Obavijesti

News

Komentari 42

Specijalizirani timovi DORH-a trebali bi se baviti zločinima

Specijalizirani timovi DORH-a trebali bi se baviti zločinima

Članovi saborskog Odbora za ratne veterane nezadovoljni su radom DORH-a na predmetima ratnog zločina. Izvješće glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića primili su na znanje.

VIDEO

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić podnio je izvješća o radu DORH-a saborskom Odboru za ratne veterane, a članove je odbora najviše zanimao rad državnog odvjetništva na ratnim zločinima. Odbor je izvještaj primio je na znanje.

- Zaključkom smo predložili Ministarstvu pravosuđa izmjene Zakona o radu državnih odvjetništava kako bi osnovalo specijalizirana odvjetništva za progon ratnih zločinaca na teritoriju gdje su zločini počinjeni - rekao je predsjednik odbora Josip Đakić (HDZ). 

Kazao je i kako je iz rasprave jasno da postoji još puno prostora za procesuiranje onih koji su počinili ratne zločine, ali da nema dovoljno alata i specijaliziranih timova, čije formiranje se traži od resornog ministarstva. Đakić nije zadovoljan radom na predmetima ratnog zločina. 

- Pod opći oprost podvlače se kaznena djela koja su jasno definirana kao ratni zločin ili genocid, na vukovarskom području, u Škabrnji, Četekovcu, Voćinu i drugim stratištima diljem Hrvatske. Tražili smo da se još jednom preispita može li opći oprost biti primijenjen na djela za koja postoje evidentirana, potpisana svjedočanstva i putem svjedoka koji su napisali knjige - naveo je. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Glavni državni odvjetnik Jelenić naveo je da se o primjeni Zakona o oprostu govori o vremenima od prije skoro deset godina. Raspravu na sjednici ocijenio je konstruktivnom. Osvrnuo se i na  pitanje ratnih zločine te napomenuo da je time Državno odvjetništvo bavi 27 godina. 

- Sigurno će se time s jednakom ustrajnošću i predanošću nastaviti baviti i ubuduće - poručio je Jelenić.

Izvješćem DORH-a nije bio zadovoljan ni Milijan Brkić (HDZ).

- Nitko u državi ne može biti zadovoljan s razinom rješavanja pitanja ratnih zločina. Kao država moramo svi sklopiti glave i vidjeti koji je to organizacijski oblik, koji su to alati i instrumenti da se napokon ta rana zatvori, da žrtve i obitelji žrtava, ali i progonitelji budu tamo gdje im je mjesto - rekao je. 

Protiv izvještaja glavnog državnog odvjetnika glasao je Miro Bulj (Most) i to zbog nečinjenja DORH-a po pitanju ratnih zločina za vrijeme velikosrpske agresije. 

- Uvijek slušamo istu priču, fali financija, ustroj, preustroj, nova tijela koja će istraživati ratne zločine, a u biti se ništa ne poduzima i očito će i dalje ratni zločinci slobodno šetati i po Vukovaru i po Škabrnji i ostalim dijelovima Hrvatske. Ne želim glasovati o bilo kakvom zaključku koji se ponavlja, a ratni zločinci i dalje šetaju kraj svojih žrtava - poručio je Bulj.

Navodi da su za to odgovorne sve Vlade. 

- Apsolutno sve politike koje su krivo usmjeravane, jer se DORH više posvećivao uhićivanju, lociranju i transferiranju hrvatskih generala kako bi ih poslali u Haag, nego s rješavanjem ratnih zločina za vrijeme velikosrpske agresije koji do danas traju nažalost i dok se ne riješe ta nepravda je sve veća i veća - zaključio je Mostovac. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 42
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji