Obavijesti

News

Komentari 0

Split: Zapaljena 3. adventska svijeća na Gastroadventu

Split: Zapaljena 3. adventska svijeća na Gastroadventu
4

Za slana jela ovaj put bio je zadužen chef Perivoja Braco Sanjin koji je nedavno s Hrvojem Zirojevićem u Los Angelesu spremao hranu i za promociju filma Osmi povjerenik povodom manifestacije Oscar

VIDEO

Pljukanci s bakalarom i raštikom, pšenica s dimljenim kozicama i pedočama, fuži s kozicama, češnjakom i chilijem, gregada, pašta fažol na brudet splitskog restorana Perivoj i niz autohtonih dalmatinskih torti slastičarnice Dolcemania posluženi su u nedjelju na 3.paljenju adventske svijeće za Gastroadvent.

Manifestacija je to koja se 8. godina zaredom održava u Splitu u boljim restoranima isključivo nedjeljom uoči došašća, a objedinjuje tematska jela s nekom od namirnica koje su obilježile Dalmaciju kroz stoljeća te paljenje svijeća od strane novinara. Treću nedjelju u prosincu zaredom slavili su se češnjak, sumpor i voda u sklopu teme "(Ni)je luk i voda", a svijeće su ovaj put zapalili novinari ovdašnjih i stranih portala. Domaćini su bili Muzej Grada Splita gdje se manifestacija održala.

" Ovoje bilo najpriličnije mjesto za paljenje Treće adventske svijeće, a u tamošnjoj svečanoj gotičkoj dvorani akademska kiparica Ljubica Dragojević Buble za ovu je prigodu napravila i postavila uz jelku malu betlehemsku obitelj. U Muzeju imamo i oživljen prizor Božićnog jutra iz dvadesetih godina 20. stoljeća; u tinelu splitske građanske obitelji s jelkom ukrašenom originalnim ukrasima. U tinelu je dječak koji upravo otvara darove, a na stolu su slastice uz prošek, mandulat i rafioli, neizostavne delicije Božićnih blagdana" – istaknula je splitska nutricionistkinja Olja Martinić, organizatorica manifestacije.
Za slana jela ovaj put bio je zadužen chef Perivoja Braco Sanjin koji je nedavno s Hrvojem Zirojevićem u Los Angelesu spremao hranu i za promociju filma Osmi povjerenik povodom manifestacije Oscar na kojoj je bio nominiran kao hrvatski kandidat.

"Proveli smo 12 dana u SAD-u kako bi kuhali na promociji filma, a ključna je bila večer za 500 uzvanika. Poslužili smo 30 jela na švedskom stolu i to je doslovno bilo pometeno. Jela su bila naša, a namirnice koje smo koristili američke, pa nije baš bilo lako sa svima dočarati našu kuhinju. Recimo, u hotelu The Peninsula na Beverly Hills gdje smo spremali pet sljedova, bili smo prva dva strana chefa koja su uopće tamo gostovala, a imali smo večer Noći hrvatskog filma i okusa. Najviše je problema bilo s njihovom hobotnicom koja je bila fantastična, izgledom, no što smo je duže kuhali postajala je sve tvrđa i tvrđa. Srećom spremali smo canelone punjene hobotnicom, bila je tanko rezana, pa se to nije i toliko osjetilo. S druge strane carpaccio od sabljarke, tartar od tune, dimljeni rižot s a sladoledom od sira ispali su vrlo dobro od tamošnjih sastojaka" - otkrio nam je Sanjin.

Sa svojim prijateljima Zirojevićem i Ivanom Pažaninom, 23. prosinca Sanjin će u Perivoju kuhati na otvorenom.
Na Gastroadventu u nedjelju slastičarnica Dolcemania je pripremila autohtone dalmatinske torte; splitsku, kaštelansku, bračku hrapoćušu, imotsku, skradinsku i šoltansku tortu, a uz to moglo se kušati rukatac Pilač (vrgorsko vinogorje), pošip Krolo (Dalmatinska zagora) i plavac Violić (Pelješac) koje su s jelima spojili Vino.like, splitska agencija za vinsku edukaciju, konzalting i distribuciju autohtonih vinskih sorti Dalmacije.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice
OKLIZNULA SE

VIDEO Tragedija u Kaštelima: Poginula je bolesnom suprugu pred očima, vraćali se iz bolnice

Vještak Stanko Smodlaka  je potvrdio da je u nesreći smrtno stradala žena od udara vlaka koji se kretao iz Perkovića prema Solinu
Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora
ODLUČILI NAKON SASTANKA

Manjine: Jandrokovića ćemo podržati za predsjednika Sabora

Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke