News

Komentari 32

Splićanin ozlijedio koljeno u JNA i tužio državu, Hrvatska mu sad mora platiti preko 500.000 kn!

Splićanin ozlijedio koljeno u JNA i tužio državu, Hrvatska mu sad mora platiti preko 500.000 kn!

Splićanin je 1984. godine podnio tužbu protiv tadašnje države SFRJ smatrajući da je ona odgovorna jer se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo tijekom služenja vojnog roka u JNA

Na splitskom Općinskom sudu nepravomoćno je okončan slučaj naknade štete star čak 38 godina. 

Naime, Splićanin je 1984. godine podnio tužbu protiv tadašnje države SFRJ smatrajući da je ona odgovorna jer se njegovo zdravstveno stanje pogoršalo tijekom služenja vojnog roka u JNA. Nakon 38 godina slučaj je okončan te država mora platiti više od pola milijuna kuna materijalno-imovinske štete plus zakonske kamate, piše Slobodna Dalmacija.

POGLEDAJTE VIDEO:

U presudi stoji da je muškarac u travnju 1974. godine imao operaciju meniskusa desnoga koljena, a prije odlaska na služenje vojnog roka imao je problema i s drugim koljenom.

No, u Splitu ga regrutna komisija u prosincu 1977. godine proglašava privremeno nesposobnim za vojnu službu, točnije na dvije godine. Dok u prosincu 1980. godine ga ista Komisija proglašava ograničeno sposobnim za vojnu službu.

Ograničeno sposoban

 

Desetak dana poslije Splićanin je poslan u Pulu kao ograničeno sposoban zbog posljedica na desnom koljenu i bio je pošteđen težih fizičkih poslova.

Tegobe su se s vremenom pojavile. 1981. počinje osjećati jake bolove u lijevom koljenu.

Tada ga iz Vojne bolnice Pula upućuju u vojnu bolnicu u Split na specijalistički pregled.

- Ne postoji ni pogoršanje, a ni poboljšanje lokalnog nalaza na oba koljena u odnosu na ranije stanje - pisalo je u nalazu te je muškarac vraćen u pulsku vojarnu.

Malo nakon muškarca premještaju u vojarnu u Šibenik, a stanje s koljenom bivalo je sve teže. Njegove poteškoće znali su komandir i kolege ročnici.

Stanje se toliko iskompliciralo da je naposljetku bio operiran i na VMA u Beogradu.

Bez obzira na oboljenje i ozljedu koju je muškarac imao bio je primoran raditi strojev korak, vršiti jutarnju gimnastiku, spavati na gornjem krevetu dvokrevetnog kreveta.

Ponovno suđenje

Nadalje, čistio je stubište unutar zgrade, žicao parket, odlazio na čučavac u vojni zahod i dr., pa je svaki nezgodni pokret prilikom obavljanja navedenih radnji mogao prouzročiti ozljedu meniskusa lijevog koljena - stoji u njegovoj tužbi, koju je podnio smatrajući da je tu ozljedu zadobio na služenju vojnog roka.

Uz sve to dodatnu je štetu pretrpio i zato jer nije mogao zbog stanja koljena obavljati poslove trećeg i drugog časnika palube na brodu, što je radio prije odlaska u vojsku. Zbog toga nakon odsluženja, premješten na slabije plaćeno radno mjesto.

Najčitaniji članci