Obavijesti

News

Komentari 2

Splićanin zapalio 20 kontejnera, dužan je Čistoći 40.000 kuna

Splićanin zapalio 20 kontejnera, dužan je Čistoći 40.000 kuna

Započeo je niz 23. kolovoza 2019. godine u Šižgorićevoj ulici u 3,43 sata, kada je zapalio jedan plastični kontejner, a nastavio je idućih mjeseci gotovo isključivo u istoj ulici

Proteklog vikenda na Spinutu su gorjeli kontejneri za otpad, a u požaru je oštećen Fiat Punto parkiran pored plastičnih spremnika – to je najnoviji slučaj paleži na splitskim ulicama, ovaj put čak u popodnevnim satima, iako su kontejneri najčešće meta piromana u kasnim noćnim satima. Samo u prošloj, 'koronaškoj' godini, splitska 'Čistoća' zabilježila je ukupno 93 kontejnera uništena u uličnim požarima.

Zanimljivo, upravo koncem 2020. godine donesena je presuda na Općinskom sudu u Splitu kojom je 32-godišnjak osuđen na uvjetnu zatvorsku kaznu od osam mjeseci (uz rok kušnje od dvije godine, dakle ako u tom periodu počini novo nedjelo morat će u zatvor) zbog – 'produljenog kaznenog djela protiv imovine – oštećenja tuđe stvari'. Iza zakonske definicije po kojoj je osuđen krije se upravo serija od deset potpaljivanja kontejnera.

Buknula vatra u kontejnerima, požar se proširio i na automobil
Buknula vatra u kontejnerima, požar se proširio i na automobil

Započeo je niz 23. kolovoza 2019. godine u Šižgorićevoj ulici u 3,43 sata, kada je zapalio jedan plastični kontejner, a nastavio je idućih mjeseci gotovo isključivo u istoj ulici. Od ukupno deset slučajeva, osam puta je kontejnere palio ispred stambenih zgrada u Šižgorićevoj, jednom u Dubrovačkoj te jednom u Kranjčevićevoj, sve u krugu od nekoliko stotina metara.

Tri puta je isključivo u noćne pohode išao u rujnu (u jednom slučaju je osim uništenog kontejnera oštećen parkirani Renault Clio na čiju 'haubu' i branik su padali komadi zapaljene plastike), četiri puta u listopadu, kada su ispred Šižgorićeve 3 izgorjela četiri plastična kontejnera.

Netko na splitskim Stinicama izlio kiselinu? Vatrogasci ispiru cestu, a policija sve istražuje
Netko na splitskim Stinicama izlio kiselinu? Vatrogasci ispiru cestu, a policija sve istražuje

Ukupno je osuđen zbog 20 uništenih plastičnih kontejnera te jedan metalni koji je oštećen pa mora 'Čistoći' platiti 40 tisuća kuna štete, plus 'tisućicu' u državni proračun na ime troškova postupka. Inače, 32-godišnjak ima primanja od oko četiri tisuće kuna mjesečno te do sada nije bio osuđivan, a na kazneni nalog nije uložio žalbu pa je odluka postala pravomoćna.