Obavijesti

News

Komentari 524

Uklonili oba šatora A-HSP-a, u pritvoru su zadržali Keleminca

Uklonili oba šatora A-HSP-a, u pritvoru su zadržali Keleminca
7

Akcija prisilnog spuštanja s uzvisine oko spomenika do obližnje policijske postaje trajala je oko pola sata, uz pasivni otpor koji su pružali Dražen Keleminec i pripadnici stranke

VIDEO

Policija je u nedjelju ujutro privela osmero pripadnika Autohtone Hrvatske stranke prava u Donjem Srbu jer su odbili napustiti javnu površinu uz tamošnji antifašistički spomenik. Nakon obavijesnog razgovora, policija je pustila sve pravaše osim predsjednika stranke Dražena Keleminca te su uklonili oba šatora ispred spomenika.

Protiv njih će policija redovitim putem pokrenuti prekršajni postupak, a Keleminec će tijekom dana, uz prekršajni nalog, biti doveden na prekršajni sud u Gračacu zbog remećenja javnog reda i mira i kršenja zakona o javnom okupljanju.

Oko podneva policija je uklonila oba šatora, koji su uz antifašistički spomenik bili postavljeni kao dio zabranjenog javnog okupljanja te ih organizatorima privremeno oduzela, kao "dokaz o prekršajnom postupku", rekao je Hini glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan. Osim A-HSP, početkom srpnja su i Srpsko narodno vijeće i Savez antifašističkih boraca i antifašista prijavili isti prostor za javno okupljanje. SNV i SAB to čine tradicionalno 27. srpnja, za proslavu Dana ustanka Like.

Na pitanje je li i od njih zatraženo da pribave dozvolu vlasnika zemljišta, kao što se to tražilo od A-HSP-a,  Žodan je odgovorio kako se danas provodi jedan postupak odnosno sprječava nastavak zabranjenog javnog okupljanja A HSP-a  i da u to ne treba miješati drugi postupak pa tek treba vidjeti hoće li se i od organizatora antifašističke proslave također tražiti da pribave dozvolu vlasnika zemljišta i hoće li se održati tradicionalna proslava 27. srpnja, koja je već nekoliko godina praćena tzv. kontraskupovima, tj. prosvjedima više desnih stranaka i braniteljskih udruga.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na pitanje zbog čega im je zabranjeno javno okupljanje kad su skup prijavili još 8. srpnja i trebao je trajati do 1. kolovoza, Žodan je rekao da im je jučer bilo dostavljeno rješenje o zabrani okupljanja "zato što nisu pribavili dozvolu za korištenje javne površine od strane vlasnika", a na dodatno pitanje tko je vlasnik javne površine, odgovorio je ranije da to njemu u ovom trenutku nije poznato.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:57

Pravaše priveli uz pasivni otpor

Specijalna policija, uz velik broj pripadnika temeljne policije, u 7.25 sati je započela postupak kod spomenika u Donjem Srbu i temo su zatekli 10 ljudi. Dvoje je postupilo zapovjedi policije i otišlo, ali osmero je pružalo pasivan otpor. Policija je zbog toga morala primijeniti 'minimum sredstava prisile' te su odnijeli sudionike koji su sjedili i odbili otići.  Zamjenik predsjednika A-HSP-a Vladimir Kinđerski bio je jedan od dvoje koji su dobrovoljno otišli, a novinarima je najavio da će  A-HSP prijaviti novo okupljanje i vratiti se. Rekao je i da nije točno da se nitko nije htio odazvati njihovom jučerašnjem pozivu na podršku, već je, kako tvrdi, policija na nekoliko punktova branila prilaz Donjem Srbu svima izuzev mještanima, novinarima i policiji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 524
VIDEO

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca
TUČNJAVA U KLAIĆEVOJ

VIDEO Frka u Zagrebu, policajci s dugim cijevima izašli na teren! Uhićeno je četvero stranaca

Veća grupa stranih državljana se pred zatvaranje sukobila s vlasnikom kafića u Klaićevoj ulici u ponedjeljak navečer. U policijsku postaju je privedeno njih četvero, potvrdila nam je zagrebačka policija

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto
NAGLA PROMJENA VREMENA

Pogledajte nevrijeme koje stiže u Hrvatsku: Moguće i jače oluje. U Zagrebu je drvo palo na auto

Čitatelji su nam poslali fotografije sa Žitnjaka gdje je stablo palo na parkirani automobil. Promjenu vremena prati i velik pad temperature, koja je za 20-ak Celzija niža nego jučer u isto vrijeme na sjeveru zemlje
VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C
LUDO VRIJEME

VIDEO Pogledajte kako pada snijeg u Zagorju! Jučer bilo 30°C

DONJI MACELJ Snježni pokrivač iznenadio je stanovnike Zagorja gdje je jučer bilo gotovo 30. Veliki snježni nanosi pali su i u planinskim dijelovima Slovenije, gdje je pala i tuča, a snijeg pada i na Rogli. Iz DHMZ-a su najavili da je u popodnevnim satima moguć snijeg u Gorskim dijelovima Hrvatske dok će većinu dana padati lokalni pljuskovi.