News

Komentari 0

Spasioci u Njemačkoj više ne vjeruju da će pronaći preživjele

Spasioci u Njemačkoj više ne vjeruju da će pronaći preživjele

Trenutno se samo u području Ahrweilera, koje je najteže pogođeno poplavama koje su u noći sa srijede na četvrtak prošlog tjedna pogodile zapad zemlje, traga za preko 150 osoba.

Tjedan dana nakon katastrofalnih poplava na zapadu Njemačke spasioci više ne vjeruju da će pronaći preživjele, priopćili su predstavnici civilne zaštite u srijedu.

"Potraga za nestalima je još u tijeku, mi ispumpavamo podrume kuća ali u ovom trenutku je nažalost vrlo vjerojatno da ćemo pronalaziti žrtve a ne preživjele“, rekla je u srijedu potpredsjednica Njemačke civilne zaštite (THW) Sabine Lackner.

POGLEDAJTE VIDEO:

Trenutno se samo u području Ahrweilera, koje je najteže pogođeno poplavama koje su u noći sa srijede na četvrtak prošlog tjedna pogodile zapad zemlje, traga za preko 150 osoba. U srijedu ujutro aktualni broj žrtava iznosi 170.

Prema procjenama je oko 40.000 stanovnika saveznih pokrajina Porajnje – Falačka i Sjeverna Rajna – Vestfalija pogođeno posljedicama poplava.

Udruga liječnika Njemačke je izrazila zabrinutost zbog nemogućnosti zbrinjavanja pacijenata na licu smjesta s obzirom na to da u velikim dijelovima poplavljenih područja još nema struje ni vode.

I mnoge prometnice su oštećene ili prekinute. Njemačka željeznica je priopćila da je trenutno prekinut promet na oko 600 kilometara pruga u pogođenim regijama. Sedam regionalnih pruga je do te mjere oštećeno da će biti potrebno novo postavljanje.

Lackner je ukazala na opasnost rasprava oko krivnja za nedovoljno obavještavanje građana uoči nadolazećih poplava.

„Naravno da ćemo morati analizirati događaja ali rasprava o tomu sada, nekoliko dana nakon katastrofe, više je nego neprikladna“, rekla je Lackner.

Ona se založila za to da se u budućnosti u procesu uzbunjivanja i obavještavanja građana pojačano uključe već odbačena pomagala poput sirena.

Najčitaniji članci