Obavijesti

News

Komentari 2

Split: Proračun za narednu godinu iznosi 1,025 mlrd. kuna

Split: Proračun za narednu godinu iznosi 1,025 mlrd. kuna
1

Od 32 nazočna vijećnika u javnom glasovanju 20 ih je podržalo takav prijedlog proračuna dok je 12 oporbenih vijećnika iz stranke Pametno, Mosta i SDP-a bilo protiv

VIDEO

Splitsko Gradsko vijeće je u srijedu kasno na večer prihvatilo gradski proračun za 2018. godinu u iznosu od 1,025 milijardi kuna (milijardu i 25 milijuna) za koji je gradonačelnik  Andro Krstulović  Opara rekao da je ambiciozan i investicijski proračun.

Od 32 nazočna vijećnika u javnom glasovanju 20 ih je podržalo takav prijedlog proračuna dok je 12 oporbenih vijećnika iz stranke Pametno, Mosta i SDP-a bilo protiv.
"Proračun Grada Splita u 2018. godini od milijardu i 25 milijuna kuna je  investicijski, razvojni i vrlo ambiciozan  i intenzivan proračun," izjavio je  Krstulović Opara.
Naglasio je da će se u sljedećoj godini iz proračuna investirati oko 285 milijuna kuna u razvojne projekte  od čega će se oko 168 milijuna kuna odnosit na projekte razvoja infrastrukture uglavnom u istočnom dijelu Splita. Posebice je istaknuo financiranje  saniranja odlagališta Karepovac te investiciju oko 15 milijuna kuna u uređenje platoa i plaže Žnjan.
Usvajanju proračuna prethodila je višesatna iscrpljujuća rasprava u kojoj su oporbeni vijećnici iz strake Pametno te Mosta i SDP-a kritizirali predloženi proračun tvrdeći da je prenapuhan i  da nema socijalnu dimenziju. Vijećnici  vladajućeg HDZ su odbacivali takve primjedbe ističući kako proračun upravo sadrži ono što oporbeni vijećnici govore da mu nedostaje.
U svojoj diskusiji vijećnik  Hrvatske građanske stranke Željko Kerum je upitao postoji li mogućnost da se grad angažira na naplati oko 500 milijuna svojih potraživanja od raznih vjerovnika tako da se vjerovnicima otpišu kamate jer bi se na taj način lakše naplatio makar dio tih dugova. Savjetnik za financije splitskog gradonačelnika  Dragan Brtan, koji je vijećnicima predstavio i obrazložio prijedlog proračuna za 2018. odgovorio je kako će se ovo Kerumovo promišljanje uzeti u razmatranje.
"Razmotrit ćemo i analizirati ovaj prijedlog i vidjeti koje su nam zakonske mogućnosti," kazao je Brtan odgovarajući Kerumu.
Vijećnica SDP Aida Batarelo je rekla da nije uobičajeno da savjetnik za financije gradonačelnika, koji nije stalni zaposlenik u Gradskoj upravi, predstavlja gradski proračun i objašnjava ga vijećnicima.
Gradsko vijeće Splita je usvojilo i projekciju gradskog proračuna za 2019.  u iznosu od milijardu i 50 milijuna kuna te za 2020. u iznosu od milijardu i 21 milijun kuna.

Splitsko Gradsko vijeće prihvatilo odluku o preustroju gradske uprave: umjesto 18 bit će 12 odjela

Splitsko Gradsko vijeće je u noći sa srijede na četvrtak usvojilo odluku o unutarnjem preustroju Gradske uprave po kojoj će umjesto dosadašnjih osamnaest biti dvanaest odjela (upravnih tijela), a za koju predlagač tog preustroja gradonačelnik Andro Krstulović Opara kaže da je "radikalan potez" koji će pridonijeti većoj učinkovitosti Gradske uprave.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

"Ja sam odlučan napraviti iskorak te smo odlučili smanjiti jedan ogroman aparat u kojem je bilo 74 posto djelatnika koji su na rukovodećim položajima i koji su tvorili 18 upravnih tijela a racionalizacijom ćemo imati 12 upravnih tijela," izjavio je Krstulović Opara novinarima.
On je objasnio kako će od 12 tijela njih 4 biti potpuno nova a to su: Služba za upravljanje gradskom imovinom, Služba pravnih poslova, zaštite i zastupanja, Služba za gospodarstvo, obrtništvo i turizam te Služba za međunarodne i EU projekte.
Posebice je istaknuo Službu pravnih poslova, zaštite i zastupanja rekavši kako će to biti "snažan branik" svima koji su imali Grad Split kao protivnika u sudskim procesima u kojima je Grad Split, po njegovim riječima, u pravilu gubio velike novce. Objasnio je kako će Služba za gospodarstvo, obrtništvo i turizam iskoračiti prema kvalitetnijem gospodarstvu oslonjenom na turizam što će generirati rast obrtništva.
"Služba za međunarodne i EU projekte treba Splitu radi većeg privlačenja sredstava iz fondova EU. Primjerice u 2016. godini povukli smo iz EU fondova 9 milijuna kuna a u sljedeće tri godine planiramo iz tih fondova povući 330 milijuna eura," kazao je Krstulović Opara.
Po njegovim riječima u tijeku je i stvaranje jednog "snažnog i vrlo efektivnog mehanizma" u splitskog Gradskoj upravi koji se zove Odjel za financije, računovodstvo i kontroling koji će pratiti poslovne procese te ih digitalno obrađivati i, kako se izrazio, ubrzavati naplatu i tijek novca u Splitu.
"Prije 60 dana počeli smo novi način potraživanja prema dužnicima Grada Splita i obradili smo 2.400 predmeta te povukli (naplatili) 24 milijuna kuna. Samo u dva mjeseca mi smo napravili posao koliko je 2016. godine urađeno tijekom cijele godine kada je povučeno (naplaćeno) oko 20 milijuna kuna u oko 2.200 predmeta," objasnio je Krstulović Opara.
Dodao je kao aktivnosti u zadnja dva mjeseca pokazuju da se mogu brzo i kvalitetno "povlačiti sredstva koja kolaju Splitom a ne prolaze kroz Gradsku blagajnu."
  

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 2
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina