Obavijesti

News

Komentari 28

Splićanka Lidija preronila 123 metara u jezeru pod ledom

Splićanka Lidija preronila 123 metara u jezeru pod ledom
1

Svjetska rekorderka: Lidija se neko vrijeme bavila i podvodnim ribolovom, no ronjenje je njena prva prava ljubav. Ne mogu ju zaustaviti ni niske temperature i debeli led

VIDEO

Zadovoljna sam i presretna, voda mi nije bila toliko hladna i mračna koliko sam očekivala, rekla je vidno iscrpljena no s osmjehom na licu Lidija Lijić (35) naša nova Guinnessova rekorderka.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

00:16

POGLEDAJTE VIDEO: 

Ona je u petak popodne u samo jednom dahu uspjela preroniti čak 123 metra ispod 31 centimetar debelog sloja leda. Time je srušila postojeći rekord od 120 metara kojeg je samo pet dana držala Turkinja Derya Can. Obje su za svoje pothvate iskoristile ledom okovano austrijsko jezero Weissensee.

Temperatura vode u petak je iznosila svega dva stupnja Celzijusa, a Lidiju je štitilo samo nekoliko milimetara debelo podvodno odijelo. Prije samog urona neko je vrijeme meditirala. Pritom je smireno izvodila vježbe disanja. One su bile ključne za ovaj podvig jer je ispod leda imala ograničene mogućnosti izrona do novog udaha. Ronioci, spasitelji i organizatori, članovi Nemo Adria Rescue tima iz Zagreba, cijeli su dan marljivo pripremali ledenu stazu. Na jezeru su izrezali deset rupa ispod kojih su provukli čak 160 metara konopa. On je im je ujedno bio i jedini vizualni orijentir da ne bi zalutali ispod debelog leda i time se ugrozili. Osim toga, na Lidiju su cijelo vrijeme pazili ronioci s podvodnim skuterima, ronioci na rupama, liječnik te članovi Hrvatskog crvenog križa. Ona je na stopalima imala monoperaju te je u zaronu izgledala baš poput prave sirene. Uz pomoć monoperaje, Lidija može postići veliku brzinu gibanja kroz vodu. Ponekad je čak brža i od skutera koji inače mogu postići brzinu od sedam kilometara na sat.

Nakon što je izronila, odmah je ponosno primila hrvatsku zastavu, a svi okupljeni prijatelji i gledatelji su joj gromoglasno zapljeskali. No, kako su rekli članovi njezinog tima, u njezin uspjeh uopće nisu sumnjali. Naime, Lidija je četverostruka svjetska rekorderka i drži rekorde u ronjenju na dah pod nazivom Jump Blue.

U njemu ronioci u samo jednom dahu moraju roniti oko kvadrata koji je izrađen od konopa, dimenzija 4x15 metara. Takva vrsta natjecanja provodi se na pučini na dubini od 10 metara. Lidija je u kvadratu uspjela odroniti dalekih 170 metara. Osim toga, osvojila je i brojna druga svjetska, europska i domaća odličja te je danas u vrhunskoj formi.

- S obzirom da sam rodom iz Splita, oduvijek sam jako voljela more. Počela sam roniti s petnaest godina, a potom i sudjelovati u podvodnom ribolovu. No, ronjenje na dah mi je uvijek bilo pokazivanje najveće i neizmjerne ljubavi prema moru – rekla nam je Lidija. Trenirati je počela na studiju u Veneciji. Tamo je ujedno i diplomirala arhitekturu, no ni u jednom se trenu nije prestala baviti sportom. Tako nešto nije joj bilo ni na kraj pameti. S natjecanjima je započela prije devet godina, a od tad niže rekord za rekordom.

Ono što sve čudi u njezinim uspjesima jest činjenica da je Lidija vegetarijanka. Nju to čudi i uvijek se nasmije jer se zbog toga ne osjeća nimalo čudno. Za nevjerojatan pothvat pod ledom spremala se dugo vremena. U svemu joj je pomagao kolega Vitomir Maričić. I on je, baš kao i Lidija, u petak hrabro pokušao oboriti muški rekord u ronjenju na dah pod ledom, no nažalost, nije uspio u svom naumu iz prvog pokušaja. Zbog ograničenih vremenskih uvjeta, Vitomir nažalost nije dobio drugu priliku za obaranje rekorda.

Lidija i Vitomir zaronili su i u tandemu s perajama na nogama i tako postavili prvi rekord te vrste koji trenutno iznosi 50 metara u daljinu.

- Tandem se pokazao puno kompleksnijim od strane sigurnosti i usklađivanja dvoje ronioca pod vodom, nego što nam se to činilo u početku - istaknuo je Vitomir Maričić. U tandem disciplini broji se rezultat kojeg je preronio prvi ronioc koji je „odustao“. Cijelu akciju, Lidija i Vitomir su dokumentirali, a potom poslali Guinnessu na usvajanje.

- U početku mi je bilo pomalo hladno, međutim sve se isplatilo jer sam postavila rekord - zaključila je Lidija.     

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 28
VIDEO

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti
IZBORI 2024.

Grlić Radman neće biti ministar vanjskih poslova?! Doznajemo tko bi ga trebao naslijediti

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović primio je predsjednika Vlade Republike Hrvatske i predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića u okviru Ustavom predviđenog postupka za davanje mandata za sastavljanje Vlade Republike Hrvatske

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'
INTERVJU ZA 24SATA

Glavne sestre KBC-ova o situaciji u bolnicama i plaćama: 'Ima nas premalo, ali odlučile smo ostati'

Plus+ Ne znam jesu li ljudi svjesni u kakvoj smo situaciji sad, a u kakvoj ćemo tek biti za 10 godina. U medicinske škole se upisuje premali broj učenika - otkriva nam glavna sestra KBC-a Split.
Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'
POGLEDAJTE VIDEO

Plenković došao sa 78 potpisa! Milić na pitanje jesu li dobili mandat kratko rekao: 'Jesmo'

Nakon što se sastao s Milanovićem, predsjednik mu je kratko rekao: 'Evo, radi klima'. Predaja potpisa trajala je svega 15-ak minuta, a glasnogovornik Milić je na pitanje 'Jeste li dobili mandate' kratko odgovorio 'Jesmo'.