Obavijesti

News

Komentari 0

Splitski Neutroni: Ako vam kažu da niste 'cool' jer volite učiti, ne odustajte od svojih snova

Splitski Neutroni: Ako vam kažu da niste 'cool' jer volite učiti, ne odustajte od svojih snova
1

Grupa učenika s mentorom Josipom Bujasom preko projekta splitskog Centra izvrsnosti pokrenula je udrugu posvećenu prepoznavanju i podršci nadarenih mladih ljudi. Već su ostvarili brojne projekte

VIDEO

Međunarodni dan darovite djece obilježava se 21- ožujka. Ti učenici često u sustavu nisu prepoznati niti dobivaju potporu s obzirom na ono što mogu i žele. Zato su u Splitu 2021. godine osnovali Neutrone, udrugu djece i mladih posvećenu prepoznavanju i podršci nadarenih i poduzetnih pojedinaca.

- Svi smo mi željni validacije vršnjaka. I ja sam bila željna prihvaćanja, no kad sam odlučila slijediti svoje snove i ambicije, ostala sam sama. Svima je to bilo dosadno, naporno, 'necool'. Sve dok nisam otkrila Neutrone. Grupa mojih vršnjaka koji su zreli, ambiciozni, autentični, marljivi i prihvaćaju me kao jednu od njih - rekla nam je Klara Juras, polaznica prvog internshipa Neutrona.

Udruga ima 11 članova, a priču su pokrenuli učenici Marko Grančić, Ante Grbavac, Antonio Ćudina, Viktor Viljac, Zvonko Mandalinić i njihov mentor Josip Bujas. Prijavili su se na projekt splitskog Centra izvrsnosti od "ideje do realizacije" sa svojim idejama i krenuli. Osmislili su već projekte poput autonomnog drona, pametnog sustava za kuće i pametne kutije za lijekove. Organiziraju i događaje koji im pomažu stvoriti bolji kontakt s drugim organizacijama. Suradnjom i udruživanjem resursa organizirali su uspješne događaje koji su pozitivno utjecali na zajednicu.

Split: Polaznici i voditelj udruge za darovitu djecu "Neutroni"

- Želja nam je stvoriti zajednicu mladih entuzijasta koji se zajedno razvijaju i međusobno surađuju. Iznimno cijenimo podršku u ovoj ranoj fazi razvoja i pozivamo sve pojedince i tvrtke koji prepoznaju vrijednost u našoj misiji da nas kontaktiraju - kazali su nam članovi Neutrona.

Vjeruju da svako dijete ima potencijal za izvrsnost i trude se da im pomognu razviti vještine i znanja koja su im potrebna za uspjeh u školi i izvan nje.

- Osim službenog odnosa, jako smo dobri prijatelji. Smatramo da naš cilj nije moguće postići ako ne postoji doza neformalnog druženja, upoznavanja, šale pa i rješavanja naših privatnih problema. Sve to snažno izgrađuje našu malu zajednicu - ističu.

Zajedno idu na konferencije ili događaje koji su vezani za njihovo područje kako bi se bolje povezali i izgradili s ostalima, stvorili nova prijateljstva. Preferiraju sve, raznolikost donosi najviše bogatstva. Motivacija im je kažu broj jedan, pozitivna dobra energija u postizanju i promoviranju dobra. Potiče ih želja za napredovanjem i za olakšavanjem životnih uvjeta. Učenje kroz praksu je oduvijek bilo lakše, a dobra suradnja vodi do uspjeha obje strane, zaključuju.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava