, tko nam ovo može platiti - složni su Tominići.

- S njima se sljubite i postanu vam kao članovi obitelji. Ima oko njih puno posla, ali za njih mi ništa nije teško jer vam oni svu ljubav koju im dajete nesebično vrate - dodaje simpatični Franc. Nemaju oni od toga nikakvog profita, imaju tek veliko srce.

Donacije se mogu uplatiti na IBAN HR5424020061100913554, poziv na broj primatelja 00 ili 99, a u opis plaćanja potrebno je staviti - donacija za ovcu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio
FELJTON: ČERNOBIL, 5. DIO

Spasio tisuće, na kraju se ubio: Uništili snimke koje je ostavio

Valerij Legasov je tvrdio da je vlast tajila greške u dizajnu reaktora, ali i prethodne nesreće u drugim elektranama. Dvije godine nakon černobilske katastrofe se objesio

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'
FELJTON: ČERNOBIL, 6. DIO

'U Hrvatskoj je bilo stroncija u zraku, a on uzrokuje leukemiju'

Kada se vijest o černobilskoj katastrofi pojavila na našim prostorima svi su se pitali koliko je zračenje i nikome nije bilo svejedno. Krak radioaktivnog oblaka išao je prema Hrvatskoj...
Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'
SPAS ZA STOTINE MALIŠANA

Kirurg i tim iz Dubrave vraćaju djeci osmijeh na lica: 'Čudesno, Šimunov ožiljak se jedva i vidi'

U Hrvatskoj se na 1000 novorođene djece rodi jedno dijete s nekim od oblika rascjepa usne i nepca. Svi se liječe u KB Dubrava koja je referentni centar za liječenje ove bolesti. Osim djece iz Hrvatske, dolaze i iz regije