Obavijesti

News

Komentari 3

Splitski HNK ostao bez stanova, ne zna što se s njima događalo i sad plaća smještaj djelatnicima

Splitski HNK ostao bez stanova, ne zna što se s njima događalo i sad plaća smještaj djelatnicima

MORH je još devedesetih dodijelilo tri stana na korištenje HNK-u Split. Ostali su bez dva. Nije im jasno zašto je jedan vraćen ni kad je drugi iseljen

VIDEO

Ne znamo zašto su dodjeljivani stanovi ni tko je i kada točno živio u njima. Ovako, ukratko, glase odgovori splitskog Hrvatskog narodnog kazališta na pitanja o MORH-ovim stanovima koje je HNK još devedesetih dobio na korištenje. Paralelno, isti HNK svojim djelatnicima mjesečno plaća najam stanova u Splitu.

O čemu se radi?

Ministarstvo obrane je još 1993. dodijelilo HNK-u tri stana u Solinu. U dokumentu u kojeg smo imali uvid, stoji kako su stanovi dodijeljeni na korištenje 'zbog izvanrednog angažmana djelatnika ovog kazališta tijekom Domovinskog rata'. HNK je raspodijelio stanove u nastojanju da ublaži težak socijalni položaj svojih zaslužnih djelatnika i time je 'djelomice bila ublažena stambena problematika u HNK Split, navodi se u službenom dokumentu. 

HNK Split novu sezonu otvorit će koncertom ispred kazališta: Ovo je poklon našim građanima
HNK Split novu sezonu otvorit će koncertom ispred kazališta: Ovo je poklon našim građanima

Prvi stan na korištenje dobiva poznata splitska glumica i spisateljica. Drugi je godinama koristila upraviteljica marketinga i propagande, a zatim ga je 2004. preuzeo operni pjevač. Treći stan je od 1998. do 2017. koristio jedan glazbenik, a sad je u njemu drugi, klarinetist.

Ovdje stvari postaju zbunjujuće. Prođimo prvi stan, namijenjen 'ublažavanju teškog socijalnog položaja', a dodijeljen 'zbog izvanrednog angažmana tijekom rata'. Splitska glumica ga je koristila od 1998. do 2013. godine. Potpisuje se i aneks kojim se dogovara da, ako MORH odluči prodati taj stan, prodat će se glumici. Međutim, glumica i HNK raskidaju ugovor o korištenju nakon 15 godina, a stan se, umjesto Kazalištu, vraća MORH-u. U dokumentaciji iz 2013., MORH navodi kako je HNK iskazao da nema interesa za korištenje stana. S druge strane, HNK im odgovara kako im glumica uopće nije javila da napušta stan te je pozvala predstavnika MORH-a i s njim potpisala primopredaju. Tako je HNK ostao bez prvog stana.

Na pitanje koristi li HNK još uvijek taj stan i zašto je uopće vraćen MORH-u, ovako nam odgovaraju iz Kazališta kojem je na čelu intendant Vicko Bilandžić:

- Ne koristi. Iz nama dostupnih podataka nije jasno zašto je vraćen 2013.

U stvaranje Orašara uključeno je 50 djece i isto toliko odraslih: 'U ovom baletu nema laganog'
U stvaranje Orašara uključeno je 50 djece i isto toliko odraslih: 'U ovom baletu nema laganog'

Idemo na drugi stan. 2004. ga preuzima operni pjevač Ivica Čikeš. On je za Slobodnu Dalmaciju potvrdio da mu je dodijeljen kao istaknutom umjetniku, a mijenjao ga je za gradski koji mu je u najam 2011. osigurao tadašnji gradonačelnik Željko Kerum. Taj stan mu je oduzet i u fazi je iseljavanja. 

Međutim, stan u Solinu je HNK-u vraćen tek 2014. Postavlja se pitanje je li Čikeš istovremeno koristio oba stana, i splitski i solinski. Pitali smo HNK je li operni pjevač živio u njemu u periodu od 2004. do 2014.

- Prema dostupnoj dokumentaciji Čikešu je dodjeljen stan 2004. Nije jasno kad je Čikeš iselio jer postoje dva zapisnika o primopredaji stana, jedan po kojem u stanu živi neka druga osoba 2013. a drugi po kojem Čikeš vraća ključeve stana 2014. - kažu nam iz splitskog kazališta. Na pitanje po kojoj osnovi je dobio stan od Grada Splita, upućuju nas na Grad jer nemaju potrebne informacije. Naposljetku, izravno pitamo je li Čikeš istovremeno koristio stan u Splitu i Solinu.

- Uistinu ne znamo - glasi službeni odgovor Hrvatskog narodnog kazališta.

Ostali su i bez ovog, drugog stana. Ostao im je još samo jedan.  

- U jednom stanu boravi naš djelatnik od 2017. Druga dva stana HNK Split od 2013. odnosno 2014. nema na raspolaganju - potvrđuju iz HNK-a.

Očekivao sam više negativnih kritika zbog plakata. I dalje želim dovesti Ultru u kazalište
Očekivao sam više negativnih kritika zbog plakata. I dalje želim dovesti Ultru u kazalište

Korisnika trećeg stana na Facebooku je prozvao splitski gradski vijećnik Josip Markotić, navodeći kako mu se stan dodijelio 'nezasluženo, na potpuno netransparentan način i bez ikakvih kriterija'. Markotić tvrdi da korisnik stana nema veze s braniteljima, a u medijima se ranije spominjalo da je pričuvni časnik HV-a, iako je u vrijeme rata bio dijete. Vijećnik navodi kako je u vrijeme kad je dobio stan, korisnik nije bio niti stalni zaposlenik HNK-a.

To je, dakle, situacija s trećim stanom, jedinim preostalim na korištenje Kazalištu.

Istovremeno, HNK Split mjesečno plaća najam stanova u gradu za četvero djelatnika, od kojih je jedan otišao u mirovinu zadnjeg dana prošle godine, a u stanu ostaje dok se ne završi projekt u tijeku. Ukupni mjesečni iznos najma tih stanova iznosi 2.180 eura. 

Kad se podvuče crta, ostaje činjenica da je HNK iz nejasnih razloga ostao bez dodijeljenih stanova koje su djelatnici mogli koristiti. Umjesto toga, svaki im se mjesec javnim novcem plaća smještaj. Pitali smo HNK koji su uopće bili razlozi dodjele stanova u Solinu.

- Nemamo informacije o razlozima dodjele pojedinih stanova pojedinim djelatnicima, zadnja dodjela na korištenje je bila 2017. Navedeni upit treba uputiti tadašnjim donositeljima odluka - glasio je službeni odgovor Kazališta, uspješno otpremivši pitanja od javnog interesa u devedesete.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO Jako nevrijeme s tučom pogodilo je Slavonski Brod: 'Ode mi svo cvijeće, a i jagode'

SLAVONSKI BROD - Jaka grmljavina nakon toga je počeo padati led i kiša. Jedno pet minuta sigurno. Uništeno mi je cvijeće i jagode, kazala je čitateljica. Slavonski Brod pogodilo je snažno nevrijeme. DHMZ je najavio da će tijekom dana prevladavati sunčano vrijeme uz moguće lokalne pljuskove sredinom dana, pretežno na istoku zemlje. Puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, na Jadranu jugozapadni vjetar.

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači
PREDSTAVNIK ŠVICARSKE

Pobjednik Eurosonga Nemo deklarira se kao nebinarna osoba. Evo što taj pojam znači

Nebinarna osoba je osoba čiji se rodni identitet i/ili ekspresija ne podudaraju s rodom koji joj je pripisan pri rođenju, navodi portal Dugineobitelji...
VIDEO U Velikoj Gorici snimili su prašinski vrtlog: 'Ma to je baby tornado za doček Baby Lasagne'
POGLEDAJTE SNIMKU

VIDEO U Velikoj Gorici snimili su prašinski vrtlog: 'Ma to je baby tornado za doček Baby Lasagne'

VELIKA GORICA: Snimka je nastala ne pretjerano daleko od zračne luke na koju slijeće Baby Lasagna, pa su se neki odmah našalili "Evo ga, baby tornado za doček Baby Lasagne"... Kako navode specijalizirani portali, ova pojava traje kratko, najčešće do jedne minute...