News

Komentari 85

Europski sud o smrti 6-godišnje Madine: Hrvatska je prekršila Konvenciju o ljudskim pravima

Europski sud o smrti 6-godišnje Madine: Hrvatska je prekršila Konvenciju o ljudskim pravima

Obitelj djevojčice je nakon nesreće podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Kaznenu prijavu je odbacilo nadležno održavno odvjetništvo, pa je obitelj podigla ustavnu tužbu

Hrvatska je u slučaju smrti 6-godišnje afganistanske djevojčice Madine prekršila niz odredba Međunarodne konvencije o ljudskim pravima, uključujući i one o pravu na život i zabrani neovječnog i ponižavajućeg postupanja, prenosi N1.

Suci u Vijeću Europskog suda za ljudska prava donijeli su ovakvu odluku jednoglasno, a izdvojena mišljenja dalo je dvoje sudaca, između kojih i sutkinja Ksenija Turković. Sud je između ostalog zaključio i kako hrvatske vlasti nisu provele učinkovitu istragu u ovom slučaju.

Prvo odbačena kaznena prijava

Obitelj djevojčice je nakon nesreće podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatog počinitelja. Tu kaznenu prijavu je odbacilo nadležno državno odvjetništvo, pa je obitelj podigla ustavnu tužbu, jer su smatrali da su zbog neučinkovite istrage smrti Madine povrijeđena njihova ustavna prava.

U tužbi je stajalo i da su izgubljeni ključni dokazi u istrazi, a to su snimke termovizijske kamere kojom su oni bili uočeni te večeri 21. studenoga 2017.

Obitelj je zatim tužila Hrvatsku Europskom sudu za ljudska prava. Presuda ovog suda objavljena je danas i prema njoj Hrvatska mora obitelji platiti 40 tisuća eura.

- Ovo je satisfakcija nakon velike tragedije i teških povreda ljudskih prava obitleji Hussini. Nadam se da će Hrvatska evaluirati svoje postupanje i postupiti u skladu s jasnim stavom Europskog suda da još nije zastupila zastara za kazneni progon odgovornih - izjavila je za N1 Sanja Bezbradica, odvjetnica obitelji H.

U studenom 2017. godine šestogodišnja djevojčica M. iz Afganistana smrtno je stradala u naletu vlaka dok su hodali uz prugu. Ona je sa svojom majkom i obitelji bila u grupi migranata koji su s područja srpske općine Šid pokušavali ući na teritorij Hrvatske. 

Odluka Suda

'U današnjoj odluci u slučaju M.H. i ostali protiv Hrvatske, Europski sud za ljudska prava zaključio je:

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 2 (pravo na život) Europske konvencije o ljudskim pravima u vezi istrage u smrt kćeri afganistanske obitelji)

– sa šest glasova naprema jedan, da je došlo do kršenja Članka 3. (zabrana nehumanog i ponižavajućeg tretmana) u odnosu na djecu podnositelja

– jednoglasno, da nije došlo do kršenja Članka 3 u odnosu na odrasle podnositelje

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članaka 5 i 1 (pravo na sigurnost i slobodu) u odnosu na sve podnositelje)

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 4. protokola br. 4 Konvencije (zabrana kolektivnog izbacivanja stranih državljana) u odnosu na majku podnositeljicu i njenih petero djece, i

– jednoglasno, da je došlo do kršenja Članka 34. (pravo na individualni zahtjev) u odnosu na sve podnositelje.

Slučaj se odnosio na smrt šestogodišnje djevojčice iz Afganistana, MAD.H., koju je udario vlak nakon što su joj hrvatski službenici navodno oduzeli priliku da zatraži azil i naredili joj da se vrati u Srbiju slijedeći željezničku prugu. Također se djelomično odnosio na zadržavanje (u pritvoru) podnositelja tijekom njihovog traženja međunarodne zaštite. Sud je dodatno zaključio da je istraga u smrt djevojčice bila neučinkovita, da su djeca podnositelja tijekom zadržavanja trpjela loš tretman i da se odluke oko zadržavanja podnositelja nisu rješavale temeljito.

Također, Sud drži da su neki od podnositelja bili kolektivno izbačeni iz Hrvatske i da je država sprječavala efikasno ostvarivanje prava podnositelja na individualnu prijavu tako što im je, među ostalim, ograničavala pristup odvjetniku'

Najčitaniji članci