News

Komentari 6

SPH nakon presude europskog suda podržao granične policajce

SPH nakon presude europskog suda podržao granične policajce

Sindikat policije Hrvatske (SPH) izrazio je podršku graničim policajcima, ustvrdivši da policija odgovorno štiti granicu i stanovnike te da ne postoji kolektivna odgovornost za potencijalne pogreške pojedinaca

Podršku pripadnicima granične policije, policijskim službenicama i službenicima sindikat je dao nakon presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju stradavanja šestogodišnje migrantice Madine Hosseini, izjava pučke pravobraniteljice i udruga za ljudska prava.

"Policija odgovorno štiti granicu i sve stanovnike Republike Hrvatske, usprkos teškim uvjetima i stotinama osoba koje ilegalno i bez dokumenata žele prijeći na hrvatski teritorij", naveo je sindikat.

SPH smatra kako je do dovršetka iščitavanja presude i upotrebe pravnih lijekova nedopustivo insinuirati da policija postupa iznad zakona, a istovremeno opravdavati ilegalne prelaske granice, mimo graničnih prijelaza i bez nužnih dokumenata. Hrvatska policija je, poručuju iz sindikata u više navrata dokazala kako pomaže ilegalnim migrantima i spašava ih od opasnosti u kojima se nađu pri pokušaju prelaska kroz neprohodne terene, u teškim vremenskim uvjetima.

"Također, tvrdi se da je Republika Hrvatska uzimala u obzir pojedinačne slučajeve članova obitelji, na koje se odnosi presuda, a istovremeno se cijelu policiju kroz izjave za medije optužuje za nasilje i zataškavanje nasilja. To je neprihvatljivo i ne postoji kolektivna odgovornost za potencijalne pogreške pojedinaca", priopćio je sindikat.

U priopćenju su naveli kako se nadaju da će pripadnici granične policije, policijske službenice i službenici u narednom razdoblju dobiti bolju opremu kako bi i sami bili zaštićeniji u obavljanju svog posla i kvalitetnije štitili granicu Republike Hrvatske i EU, što im je posao, kao i da će se ulagati više sredstava za zaštitu granice te da će Europska unija preuzeti veću odgovornost u sprječavanju stvaranja migrantskih valova u zemljama u kojima nastaju.

Europski sud za ljudska prava utvrdio je u četvrtak odgovornost Hrvatske za povrede ljudskih prava u slučaju pogibije šestogodišnje migrantice Madine Hosseini, koja je u studenom 2017. poginula u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici pošto su, navodno njezinoj obitelji hrvatske vlasti uskratile mogućnost da zatraži azil i naredile im da se vrate u Srbiju kretanjem uz prugu.

Sud je zaključio da je istraga o smrti afganistanske djevojčice bila neučinkovita i odredio da Hrvatska njezinoj obitelji mora platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova.

Najčitaniji članci