Obavijesti

News

Komentari 11

Spasili mu život u zadnji tren: Planinaru stalo srce na Papuku

Spasili mu život  u zadnji tren: Planinaru stalo srce na Papuku
3

Kad su spašavatelji HGSS Stanice Orahovica stigli, nastavili su reanimaciju s  automatskim vanjskim defibrilatorom te su planinaru ubrzo uspostavili srčani ritam, a on je počeo disati...

VIDEO

U nedjelju su dežurni spašavatelji HGSS Stanice Orahovica primili dojavu o planinaru koji je doživio srčani zastoj u Parku prirode Papuk, gdje se održavao Međunarodni dan planina. 

- U trenutku kada mu je pozlilo, planinaru su u pomoć priskočili medicinski tehničar i pripadnici HGSS Stanica Osijek, Vinkovci i Požega koji su se nalazili na stazi na području Tromeđe, te liječnice planinarke. U zajedničkom nastojanju da se nesretnog planinara održi na životu dvadesetak minuta se provodila reanimacija masažom srca i umjetnim disanjem - objavio je GSS.  

Kad su spašavatelji HGSS Stanice Orahovica stigli, nastavili su reanimaciju s  automatskim vanjskim defibrilatorom te su planinaru ubrzo uspostavili srčani ritam, a on je počeo disati. Planinara su potom transportirali vozilom HGSS-a i predali ga Hitnoj medicinskoj pomoći. 

- Planinar je u stabilnom stanju u KBC-u Osijek. Ovim putem mu želimo uspješan oporavak i povratak planinarenju - objavio je GSS. 

Uz nositelja osiguranja - HGSS Stanicu Orahovica, u akciji spašavanja sudjelovali su članovi HGSS Stanica Požega, Osijek i Vinkovci, zaposlenici PP Papuk, planinarski vodiči i planinari slavonskih planinarskih društava. 

Tečaj pružanja prve pomoći u neurbanim i teško pristupačnim područjima HGSS-a, prvi je tečaj kojeg prolaze svi pripadnici nakon pristupanja službi, a sastavni dio te obuke je i rukovanje AED-om koje se pokazalo presudnim u jučerašnjoj akciji spašavanja.
- Kontinuiranim obukama, vježbama i praćenjem noviteta u području medicinskog zbrnjavanja na teško pristupačnim mjestima, razina znanja koju posjeduju članovi HGSS-a je na visokom nivou čemu je dokaz i ova uspješna akcija. Brzom reakcijom spašavatelja i planinara zatečenih na mjestu događaja jučerašnji dan s ponosom možemo pamtiti po još jednom spašenom životu - objavio je GSS. 
Dodaju kako su prvu uspješnu reanimaciju automatskim vanjskim defibrilatorom u Hrvatskoj proveli upravo članovi HGSS-a, u veljači 2011. godine na Sljemenu.  

- Uz stalni porast broja akcija apašavanja, HGSS ulaže izuzetno puno vremena u preventivno djelovanje među kojim su i dežurstva na raznim planinarskim pohodima, utrkama i općenito masovnijim okupljanjima u prirodi, kako bi spašavatelji u slučaju potrebe, što prije priskočili u pomoć - javlja GSS.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 11
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.